Kimči je bohaté na probiotické baktérie, ktoré podporujú imunitný systém a zdravé trávenie, zvyšujú využitie živín z jedla, chránia zuby, sú prevenciou hnačky a redukujú riziko rakoviny hrubého čreva a močového mechúra. Probiotiká v kimči navyše detoxikujú telo.
Pomôže s kilami aj s chorobami
Z novej odbornej štúdie vyplýva, že kimči má protinádorové účinky, zaberá preventívne proti cukrovke, podporuje zdravie mozgu, kože, hrubého čreva a konečníka. Redukuje cholesterol a bojuje proti starnutiu. Navyše, pomôže vám s kilami navyše! Vedci sledovali účinky kimči na vývoj hmotnosti a potvrdili, že konzumácia kimči prispieva k znateľnému úbytku váhy, viscerálneho tuku a BMI indexu. Ďalšie štúdie preukazujú, že kimči znižuje rannú hladinu cukru, inzulínu, krvný tlak a hladinu leptínu, hormónu ktorý riadi pocit hladu.
Recept na skvelé domáce kimči
Budete potrebovať
- 910 g čínskej kapusty
- ½ šálky hrubej soli (120 g)
- 4 jarné cibuľky
- kúsok zázvoru, asi 3 cm
- 6 strúčikov cesnaku
- ¼ šálky bielej dlhej reďkovky (asi 4 g)
- ½ šálky bielej ryže (115 g)
- ¼ šálky vody (60 ml)
- 2 PL sójovej omáčky1
- 1 PL cukru1
- 1 PL gochugaru (špeciálne čili na kimči) alebo kajenského korenia (vočky či prášok)
Postup
- Hlávku kapusty prekrojíme pozdĺžne na polovicu a konce odrežeme. Rozdeľte pozdĺžne na štvrtiny a potom priečne nakrájajte na 5 cm kúsky.
- Dajte kapustu a soľ do veľkej misy. Rukami vmasírujte soľ do kapusty, kým nezačne trochu mäknúť. Prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme 1-2 hodiny odstáť. Kapustu dôkladne prepláchneme pod studenou vodou a necháme odkvapkať v cedníku.
- Medzitým nakrájajte cibuľku na 2 cm kúsky. Ošúpte zázvor a cesnak. Reďkovku nakrájajte na hranolčeky asi ako zápalky.
- Skombinujte uvarenú ryžu, vodu, cesnak, zázvor a sójovú omáčku. Použite mixér na vytvorenie hladkej pasty.
- Zmiešajte cukor a gochugaru/čili/kajenské korenie, môžete dať 1 polievkovú lyžicu pre jemnú chuť až 5 polievkových lyžíc, ak máte radi pikantnejšie chute.
- Jemne vytlačte zvyšnú vodu z kapusty a preneste ju do veľkej misy spolu so zelenou cibuľkou a reďkovkou.
- Pridajte do misy koreniacu pastu, ktorú ste si namixovali, a jemne ju vmasírujte do zeleniny, kým nebude dôkladne obalená.
- Zatlačte na zeleninu, kým koreniaca pasta nezakryje zeleninu. Nad hladinou by malo ostať aspoň 2 ½ cm miesta. Nádobu uzavrite vekom.
- Kimči dajte kvasiť. Nádobu nechajte stáť na tmavom mieste pri izbovej teplote 2-14 dní. Vo vnútri môžete vidieť bubliny a z nádoby môže vytekať kvapalina. Pre istotu umiestnite pod nádobu misku alebo tanier, aby ste ju zachytili. Kontrolujte kimči raz denne. Keď dosiahne požadovanú chuť, preneste nádobu do chladničky. Jedzte ihneď alebo nechajte odležať ďalší týždeň alebo 2, aby sa chute ešte prehĺbili.
Dobrú chuť!