MENU
zdravy-zivot

Na lepšiu pamäť potrebujete vitamín B

Vitamín B1 má schopnosť mierniť depresiu, tíšiť migrénu a iné bolesti hlavy.
Zdroj: Ilustračná sxc.hu
Zdravý život

Na lepšiu pamäť potrebujete vitamín B

Excelentne funguje do tridsiatky. Potom oceníte diár, krížovky a nový jedálny lístok. Mnohé posilňovače pamäte výborne chutia a jednoducho sa pripravujú. Uvaríte ich v jednom hrnci, upečiete v jednom pekáči alebo zmiešate v jednej mise. Nestane sa vám, že zabudnete postup.

Chcete mať pamäť ako slon? Hostite sa vitamínmi skupiny B. Hlavne jednotkou, tiamínom, ktorý bol pasovaný za psychický vitamín. Keď v strave dlhodobo chýba, začne zlyhávať pamäť a spomienky budú čoraz matnejšie. Myslenie začne upadať do hlbokej krízy a nasledovať ho bude nervový systém, svaly i srdce.

Vitamín B1 pomáha aj pri premene sacharidov na energiu. Pripisuje sa mu schopnosť mierniť depresiu, tíšiť migrénu a iné bolesti hlavy či celkovo upokojiť psychiku. To všetko len vtedy, keď ho denne prijmete jeden až jeden a pol miligramu. Túto dávku vám zabezpečí desať gramov kvasníc, asi stopäťdesiat gramov chudej bravčoviny, sto gramov kuracích pŕs alebo približne dvesto gramov sóje. Jedným miligramom B1 vás zásobí aj sto gramov sezamových semienok.

BÉČKOVÉ ÁČKA

Ako zistíte, že vám v krvi koluje málo B1? Stačí, že občas pocítite tŕpnutie či pálenie v rukách a hlavne v nohách. Mučí vás nevysvetliteľná únava a poruchy spánku. Príznakom je aj slabý apetít, čo so sebou prináša chudnutie. Niektorí sa sťažujú na poobedňajšiu a podvečernú nervozitu, tiež bolesti hlavy. Iných zasa obťažujú striedavé hnačky alebo viacdňové zápchy.

V tom prípade neleňte a pripravte si kvasnicovú nátierku. Ak vám nevonia, dopujte sa vajíčkami, mliekom, pšeničnými klíčkami, chudou bravčovinou či pečeňou. Bohaté na B1 sú aj strukoviny, sója, slnečnicové semienka, paraorechy, mak, špargľa či špenát. Tento vitamín má skvelú vlastnosť: Funguje rýchlo a upadajúce mentálne schopnosti okamžite oživí.

Protistresovým a protizábudlivým efektom sa chváli aj pyridoxín, vitamín B6. Jeho zásluhou vás budú obchádzať i pochmúrne nálady, povzbudí tvorbu červených krviniek a zmierni premenštruačný syndróm. Je dôležitý na fungovanie enzýmov, ktoré pôsobia pri rozklade a zužitkovaní bielkovín, cukrov a tukov. Účinkuje aj ako prevencia kožných ochorení a porúch nervového systému.

Obťažujú vás tiky vo viečkach či v pere, budia kŕče nôh, ničí slabosť a anémia? Je to neklamný znak, že máte B6 málo. Do jedálneho lístka zaraďte kvasnice, pšeničné klíčky, pečeň, vajíčka, mlieko, banány, orechy a hovädzinu. Vo väčšine potravín sa vyskytuje aj vitamín B2, ktorý sa postará o vyvážené využitie vitamínov B1 a B3. Posledný je veľký bojovník proti demencii, únave a depresii.

Vyskytuje sa takmer v každej zelenine, v morčacom mäse a v rybách, vo vajíčkach, v celozrnnom pečive, avokáde a slivkách. Niektoré štúdie varujú aj pred nízkymi hladinami vitamínov B6, B12 a kyseliny listovej. Vraj si ich nedostatkom žiadate o prepuknutie Alzheimerovej choroby. Kyselinu listovú nájdete v tmavej listovej zelenine, žeruche, ružičkovom keli, strukovinách či pečeni.
B12 hľadajte v chudej bravčovine, hovädzine, vo vaječnom žĺtku, v mlieku a syroch. 


TIP ZDRAVIA
Dávky vitamínu B1 zvýšte, ak ste kávičkári, popíjači čierneho čaju a na častých oslavách vám v rukách nechýba pohár vína alebo tvrdého. K požieračom B1 patrí aj stres, únava, antikoncepcia a depresívne stavy. Vyššie dávky si vyžaduje aj tehotnosť a dojčenie.

NA ŽELEZNÚ PAMÄŤ

Dostatok železa neocení iba vaša krv. Dychtí po ňom aj mozog, hoci jeho túžba jednoznačne súvisí s červenými krvinkami. Vďaka železu je v nich dostatok červeného farbiva, na ktoré sa viaže kyslík. Ten je spolu s glukózou alfou a omegou pre fungovanie mozgu. Dopujte sa šošovicou, kvalitným chudým bravčovým či hovädzím mäsom, kuracími alebo morčacími stehnami, mastnejšími rybami, melasou a vajíčkami.

Ak vás trápi anémia z nedostatku železa, pomôžte si starým domácim receptom. Do väčšieho jablka napichajte dva až tri čisté klince a nechajte ich tam pár dní. V jablku sa to síce bude hmýriť hrdzou, ale práve to je dôkaz, že živina prenikla do ovocia. Tento recept odporúčajú aj mnohí hematológovia najmä ženám. Tie trápi anémia oveľa častejšie ako mužov.
Okrem dostatočného príjmu železa dbajte aj na zinok, jód a horčík v strave. Tiež sa starajú o to, aby vám to pálilo.

SPROSTREDKOVATELIA INFORMÁCIÍ

Bez ovocia a zeleniny ani pamäť nefunguje. Dôležité sú najmä druhy bohaté na vitamín C a betakarotén. Podľa mnohých odborníkov práve tieto antioxidanty odďaľujú starnutie mozgu a zlepšujú mentálne schopnosti tým, že ničia škodlivé voľné radikály v mozgovom tkanive. Céčko potrebujete aj pre správnu funkciu chemických látok, ktoré vedú nervové vzruchy a sprostredkúvajú prenos informácií, ktoré potrebuje organizmus na bezchybné fungovanie.

K najdôležitejším prenášačom informácií patrí acetylcholín, ktorý sčasti ovláda žalúdok, pečeň, cievy či srdce. Má vplyv na napätie svalov a závisí od neho aj proces učenia a prejavovanie emócií. Nízke hladiny majú na svedomí zhoršenú koncentráciu, zábudlivosť a plytký spánok. Tejto nočnej more predídete častou konzumáciou jabĺk. Ukázalo sa, že dve až tri jablká denne zvýšia hladinu užitočnej chemickej látky. Jeho produkciu v tele provokujú aj banány, hovädzia pečeň, kapusta, zázvor, karfiol, paradajky, koreňová zelenina a bobuľovité ovocie alebo sója. 

JAHODY A ČUČORIEDKY

Slabnúcej pamäti prejdete cez rozum aj farebným ovocím. Dá vám flavonoidy, látky so skvelými antioxidačnými vlastnosťami. Ničia škodlivé radikály a zlepšujú prietok krvi mozgovým tkanivom, čo vám zaručí bystrú pamäť aj vo vyššom veku. Doteraz trónili na špici rebríčka čučoriedky. Vďačili za to aj výskumu na skupine seniorov, ktorí niekoľko týždňov popíjali dva poháre čučoriedkovej šťavy. Deravá pamäť sa im výrazne zlepšila.

Modré bobuľky však dobiehajú jahody. Stopäťdesiat až dvesto gramov jahôd podľa lekárov chráni mozog omnoho dlhšie ako rovnaké množstvo čučoriedok. Jahodám nahráva aj fakt, že obsahujú železo, vitamíny skupiny B, fosfor, veľa ovocných kyselín a polyfenoly s výraznými antioxidačnými vlastnosťami. Nájdete ich okrem jahôd i v kakau, vo víne a v tmavom hrozne.

LECITÍN NENIČÍ LEN TUKY

Je aj veľkým priateľom mozgu. Ak ste knihomoľ, no nesmierne vás rozčuľuje, že všetko, čo „zhltnete“, rýchlo zabúdate, pojedajte lecitín. Zvyšuje tvorbu acetylcholínu, ktorý zabezpečuje prenos informácií medzi mozgovými bunkami a vyživuje ich, čo má za následok lepšiu schopnosť učenia a zapamätávania. Ako bonus lecitín zvýši hladinu „dobrého“ cholesterolu.

Patrí k spaľovačom tukov, bráni tvorbe žlčových kameňov, ochraňuje srdce a pečeň. Zmierňuje bolesti kĺbov, pôsobí proti vypadávaniu vlasov a dodáva im lesk. Okrem sóje sa ním môže popýšiť aj vaječný žĺtok, no vedci považujú sójový lecitín za lepší.

ZDRAVÁ RADA
Prehnali ste to včera s vyprážanými karbonátkami a kalíštekmi alkoholu? Chyby sčasti napraví práve lecitín.

NIE JE MASTNÉ AKO MASTNÉ

Mozog potrebuje na správne fungovanie tuky, presnejšie omega-3 nenasýtené mastné kyseliny. Organizmus si ich nevie vyrobiť sám, preto mu ich musíte dodať v jedle. Je o nich známe, že sú nevyhnutné pre zdravý vývin detského mozgu. Niektoré štúdie zasa uvádzajú, že nedostatok alfa-linolénovej kyseliny, ktorá k nim patrí, môže mať za následok ľahké mozgové dysfunkcie.

Aby ste však boli psychicky fit, aspoň dvakrát týždenne majte na tanieri tučné druhy morských rýb, tuniaka, lososa, sardinky či makrely. Trojkové nenasýtené mastné kyseliny vám dodajú aj niektoré rastlinné oleje, predovšetkým repkový a ľanový. Pochváliť sa nimi môžu aj vlašské orechy a ľanové semienka. Dajte si denne za hrsť. Poďakuje sa vám nielen mozog, ale aj pleť, srdce, zrak a kolegovia. Nebudete depresívni.

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Mám vysoký tlak, neodnesiem nákup, srdce mi búši. Aké potrebujem vyšetrenia?

Vysoký tlak krvi je potrebné liečiť. To isté platí pri zvýšenej frekvencii srdca. Vaša všeobecná lekárka by vás mala dôkladne vyšetriť a poslať na ďalšie doplňujúce vyšetrenia, ako je ultrazvukové zobrazovacie vyšetrenie prípadne 24-hodinové monitorovanie EKG. Na tieto vyšetrenia vás môže poslať aj špecialista – internista alebo kardiológ. Z praktického hľadiska je však jednoduchšie, ak to urobí lekár prvého kontaktu.

Všeobecná lekárka vám na základe vyšetrení môže predpísať lieky, ktoré zároveň ovplyvňujú tlak aj pulz. Najčastejšie ide o dva, alebo viac kombinovaných liekov. Až na základe výsledkov týchto vyšetrení sa môže vylúčiť spojitosť ďalších zdravotných ťažkostí s poškodením srdca z vysokého tlaku krvi.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor