Jahody vás potešia nielen výbornou chuťou, sú ideálnou výživou aj pre nervy a mozog. Pomôžu pri reumatických ochoreniach a dokonca prečistia obličky. Horčičné oleje v rukole ozvláštnia šaláty jemne pikantnou chuťou, zároveň je bohatá na kyselinu listovú a povzbudí trávenie. Špargľa prispeje vitamínmi C, E, B1 a B2, ale aj dôležitými minerálmi ako je draslík, vápnik a železo.
Zdravú trojkombináciu už treba len správne ochutiť. Netradičný recept ponúka nemecký portál eatsmarter.de. Príprava vám zaberie asi polhodinu a kalorická hodnota šalátu sa bude pohybovať okolo 1170 kJ. Množstvo šalátu je vypočítané pre štyri osoby.
Potrebujeme:
- 1 kg zelenej špargle
- 500 g jahôd
- 80 g rukoly
- 150 g fety
- 10 g bazalky
- 1 lyžičku medu
- 1 lyžičku dijonskej horčice
- 2 polievkové lyžice nasekaných píniových alebo vlašských orechov
- 3 lyžice balzamikového octu
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ
- korenie
Postup:
- Špargľu umyte, odrežte prípadné zdrevnatené časti a olúpte spodnú tretinu. Potom nakrájate na menšie kúsky a varte približne päť minút v osolenej vode. Potom ju opláchnite v studenej a nechajte v sitku odkvapkať.
- Na strednom plameni mierne opečte na panvici bez oleja píniové oriešky. Ak máte vlašské, nemusíte ich opekať.
- Umyte bazalku a rukolu, nechajte ich presušiť a potom ich nakrájajte na menšie kúsky. Umyte a nakrájajte aj jahody.
- Z octu, medu, horčice, oleja, soli a korenia vytvorte dresing.
- Do misy dajte špargľu, jahody, oriešky, bylinky, rozdrobte do nej fetu a všetko dobre premiešajte. Prípadne dochuťte soľou a korením. Pri podávaní môžete dozdobiť celými lístkami bazalky alebo rukoly.