Kto by odolal tradičnému koláču s posýpkou? Ak nemáte po ruke ríbezle, pokojne ich nahraďte iným ovocím. Chuťové bunky určite potešia i dozrievajúce černice v záhrade, prípadne slivky. Ovocný koláč s posýpkou je ideálnym doplnkom víkendovej šálky čaju alebo kávy. Príprava vám potrvá asi hodinu a k dispozícii budete mať desať porcií.
Potrebujeme:
- 100 g masla
- 80 g práškového cukru
- štipku soli
- 3 vajcia
- 300 g polohrubej múky
- 2 lyžice kypriaceho prášku
- 150 ml kyslej smotany
- 350 g ríbezlí
Na posýpku:
- 70 g hrubej múky
- 70 g krupicového cukru
- 50 g studeného masla
Postup
- Maslo vymiešajte s práškovým cukrom, štipkou soli.
- Potom po jednom pridávajte vajcia a vymiešajte. Pridajte preosiatu múku s kypriacim práškom a kyslú smotanu .
- Okrúhlu keramickú formu vymastite, vysypte múkou a cesto rozotrite do formy. Na povrch uložte očistené ríbezle.
- Prstami zmiešajte hrubú múku, cukor a studené nakrájané maslo. Posýpkou posypte ovocie.
- Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 40 minút.