Snáď každý už zažil nepríjemný pálivý pocit, ktorý pokazí dojem z akéhokoľvek jedla. Takzvané pálenie záhy vznikne vtedy, keď žalúdočná kyselina prúdi späť do pažeráka a môže prechádzať až do krku. To spôsobuje bolesť na hrudníku a horkú alebo kyslú chuť v ústach. Pálenie záhy môže trvať niekoľko minút až niekoľko hodín a zväčša sa dostaví po jedení.
Kedy spozornieť
Pálenie záhy je častým problémom vytvorený žalúdočným refluxom, čo je stav, keď sa časť obsahu žalúdka vráti späť do pažeráka. Príležitostné pálenie záhy je síce nepríjemné, no nie je dôvodom na znepokojovanie sa. Problém nastáva až vtedy, keď reflux kyseliny pretrváva a vyskytuje sa viac ako dvakrát týždenne. Vtedy už ide o ochorenie, ktoré sa nazýva gastroezofágová refluxová choroba a je dôvodom na návštevu lekára.
Skrotia kyseliny
Ak sa však takýto pocit dostaví len príležitostne, viete si pomôcť aj sami. Určite ste už počuli o potravinách, ktoré pálenie záhy môžu vyvolať alebo ho ešte zhoršiť - od kávy, po čokoládu až po paradajky. No už možno menej známe sú potraviny, ktoré naopak žalúdočné šťavy neutralizujú. Preto skôr, než siahnete po liekoch, zájdite do kuchyne. Zaručene v nej nájdete pomocníkov pre zmiernenie kyslého pocitu pri trávení.