Detstvo a slávnostný obed sa u mnohých spája s pečeným s kurčaťom s plnkou. Kedy ste si ho naposledy pripravili? Nemusíte čakať na prípravu až do víkendu. Príprava je síce náročnejšia, ale výhodou je, že si na ňom pokojne môžete pochutiť aj viac dní za sebou. Plnka ešte viac prejde a bude chutnejšia. Z nasledujúcich ingrendiencií budete mať štyri až päť porcií. Na prípravu počítajte s dvadsiatimi minútami, pečenie bude trvať približne sedemdesiat minút. Ako príloha vám pokojne postačí aj ľubovoľný miešaný šalát. Máte chuť na sýtejšiu porciu? Pripraviť si môžete zemiaky alebo ryžu. Stačí základ a prílohy pokojne prestriedajte.
Potrebujete:
- 1 kurča, asi 1,5 kg
- 3 rožky
- 5 - 7 kuracích pečení
- malú viazanička petržlenovej vňate
- mlieko
- 1 cibuľu
- 3 vajcia
- 2 lyžice masla
- mandle
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
POSTUP:
- Rožky nakrájajte na malé kocky. Pečene umyte, osušte a nadrobno pokrájajte. Kurča zvnútra i zvonku dobre umyte, osušte a osoľte. Nadrobno nasekajte petržlenovú vňať.
- V panvici na malom množstve oleja krátko opečte nakrájané rožky. Zalejte menším množstvom mlieka, premiešajte a nechajte chvíľu odstáť.
- Očistenú, na drobno nakrájanú cibuľu speňte na oleji. Po vychladnutí ju vmiešajte spolu s rozšľahanými vajcami a plátkami mandlí k rožkom. Plnku osoľte a okoreňte mletým čiernym korením. Pridajte nakrájané kuracie pečene, nasekanú petržlenovú vňať a spolu premiešajte. Plnkou naplňte kurča pod kožou a zvyšnú plnku dajte dovnútra kurčaťa.
- Rúru vyhrejte na 170 °C. Kožu okolo otvoru starostlivo spojte pomocou grilovacích ihiel. Môžete ju tiež zašiť kuchynskou niťou.
- Naplnené kurča preložte do zapekacej misy, pokvapkajte rozpusteným maslom, podlejte vodou a prikryte. Vo vyhriatej rúre pečte asi 70 minút, podľa potreby aj dlhšie. Počas pečenia polievajte výpekom.