Každý z nás má svoj vlastný kalorický výdaj , ktorý závisí od nášho základného metabolizmu. To je počet kalórií spálených našim telom za 24 hodín v pokoji a nášho energetického výdaja. Je to značne individuálne. Dve ženy v rovnakom veku, rovnakej výšky a rovnakej hmotnosti, s rovnakou fyzickou aktivitou, nemusia nevyhnutne spáliť rovnaký počet kalórií za deň!
Podľa WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) by muži mali denne prijať v priemere 2500 kcal (10 500 kJ) a ženy 2000 kcal (8400 kJ).
Ak sa rozhodnete trochu zhodiť, asi si dávate pozor na kalorický príjem. Medzi najkalorickejšie potraviny patria tie, ktoré by si ten, kto sa snaží schudnúť, ani vo sne nenasrevíroval. Napríklad oleje, masti, maslá, margaríny, majonézy, pečivo, čokolády, syry, čipsy, klobásy, šľahačka či silný alkohol. Ale tiež rôzne orechy, no tie sú v malom množstve zdraviu prospešné!
Ovocie s najvyšším obsahom kalórií
Najkalorickejšie je nepochybne olejnaté ovocie ako avokádo (169 kcal/100g) a kokos (354 kcal/100g). Spomedzi ostatného ovocia sú najkalorickejšie tie najsladšie:
- banán: 90 kcal/100 g
- tmavé hrozno: 90 kcal/100 g
- figy: 69 kcal/100 g
- čerešne: 56 kcal/100 g
- datle, vysušené: 287 kcal / 100g
Zelenina s najvyšším obsahom kalórií
Ide hlavne o koreňovú zeleninu, ktorá obsahuje veľa škrobov a tiež strukoviny:
- zemiaky: 80 kcal/100 g
- sladké zemiaky: 63 kcal/100
- paštrnák: 68 kcal/100 g
- šošovica: 116 cal/100 g varenej hmotnosti
- fazuľa: 111 kcal/100 g varenej hmotnosti
- Cibuľa: 40 kcal/100
- Šalotka: 72 kcal/100 g
- Hrášok: 61 kcal/100 g
- Čerstvá kukurica: 103 kcal/100 g
Tučné ryby
Najkalorickejšie ryby sú mastné ryby:
- Úhor: 213 kcal/100 g
- Losos: 223 kcal/100 g
- Sleď: 172 cal/100 g
- Makrely: 194 cal/100 g
- Sardinky: 194 kcal/100 g
- Sardinky v oleji: 210 kcal/100 g
- Tuniak v oleji: 222 kcal/100 g
- Sardely marinované v oleji: 182 cal/100 g
Nie všetko kalorické je zlé
Niektoré potraviny majú síce vysoký obsah kalórií, ale sú veľmi dobré pre naše zdravie a možno ich konzumovať ako súčasť vyváženej a diétnej stravy. Ide najmä o rastlinné oleje - olivový, orechový alebo repkový olej, orechy - vlašské , lieskové , mandle atď., strukoviny (šošovica, cícer, hrach atď.) a mastné ryby (makrela, sleď , losos, sardinky...). Telo potrebuje k životu kalórie, rovnako ako potrebuje dobré tuky . Čo je skutočne potrebné obmedziť, sú vysokokalorické potraviny ako sladkosti, pečivo, údeniny, tučné syry a tučné mäso. Neplatí to ale pre všetky kalorické potraviny!