MENU
zdravy-zivot

Od koreňa po list. V šupkách týchto plodov vyhadzujete najviac živín

Zadržte. V koši sa väčšinou ocitne viac vitamínov a minerálov ako na tanieri.
Zdravý život

Od koreňa po list. V šupkách týchto plodov vyhadzujete najviac živín

Stonky, hlúbiky a šupky z ovocia a zeleniny zväčša pri varení vyhadzujeme, no práve tieto „odrezky“ môžu jedlá obohatiť o ďalšiu chuť aj živiny.

Možno ste sa už stretli pri príprave jedál s termínom „stravovanie od hlavy až po chvost“ (z angl. nose to tail eating). Ide o koncept, ktorého cieľom je zredukovať živočíšny odpad tým, že sa využijú všetky časti zvieraťa na prípravu jedla. Podobným konceptom, ktorý sa uplatňuje na rastliny a zeleninu, je zase „stravovanie od koreňa až po list“ (z angl. root to leaf eating). Znamená to jednoducho využiť z ovocia a zeleniny čo najviac a teda nevyhadzovať šupky, stonky či vňate, ktoré sú obvyklým odpadom pri ich spracovaní.

Nedajte sa nachytať! Mnohé potraviny majú po zohriatí viac kalórií ako za studena

Napríklad hodnota ovocia a zeleniny, ktoré každoročne vyhodí priemerný Američan, je až 1 600 dolárov. Väčšinu z toho, čo vyhadzujeme, tvoria časti rastlín, ktoré sú však stále použiteľné, chutné aj výživné. Namiesto toho, aby sme ich vyhodili do koša alebo v tom lepšom prípade do kompostu, môžeme využiť niektoré odrezky z ovocia a zeleniny na zvýšenie svojho príjmu živín.

Susan Bowermanová, výživová poradkyňa, prináša niekoľko tipov, ako čo do najväčšej miery využiť všetky časti ovocia a zeleniny a tým menej plytvať potravinami.

Listy z repy či bielej reďkovky

Oproti jemnejšej listovej zelenine (ako napríklad špenát či mangold) sa varia o trochu dlhšie, avšak aj tie sú rovnako chutné. Ak teda v obchode natrafíte na repu alebo bielu reďkovku s listami, máte šťastie a získavate tak dva druhy zeleniny za cenu jednej. Rovnako ako v iných druhoch listovej zeleniny, aj tu sú obsiahnuté živiny – najmä vitamíny C a K, beta-karotén, kyselina listová, meď a draslík.

Listy z repy či bielej reďkovky oproti jemnejšej listovej zelenine (ako napríklad špenát či mangold) sa varia o trochu dlhšie, avšak aj tie sú rovnako chutné. Ak teda v obchode natrafíte na repu alebo bielu reďkovku s listami, máte šťastie a získavate tak dva druhy zeleniny za cenu jednej. Rovnako ako v iných druhoch listovej zeleniny, aj tu sú obsiahnuté živiny – najmä vitamíny C a K, beta-karotén, kyselina listová, meď a draslík.Listy z repy či bielej reďkovky oproti jemnejšej listovej zelenine (ako napríklad špenát či mangold) sa varia o trochu dlhšie, avšak aj tie sú rovnako chutné. Ak teda v obchode natrafíte na repu alebo bielu reďkovku s listami, máte šťastie a získavate tak dva druhy zeleniny za cenu jednej. Rovnako ako v iných druhoch listovej zeleniny, aj tu sú obsiahnuté živiny – najmä vitamíny C a K, beta-karotén, kyselina listová, meď a draslík.
Listy z repy či bielej reďkovky oproti jemnejšej listovej zelenine (ako napríklad špenát či mangold) sa varia o trochu dlhšie, avšak aj tie sú rovnako chutné. Ak teda v obchode natrafíte na repu alebo bielu reďkovku s listami, máte šťastie a získavate tak dva druhy zeleniny za cenu jednej. Rovnako ako v iných druhoch listovej zeleniny, aj tu sú obsiahnuté živiny – najmä vitamíny C a K, beta-karotén, kyselina listová, meď a draslík.
Zdroj: Shutterstock

Pokračovať Ďalej (1/7)

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Je potrebné pri náleze žlčníkových kameňov vždy podstúpiť operáciu?

Kamene v žlčníku predstavujú potenciálne riziko. Nakoľko nemajú obranyschopnosť voči baktériám, môžu vyvolať zápaly žlčníka. Keď sú kamienky malé, vzniká v žlčníku tzv. blato. Medzi kamienkami sú prítomné baktérie, ktoré sa môžu kedykoľvek rozmnožiť a vytvoriť zápal. Nebezpečné sú však nielen malé, ale aj väčšie kamene. Tie môžu prederaviť žlčník. Bez ohľadu na to, či sú kamene malé alebo veľké, pri operácii sa odstraňuje celý žlčník.
Ďalším rizikom je prestúpenie kameňa cez maličký ductus cysticus do žlčovodu alebo do spoločného vývodu žlčovodu a pankreatovodu. Ak nastane upchatie v mieste, kde sa spájajú pri prechode do dvanástnika, môže vzniknúť pankreatitída, ožltnutie a žltačka. Pankreatitída a takisto žltačka sú život ohrozujúce ochorenia.
Vzhľadom na spomenuté riziká by som odporučil čo najskôr vyhľadať skúseného špecialistu, u ktorého by ste podstúpili operáciu. V aktuálnej situácii je vhodnejšie nájsť menšie pracovisko jednodňovej chirurgie. Výhodou je, že ako pacient prídete do kontaktu len s minimálnym množstvom zdravotníckeho personálu a iných pacientov. V zariadeniach jednodňovej chirurgie sa po operácii žlčníka vyžaduje hospitalizácia len na 1 noc, takže riziko nákazy je výrazne nižšie ako pri niekoľkodňovom pobyte vo veľkej nemocnici.
Dovtedy, kým podstúpite operáciu, je potrebné dodržiavať špeciálnu diétu. Zakázané sú tučné a vysmážané jedlá. Po ich konzumácii sa žlčník prudko stiahne a hrozí riziko koliky. Vhodné je užívanie tzv. spazmolytík. Ide o lieky, ktoré uvoľňujú hladkú svalovinu na tráviacom trakte, vďaka čomu sa znižuje bolestivosť.

čítať viac

Môže za každodennú bolesť hrdla alergia alebo zápal?

Bolesť v hrdle postihuje deti výrazne častejšie než dospelých, až osemkrát ročne. Detská sliznica v hrdle je veľmi citlivá. Bežne sa spája s infekciou alebo aj neinfekčným zápalom, napríklad z alergie. Môže vzniknúť vďaka obyčajnému pobytu vonku na studenom vzduchu alebo v suchom vzduchu v interiéri. V prípade, že za bolesťami hrdla nie sú vážne infekcie a zápaly, ale iba miernejšie podráždenie či prechladnutie, môžete ho riešiť domácimi prostriedkami. Veľmi dôležité je pravidelné dopĺňanie tekutín. Tam, kde bude dieťa ležať počas dňa aj spať v noci, by ste mali dostatočne zvlhčovať vzduch, nakoľko príliš suché ovzdušie podporuje dráždenie sliznice v hrdle. Pravidelne vetrajte. Na kloktanie aj na pitie využite viacero overených a osvedčených prírodných prostriedkov či rastlín. Pri pretrvávaní bolesti hrdla navštívte vášho pediatra, ktorý na základe aj iných klinických symptómov určí, či dieťa musí vyšetriť alergiológ.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor

Diskusia