MENU
zdravy-zivot

Domáce kimči, zbaví vás kíl a ochráni pred rakovinou

Ázijská zdravá dobrota kimči.

Súvisiace témy

Zdravý život

Domáce kimči, zbaví vás kíl a ochráni pred rakovinou

Legendárne kimči je fermentovaný, čiže kvasený šalát z čínskej kapusty bohatý na probiotické baktérie, ktoré podporujú imunitný systém a zdravé trávenie. No to zďaleka nie je všetko!

Kimči je bohaté na probiotické baktérie, ktoré podporujú imunitný systém a zdravé trávenie, zvyšujú využitie živín z jedla, chránia zuby, sú prevenciou hnačky a redukujú riziko rakoviny hrubého čreva a močového mechúra. Probiotiká v kimči navyše detoxikujú telo.

Pomôže s kilami aj s chorobami

Z novej odbornej štúdie vyplýva, že kimči má protinádorové účinky, zaberá preventívne proti cukrovke, podporuje zdravie mozgu, kože, hrubého čreva a konečníka. Redukuje cholesterol a bojuje proti starnutiu. Navyše, pomôže vám s kilami navyše! Vedci sledovali účinky kimči na vývoj hmotnosti a potvrdili, že konzumácia kimči prispieva k znateľnému úbytku váhy, viscerálneho tuku a BMI indexu. Ďalšie štúdie preukazujú, že kimči znižuje rannú hladinu cukru, inzulínu, krvný tlak a hladinu leptínu, hormónu ktorý riadi pocit hladu.

Recept na skvelé domáce kimči

Budete potrebovať

  • 910 g čínskej kapusty
  • ½ šálky hrubej soli (120 g)
  • 4 jarné cibuľky
  • kúsok zázvoru, asi 3 cm
  • 6 strúčikov cesnaku
  • ¼ šálky bielej dlhej reďkovky (asi 4 g)
  • ½ šálky bielej ryže (115 g)
  • ¼ šálky vody (60 ml)
  • 2 PL sójovej omáčky1
  • 1 PL cukru1
  • 1 PL gochugaru (špeciálne čili na kimči) alebo kajenského korenia (vočky či prášok)

Postup

  1. Hlávku kapusty prekrojíme pozdĺžne na polovicu a konce odrežeme. Rozdeľte pozdĺžne na štvrtiny a potom priečne nakrájajte na 5 cm kúsky.
  2. Dajte kapustu a soľ do veľkej misy. Rukami vmasírujte soľ do kapusty, kým nezačne trochu mäknúť. Prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme 1-2 hodiny odstáť. Kapustu dôkladne prepláchneme pod studenou vodou a necháme odkvapkať v cedníku.
  3. Medzitým nakrájajte cibuľku na 2 cm kúsky. Ošúpte zázvor a cesnak. Reďkovku nakrájajte na hranolčeky asi ako zápalky.
  4. Skombinujte uvarenú ryžu, vodu, cesnak, zázvor a sójovú omáčku. Použite mixér na vytvorenie hladkej pasty.
  5. Zmiešajte cukor a gochugaru/čili/kajenské korenie, môžete dať 1 polievkovú lyžicu pre jemnú chuť až 5 polievkových lyžíc, ak máte radi pikantnejšie chute.
  6. Jemne vytlačte zvyšnú vodu z kapusty a preneste ju do veľkej misy spolu so zelenou cibuľkou a reďkovkou.
  7. Pridajte do misy koreniacu pastu, ktorú ste si namixovali, a jemne ju vmasírujte do zeleniny, kým nebude dôkladne obalená.
  8. Zatlačte na zeleninu, kým koreniaca pasta nezakryje zeleninu. Nad hladinou by malo ostať aspoň 2 ½ cm miesta. Nádobu uzavrite vekom.
  9. Kimči dajte kvasiť. Nádobu nechajte stáť na tmavom mieste pri izbovej teplote 2-14 dní. Vo vnútri môžete vidieť bubliny a z nádoby môže vytekať kvapalina. Pre istotu umiestnite pod nádobu misku alebo tanier, aby ste ju zachytili. Kontrolujte kimči raz denne. Keď dosiahne požadovanú chuť, preneste nádobu do chladničky. Jedzte ihneď alebo nechajte odležať ďalší týždeň alebo 2, aby sa chute ešte prehĺbili.

Dobrú chuť!

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Je pravda, že jahody obsahujú menej kalórií ako iné druhy ovocia?

Každý cukor má energetickú hodnotu, bez ohľadu na to, z akého zdroja pochádza. Jahody majú naozaj relatívne málo kalórií, hlavne preto, že obsahujú veľa vody. Takže vždy záleží od množstva danej potraviny, ktoré skonzumujete. Pre organizmus sú lepšie prírodné jednoduché cukry, napríklad fruktóza z ovocia, ako priemyselne vyrobené sladkosti. Ovocie obsahuje aj veľa vitamínov, minerálov, vlákniny či stopových prvkov, preto by ste ho mali konzumovať. Jeho energetickú hodnotu si však započítajte do celkového denného príjmu.

čítať viac

Aká je príčina neustále sa opakujúceho opuchu sliznice nosa?

Zistiť príčinu chronickej dlhotrvajúcej nádchy a pokašliavania môže byť zložitá diagnostická výzva. Alergiológ pri diagnostike úzko spolupracuje s ORL špecialistom a s pľúcnym lekárom. Pri základnom diagnostickom postupe sa vylúči infekčný pôvod, teda prítomnosť baktérií, vírusov, húb, a alergický pôvod. ORL lekár pomocou endoskopie, röntgenového vyšetrenia, počítačovej tomografie alebo magnetickej rezonancie vylúči anatomické zmeny či polypy a spraví ster zo sliznice nosa na prítomnosť eozinofilov. Pri pokašliavaní u detí sa zameriavame aj na vylúčenie možného refluxu, cystickej fibrózy či ochorenia týkajúceho sa riasinkového epitelu sliznice nosa. Príčina upchatého nosa je aj napriek diagnostike mnohokrát nejasná.

V lekárskej terminológii sa posledné roky sa zaužívali pojmy ako NANIPER, nealergická neinfekčná celoročná nádcha, NARES, nealergická nádcha s eozinofíliou, a NINAR, neinfekčná nealergická nádcha. Je dôležité vystopovať spúšťač ťažkostí - môže to byť napríklad zmena teploty, vlhkosť, tlak vzduchu, chemické látky, vône, emočné stimuly, fyzická záťaž, hormonálne zmeny, lieky. V minulosti sa predpokladalo, že hlavným mechanizmom nádchy u týchto spúšťačov je rozšírenie ciev v nose za spoluúčasti autonómneho nervového systému, teraz sa zmeny v sliznici nosa dávajú do súvislosti aj so zápalovými procesmi za spoluúčasti imunitného systému.

Liečba lokálnymi kortikoidmi je často veľmi účinná, keďže ovplyvňuje viaceré ťažkosti pacienta. U detí túto liečbu aplikujeme krátkodobo, pričom sledujeme jej efekt. Ako doplnok liečby vyskúšajte u syna preplachovanie nosa pomocou špeciálnej kanvičky a naučte ho dychovú gymnastiku cez nos.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor