PROTI ALERGII
Kozie mlieko má podobné zloženie ako kravské. V porovnaní s ním sú v ňom však väčšmi zastúpené aminokyseliny, ktoré obsahujú síru.
Obsahuje aj viac vápnika, fosforu a iných minerálnych látok, vitamínu A, riboflavínu, enzýmov a množstvo ďalších prospešných látok. Nachádza sa v ňom aj viac mastných kyselín s krátkym reťazcom, ktoré spôsobujú, že kozí tuk trávime lepšie ako kravský. Jeho tukové častice sa totiž rozmermi a zložením veľmi podobajú na materské mlieko.
Na rozdiel od kravského mlieka neobsahuje látky, ktoré sú pravdepodobne zodpovedné za alergie dojčiat a malých detí. Existuje veľa štúdií, ktoré sa zaoberali jeho protialergickými účinkami, avšak ktorá zložka to spôsobuje, vedci doteraz nezistili.
Je to veľmi ťažké, lebo tu pôsobí veľké množstvo vzájomných vzťahov medzi tráviacim systémom človeka, jeho výživou, životným prostredím, stresom a, samozrejme, aj jeho genetickým vybavením.
Je však dokázané, že až šesťdesiať, sedemdesiat percent detí, ktoré neznášajú výrobky z kravského mlieka, na kozie mlieko nie je alergických.
DODÁVA ENERGIU, ZLEPŠUJE TRÁVENIE
Ak ho budete piť pravidelne, zlepšíte si imunitu a celkovú kondíciu. Kozie mlieko preventívne účinkuje proti nádorovým ochoreniam. Priaznivo vplýva na trávenie, pôsobí na precitlivenú žalúdočnú a črevnú stenu. Odporúča sa pri ťažkostiach s hnačkami, pri kŕmení predčasne narodených detí a detskej podvýžive.
Využíva sa pri fyzickom vyčerpaní detí, pri poruche metabolizmu tukov, pri liečbe viróz, pôsobí predovšetkým na herpesové vírusy. Slúži ako zdroj energie, pôsobí na tkanivá svalov a pečene.
Spomaľuje vývin aterosklerózy, znižuje hypoglykémiu, ochraňuje kĺby pred artritídou. Pozitívne vplýva na nervovú sústavu a funkciu mozgu. Účinkuje proti Parkinsonovej chorobe. Zmierňuje nervozitu, stres, úzkostné stavy. Má už spomínané protialergické účinky, pôsobí na ochorenia kože a pomáha liečiť astmu.
Z VOŇAVÝCH PASIENKOV
Najkvalitnejšie mlieko pochádza od kôz pasúcich sa na prirodzených pasienkoch, kde rastú rôzne druhy tráv a liečivých bylín. Kozičky však nepohrdnú ani mladými výhonkami kríkov či kôrou zo stromov. S
amozrejme, arómu i kvalitu mlieka ovplyvňujú aj samotní chovatelia, podľa toho, ako sa o zvieratá starajú po zdravotnej, výživovej a hygienickej stránke. Nákaze z kliešťov sa dá
vyhnúť prevarením alebo pasterizovaním kozieho mlieka. Vyrábajú sa z neho chutné syry, ale aj tvaroh, bryndza, oštiepky, žinčica. Výrobky zo sušeného mlieka sa využívajú v dojčenskej a detskej výžive.
Najlepšie spravíte, ak si kozie mlieko a výrobky z neho budete kupovať priamo od overených chovateľov, ktorí na svojich farmách dodržiavajú prísne pravidlá. Na Slovensku ich je dosť, stačí sa informovať vo svojom okolí alebo na internete.