MENU
zdravy-zivot

Ktoré ovocie a zelenina sú najkalorickejšie? Pri chudnutí ich obmedzte

Niektoré ovocie a zelenina má viac kalórií, než je na chudnutie vhodné
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Ktoré ovocie a zelenina sú najkalorickejšie? Pri chudnutí ich obmedzte

Kalorická hodnota jedla je priamo spojená s prírastkom hmotnosti, takže ju treba brať do úvahy, ak sa snažíte schudnúť či udržať líniu. Aké sú najkalorickejšie potraviny? Mali by sme sa im nevyhnutne vyhýbať?

Každý z nás má svoj vlastný kalorický výdaj , ktorý závisí od nášho základného metabolizmu. To je počet kalórií spálených našim telom za 24 hodín v pokoji a nášho energetického výdaja. Je to značne individuálne. Dve ženy v rovnakom veku, rovnakej výšky a rovnakej hmotnosti, s rovnakou fyzickou aktivitou, nemusia nevyhnutne spáliť rovnaký počet kalórií za deň! 

Podľa WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) by muži mali denne prijať v priemere 2500 kcal (10 500 kJ) a ženy 2000 kcal (8400 kJ). 

Ak sa rozhodnete trochu zhodiť, asi si dávate pozor na kalorický príjem. Medzi najkalorickejšie potraviny patria tie, ktoré by si ten, kto sa snaží schudnúť, ani vo sne nenasrevíroval. Napríklad oleje, masti, maslá, margaríny, majonézy, pečivo, čokolády, syry, čipsy, klobásy, šľahačka či silný alkohol. Ale tiež rôzne orechy, no tie sú v malom množstve zdraviu prospešné!

Ovocie s najvyšším obsahom kalórií

Najkalorickejšie je nepochybne olejnaté ovocie ako avokádo (169 kcal/100g) a kokos (354 kcal/100g). Spomedzi ostatného ovocia sú najkalorickejšie tie najsladšie: 

  • banán: 90 kcal/100 g
  • tmavé hrozno: 90 kcal/100 g
  • figy: 69 kcal/100 g
  • čerešne: 56 kcal/100 g
  • datle, vysušené: 287 kcal / 100g

Zelenina s najvyšším obsahom kalórií

Ide hlavne o koreňovú zeleninu, ktorá obsahuje veľa škrobov a tiež strukoviny:

  • zemiaky: 80 kcal/100 g
  • sladké zemiaky: 63 kcal/100
  • paštrnák: 68 kcal/100 g
  • šošovica: 116 cal/100 g varenej hmotnosti
  • fazuľa: 111 kcal/100 g varenej hmotnosti
  • Cibuľa: 40 kcal/100
  • Šalotka: 72 kcal/100 g
  • Hrášok: 61 kcal/100 g
  • Čerstvá kukurica: 103 kcal/100 g

Tučné ryby

Najkalorickejšie ryby sú mastné ryby: 

  • Úhor: 213 kcal/100 g
  • Losos: 223 kcal/100 g
  • Sleď: 172 cal/100 g
  • Makrely: 194 cal/100 g
  • Sardinky: 194 kcal/100 g
  • Sardinky v oleji: 210 kcal/100 g
  • Tuniak v oleji: 222 kcal/100 g
  • Sardely marinované v oleji: 182 cal/100 g

Nie všetko kalorické je zlé

Niektoré potraviny majú síce vysoký obsah kalórií, ale sú veľmi dobré pre naše zdravie a možno ich konzumovať ako súčasť vyváženej a diétnej stravy. Ide najmä o rastlinné oleje - olivový, orechový alebo repkový olej, orechy - vlašské , lieskové , mandle atď., strukoviny (šošovica, cícer, hrach atď.) a mastné ryby (makrela, sleď , losos, sardinky...). Telo potrebuje k životu kalórie, rovnako ako potrebuje dobré tuky . Čo je skutočne potrebné obmedziť, sú vysokokalorické potraviny ako sladkosti, pečivo, údeniny, tučné syry a tučné mäso. Neplatí to ale pre všetky kalorické potraviny! 

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Mám vysoký tlak, neodnesiem nákup, srdce mi búši. Aké potrebujem vyšetrenia?

Vysoký tlak krvi je potrebné liečiť. To isté platí pri zvýšenej frekvencii srdca. Vaša všeobecná lekárka by vás mala dôkladne vyšetriť a poslať na ďalšie doplňujúce vyšetrenia, ako je ultrazvukové zobrazovacie vyšetrenie prípadne 24-hodinové monitorovanie EKG. Na tieto vyšetrenia vás môže poslať aj špecialista – internista alebo kardiológ. Z praktického hľadiska je však jednoduchšie, ak to urobí lekár prvého kontaktu.

Všeobecná lekárka vám na základe vyšetrení môže predpísať lieky, ktoré zároveň ovplyvňujú tlak aj pulz. Najčastejšie ide o dva, alebo viac kombinovaných liekov. Až na základe výsledkov týchto vyšetrení sa môže vylúčiť spojitosť ďalších zdravotných ťažkostí s poškodením srdca z vysokého tlaku krvi.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor