MENU
zdravy-zivot

Klasika, ktorá nikdy neomrzí. Pripravte si kurča s plnkou

Pečené kurča s plnkou patrí ku klasike na víkendovom stole.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Klasika, ktorá nikdy neomrzí. Pripravte si kurča s plnkou

Z času na čas mu jednoducho neodoláte. Pripravte si pečené kurča podľa babičkinho receptu z Dobrého jedla.

Detstvo a slávnostný obed sa u mnohých spája s pečeným s kurčaťom s plnkou. Kedy ste si ho naposledy pripravili? Nemusíte čakať na prípravu až do víkendu. Príprava je síce náročnejšia, ale výhodou je, že si na ňom pokojne môžete pochutiť aj viac dní za sebou. Plnka ešte viac prejde a bude chutnejšia. Z nasledujúcich ingrendiencií budete mať štyri až päť porcií. Na prípravu počítajte s dvadsiatimi minútami, pečenie bude trvať približne sedemdesiat minút. Ako príloha vám pokojne postačí aj ľubovoľný miešaný šalát.  Máte chuť na sýtejšiu porciu? Pripraviť si môžete zemiaky alebo ryžu. Stačí základ a prílohy pokojne prestriedajte. 

Potrebujete:

  • 1 kurča, asi 1,5 kg
  • 3 rožky
  • 5 - 7 kuracích pečení
  • malú viazanička petržlenovej vňate
  • mlieko 
  • 1 cibuľu
  • 3 vajcia
  • 2 lyžice masla
  • mandle
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej 

POSTUP:

  1. Rožky nakrájajte na malé kocky. Pečene umyte, osušte a nadrobno pokrájajte. Kurča zvnútra i zvonku dobre umyte, osušte a osoľte. Nadrobno nasekajte petržlenovú vňať. 
  2. V panvici na malom množstve oleja krátko opečte nakrájané rožky. Zalejte menším množstvom mlieka, premiešajte a nechajte chvíľu odstáť.
  3. Očistenú, na drobno nakrájanú cibuľu speňte na oleji. Po vychladnutí ju vmiešajte spolu s rozšľahanými vajcami a plátkami mandlí k rožkom. Plnku osoľte a okoreňte mletým čiernym korením. Pridajte nakrájané kuracie pečene, nasekanú petržlenovú vňať a spolu premiešajte. Plnkou naplňte kurča pod kožou a zvyšnú plnku dajte dovnútra kurčaťa.
  4. Rúru vyhrejte na 170 °C. Kožu okolo otvoru starostlivo spojte pomocou grilovacích ihiel. Môžete ju tiež zašiť kuchynskou niťou.
  5. Naplnené kurča preložte do zapekacej misy, pokvapkajte rozpusteným maslom, podlejte vodou a prikryte. Vo vyhriatej rúre pečte asi 70 minút, podľa potreby aj dlhšie. Počas pečenia polievajte výpekom.

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako mám riešiť ťažkosti so žalúdkom? Cítim tlak a bolesti

Bolesť v žalúdku môže byť organická - gastritída, žalúdočné polypy, žalúdočné vredy a iné,  alebo funkčná - poruchy príjmu potravy, prejedanie, patológie iných orgánov a systémov atď. Čo najskôr by ste mali navštíviť svojho všeobecného lekára. Potrebné budú laboratórne vyšetrenia - krv, moč, stolica, skríning Helicobacter pylori, ako aj inštrumentálna diagnostika - ultrazvuk brušnej dutiny, v prípade potreby aj gastroskopia. Je možné, že sa budete musieť poradiť s gastroenterológom alebo psychoterapeutom či kardiológom.

V závislosti od zistenej príčiny bolesti možno použiť konzervatívne metódy liečby, ako diéta, medikamentózna liečba a podobne, alebo chirurgické. Prvá pomoc pri akútnej bolesti a nepríjemných pocitoch v žalúdku sú antacidá, ktoré neutralizujú žalúdočnú kyselinu, a inhibítory protónovej pumpy. S bolesťou v bruchu spôsobenou kŕčmi sú jedným z najúčinnejších liekov antispazmodiká.

čítať viac

Prečo sa už na ovčie kiahne nemôže používať tekutý púder?

Tekutý púder sa neodporúča aplikovať na kiahne z dôvodu, že zaschne na vyrážke. Vytvorí nepriedušný film, pokožka preto nedýcha, pľuzgierové vyrážky sú extrémne vysušené, praskajú a ľahšie sa infikujú.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor