Kurkuma, ktorej hlavnú zložku tvorí kurkumín, je tmavožlté korenie s výraznou a nezameniteľnou chuťou. Je známy pre svoje protizápalové, protinádorové a antioxidačné účinky. Urýchľuje odstraňovanie nepotrebných buniek z organizmu, zaceľuje jazvy a vo všeobecnosti podporuje budovanie imunity. Kurkuma má okrem iného vplyv aj na viditeľné časti tela – napriek svojej žltej farbe pomáha bieliť zuby a predchádza zápalu ďasien a paradentóze. Okrem toho pomáha v boji s obezitou, pretože má schopnosť ovplyvňovať metabolizmus tukov.
Na účinky kurkumínu bolo vykonaných množstvo vedeckých štúdií. Jedným z nich bol napríklad test, pri ktorom bol 172 ľuďom podaný kurkumín. Podobná vzorka ľudí v počte 170 dostala placebo. Ukázalo sa, že hladina prebiehajúceho zápalu v tele, bola významne nižšia u ľudí, ktorým bol podaný kurkumín, teda zápal sa v tele zmenšil. V súvislosti s protizápalovými účinkami môže pomôcť aj s úľavou od bolesti kĺbov spôsobenej zápalom.
Kurkumín je v súčasnosti možné užívať aj vo forme vitamínových doplnkov. Prírodná kurkuma je však vo vyšších dávkach pre telo veľmi ťažko vstrebateľná, preto je dôležité zvážiť v akej forme ju telu dodáme. Kurkumín je dobre rozpustný v tukoch, vďaka čomu bola vyvinutá lipozomálna forma vitamínov značky Adelle Davis®, ktorá má na rozdiel od bežných foriem vitamínov až šesťkrát vyššiu vstrebateľnosť.
Prečo by sme mali užívať kurkumín?
- Je silný antioxidant
- Prispieva k správnej funkcii mozgu a znižuje riziko chorôb
- Bojuje so zápalmi v tele
- Znižuje hladinu cholesterolu
- Prispieva k zníženiu rizika vzniku srdcových chorôb
- Posilňuje imunitný systém,
- Ovplyvňuje zdravie pokožky, pomáha oneskoriť jej starnutie a
- Pomáha aj pri boji s chronickými chorobami súvisiacimi s vekom
Lipozomálne vitamíny značky Adelle Davis® sú vyrobené s využitím najnovších trendov v biochémii a výrobe výživových doplnkov. Adelle Davis bola vizionárka a priekopníčka v oblasti zdravej výživy, bola zástankyňou zdravého životného štýlu a stravovania. Za kľúč k zdraviu považovala konzumovanie prírodných, nespracovaných potravín a vhodné dopĺňanie potrebných vitamínov a minerálov do tela, v závislosti od individuálnych potrieb.