Zvykli sme si, že rastlinný olej je záruka zdravého a tak ho pridávame všade. Do šalátu, k chlebíku, syru, do nátierok a samozrejme do pesta. Možno ste však netušili, že v istom druhu jedál nemá absolútne čo robiť.
Takto olej nepoužívajte
Máte najradšej olivový či ľanový? Pomáha redukovať hladinu zlého cholesterolu, dodať telu antioxidanty a nenasýtené mastné kyseliny. Všetko však zničíte, ak ho nebudete používať správne.Zatiaľ čo slnečnicový, repkový aj olivový môžete tepelne upravovať, za studena lisované oleje ako tekvicový, ľanový alebo orechový nikdy! Tieto sú určené výlučne na studenú kuchyňu. Prečo? Stratili by svoju výživovú hodnotu. Okrem toho majú nižší bod horenia, a teda sa rýchlo spália! To v preklade znamená viac karcinogénov. Takže prvé miesto, kde nemá drahý olej čo robiť, je panvica.
A to druhé? Pokračovanie na ďalšej strane...