Produkty zo sóje sú už dlho považované za dobrý zdroj bielkovín. Aj keď sója nie je v západnom svete veľmi rozšírená, tradičné produkty zo sóje, ako tofu, miso či tempeh, tvoria už po stáročia základ stravy vo východnej Ázii, kde sú cenené nielen pre svoju všestrannosť, ale aj pre zdravú výživu. V skutočnosti existuje čoraz viac výskumov, ktoré potvrdzujú jej prospešnosť pre zdravie.
„Ako dietologička často odporúčam zdravé bielkoviny, ako je sója a tofu, v mnohých svojich receptoch a stravovacích plánoch. Napriek tomu, že klady a zápory sóje boli v posledných desaťročiach dôkladne preskúmané, ešte stále existuje mnoho mýtov a mylných predstáv. Mnoho ľudí sa zbytočne obáva prírodných fytoestrogénov v sóji,“ hovorí výživová odborníčka Susan Bowerman.
Kráľovná sója
Hoci všetky druhy fazule poskytujú bielkoviny, sója kraľuje tomuto zoznamu, pokiaľ ide o ich kvalitu, mieni expertka. Ako kompletná rastlinná bielkovina obsahuje sója všetky základné stavebné bloky aminokyselín. Tie sa používajú na výrobu všetkých druhov špecializovaných bielkovinových štruktúr, ktoré naše telo potrebuje. Okrem toho je tiež bohatá na arginín, aminokyselinu, ktorú telo využíva na produkciu oxidu dusnatého. Oxid dusnatý zvyšuje prietok krvi do svalov, čo pomáha dodávať živiny a kyslík počas tréningu.
„Rastlinné estrogény nie sú rovnaké ako prirodzený estrogén produkovaný v tele. Zdá sa, že toto nedorozumenie pramení zo skutočnosti, že sója (a mimochodom aj mnohé iné potraviny) obsahuje prirodzené rastlinné zlúčeniny nazývané izoflavóny, ktoré sú klasifikované ako fytoestrogény,“ dodáva Susan Bowerman.
Ako fytoestrogény pôsobia v tele? Pokračovanie na ďalšej strane...