Už sto gramov tejto chutnej zeleniny pokryje polovicu odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Ak máte kaleráb čerstvý zo záhrady a má pekné zdravé listy, môžete zužitkovať aj tie. Sú bohaté najmä na betakarotén, ktorý vás chráni pred vznikom srdcovo-cievnych ochorení a pomôže vám znížiť aj hladinu cholesterolu v krvi. Môžete si ich posekať do šalátu, pripraviť z nich pesto alebo ochutiť polievku.
Silný minerál
Samotná buľva kalerábu poteší organizmus dávkou vitamínu E a skupinou béčok, ktoré potešia nervový systém. Veľkou výhodou je obsah draslíka. Ocení ho najmä srdce. Kaleráb si pravidelne nakrájajte, ak chcete preventívne bojovať proti vzniku vysokého krvného tlaku. Oplatí sa ho servírovať aj v prípade, keď si pestrejšou stravou chcete vylepšiť hodnoty vápnika. Poteší vás i obsahom horčíka a selénu.
Chutný i zapekaný
Vyskúšajte si pripraviť vegetariánsky plnený kaleráb podľa receptu z Dobrého jedla. Príprava vám zaberie asi dvadsať minút, samotné pečenie štyridsať.
Potrebujete:
- 4 väčšie kaleráby
- 2 šalotky
- olivový olej
- pol červenej papriky
- 2 mrkvy
- 200 g húb, môžu byť šampiňóny
- sušené bylinky - oregano, bazalka, koriandrová vňať
- 3 zemiaky
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice kukurice
- petržlenová vňať
- strúhaný syr
- soľ
- maslo na potretie misy
Postup:
- Kaleráby očistite a opatrne vyberte vnútro. Nakrájajte ho na malé kocky.
- Na oleji orestujte na mesiačiky nakrájanú šalotku a pridajte nakrájaný kaleráb, papriku, mrkvu a huby.
- Jemne osoľte a posypte bylinkami. Po 5 minútach pridajte nadrobno nakrájané zemiaky a restujte ďalších 5 -10 minút. Odstavte a primiešajte kukuricu.
- Medzitým potrite vnútro vydlabaných kalerábov zmesou oleja, pretlačeného cesnaku a soli.
- Kaleráby naplňte zmesou zeleniny, preložte do zapekacej misy potretej maslom, podlejte trochou vody a pečte v rúre vyhriatej na 200 °C 35 - 40 minút, aby kaleráby zmäkli. Pred podávaním môžete posypať syrom. Podávajte ako chuťovku alebo predjedlo.