MENU
zdravy-zivot

Je zdravšia biela alebo zelená špargľa? Kedy si dávať pozor na jej príjem?

Špargľa sa právom označuje za kráľovnú zeleniny.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Je zdravšia biela alebo zelená špargľa? Kedy si dávať pozor na jej príjem?

Poteší vás výbornou chuťou, ale i nízkym obsahom kalórií. Využite sezónu špargle naplno a obohaťte si ňou jedálny lístok, vyplatí sa to.

Špargľa je vo všeobecnosti bohatá na vitamín C, E a betakarotén, ako aj vitamíny skupiny B, ktoré majú pozitívny vplyv na nervový systém. Nájdete v nej i vitamín K. Podľa nemeckého spolkového centra pre výživu už 500 gramov špargle pokryje dennú potrebu vitamínu C a 80 percent dennej dávky vitamínu E. Toto množstvo pokryje i odporúčanú dennú dávku dôležitého minerálu, draslíka, ktorý znižuje vysoký krvný tlak. 

Vylepší nielen trávenie

Špargľa je bohatá i na kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre správnu krvotvorbu a zároveň je výbornou prevenciou pred ochoreniami srdca a krvného obehu. Navyše je významný obsah vápnika a fosforu. Nájdete v nej aj horčík, sodík či železo. Nielen trávenie poteší vysoký podiel vlákniny. Črevnú mikroflóru posilňuje vláknina inulín. Kyselina listová v kombinácii s vitamínom C stabilizuje črevnú sliznicu. Vápnik a horčík posilňujú kosti. Špargľu možno označiť za vitamínovú bombu. Vitamín C posilní imunitný systém a doplní ho dôležitý antioxidant, vitamín E. Zeleniny navyše pôsobí močopudne. 

Ktorá je zdravšia?

Na rozdiel od bielej špargle, zelená rastie nad zemou. Jej výrazná farba pochádza z rastlinného pigmentu chlorofylu, ktorý vzniká vďaka slnku. Zelená špargľa obsahuje viac vitamínov A, E a C a tiež betakaroténu ako biela. Trikrát vyšší je i obsah kyseliny listovej. Z hľadiska zdravia má tak navrch. Bez ohľadu na farbu, sú však všetky odrody špargle veľmi zdravé. Vďaka vysokému obsahu vody, vyše deväťdesiat percent, sú navyše nízkokalorické. Využite sezónu naplno a vychutnajte si špargľu najmä z miestnych zdrojov. 

Diagnóza, ktorej špargľa nesvedčí

Hoci je špargľa zdravá, treba si dávať pozor na jej príjem, ak vás trápi dna. Obsahuje totiž veľa purínov. Radšej ju nekombinujte ani s alkoholom, ani s mäsom, ktoré sú tiež bohaté na puríny. Ako spoznáte čerstvú špargľu? Mala by voniať sviežo, trochu sa lesknúť a po stlačení jej konca by z neho mala vytiecť šťava. Čerstvá špargľa vydrží v chladničke dva až tri dni. Uskladňujte ju neolúpanú a zabalenú do vlhkej utierky. 

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Môže priveľa produktov obsahujúcich fluór poškodiť zuby?

Je vhodné myslieť na to, že vždy všetkého veľa škodí. Fluór je pre organizmus potrebný a prijímame ho už vo vode, v strave, v zubných pastách, ako ste uviedli a aj v spomínanom géli. Fluór totiž prispieva k silnejším a odolnejším zubom a znižuje výskyt zubného kazu.

Nadmerný príjem sa prejavuje najmä podľa toho, akým spôsobom ho používate. Ak ide iba o použitie na zuby a nedochádza ku konzumácii prehltnutím, najčastejším prejavom sú biele škvrny na zuboch.

Ak by však dochádzalo k prehĺtaniu, čo je časté najmä u detí, môže dôjsť najmä k odvápneniu kostí a tkanív. To sa prejavuje bolesťami kĺbov, osteoporózou, krehkými zubami a podobne. V prípade nadmerných dávok môžu sa objaviť celkové príznaky, kam patrí najmä porucha pamäťových funkcií a kostná fluoróza, ktorá vedie k stuhnutosti kĺbov.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Ako si môžem pomôcť, aby sa mi zlepšili pečeňové funkcie?

Stukovatenie pečene, steatóza, je chronické ochorenie, pri ktorom sa tukové kvapôčky hromadia v hepatocytoch, pečeňových bunkách. Alkohol je len jednou z príčin vzniku steatózy, vo vašom prípade ide o poruchu metabolizmu, nadmernú telesnú hmotnosť, takzvanú nealkoholovú steatózu.

Pri správnej strave a dostatočnej fyzickej aktivite je možné steatózu zvrátiť. Pokúste sa viesť aktívny životný štýl, jesť správne, normalizovať telesnú hmotnosť. Je potrebné  plynule  znížiť hmotnosť, pretože prudký úbytok môže viesť k zrýchleniu procesov fibrózy pečeňového tkaniva. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, možnosťou je užívanie hepatoprotektorov, liekov na báze esenciálnych fosfolipidov, antioxidantov a rastlinných prípravkov, ktoré pomôžu zlepšiť odtok žlče.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor