MENU
zdravy-zivot

Máte už ČEREŠNE? Tento čokoládový koláč musíte vyskúšať!

Pieces,Of,Fresh,Brownie,With,Cherries,And,Chocolate,Topping,On
Zdravý život

Máte už ČEREŠNE? Tento čokoládový koláč musíte vyskúšať!

Čas čerešní a jahôd je aj časom skvelých pochúťok! Robili ste už čokoládový srnčí chrbát s čerešňami? Ak nie, určite skúste, je jednoduchý a veľmi dobrý.

Na cesto potrebujete

  • 2 vajcia
  • 200 g kryštálového  cukru (1 pohár)
  • 200 ml mlieka
  • 80 ml rastlinného oleja
  • 10 ml vanilkovej esencie (2 lyžičky)
  • 200 g polohrubej múky
  • soľ (asi ½ lyžičky)
  • 10 g prášku do pečiva (2 lyžičky)
  • 35 g kakaového prášku (1/3 pohára)
  • 300 g vykôstkovaných čerešní

Na čokoládovú polevu

  • 50 g kryštálového cukru
  • 15g kakaového prášku
  • 80 g kyslej smotany alebo gréckeho jogurtu
  • 30 g masla
  • 5 ml vanilkovej esencie (1 lyžička)

Prípravu si môžete pozrieť tu alebo prečítať postup nižšie

Postup na prípravu cesta

  1. Rozmixujte spolu do penista vajíčka a cukor.
  2. Za stáleho mixovania prilejte mlieko, potom olej, nakoniec vanilkovú esenciu.
  3. Do zmixovanej hmoty cez sitko preosejte múku, soľ, kypriaci prášok a kakao.
  4. Všetko dobre zmixujte, na nízkej rýchlosti.
  5. Čerešne posypte múkou tak, aby sa v nej pekne obalili. Vďata tejto finte sa nebudú ponárať do cesta v ďalšom kroku.
  6. Do formy na biskupský chlebíček alebo do formy srnčí chrbát dajte pečiaci papier a vlejte asi polovicu cestovej zmesy.
  7. Naklaďte na zmes polovicu čerešní a zalejte polovicou zvyšnej časti cesta.
  8. Naklaďte na zmes druhú polovicu čerešní a zalejte poslednou časťou cesta.
  9. Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C asi 60 minút. Či je koláč zvnútra upečený zistíte zapichnutím špajdle - ak na nej nie je nalepené vlhké cesto, koláč je hotový.

Postup prípravy polevy

  1. Do menšej hlbokej panvičky či hrnca nasypte cukor a kakao, zmiešajte.
  2. Primiešajte smotanu (jogurt).
  3. Na slabom ohni zmes miešajte asi 30-40 sekúnd, kým sa nestane tekutá.
  4. Odstavte z ohňa, pridajte do panvičky maslo a vanilkovú esenciu, dobre zmiešajte.
  5. Glazúrou polejte koláč, ktorý ste si vyklopili z formy na doštičku. Posypte čokoládovými ozdôbkami a nechajte vychladnúť. 

Recepty na čereškové koláče na ďalšej strane...

Pokračovať Ďalej (1/3)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

V poslednom čase mi viac páchne moč, čo to znamená?

Moč môže zapáchať z viacerých príčin. Podiel na tom má zloženie stravy alebo pitný režim. Rovnako sa môže jednať o dôsledok užívania liekov alebo prejav zápalu. Infekcia močového mechúra je častejšia u žien než u mužov. U žien treba myslieť aj na gynekologickú oblasť – vaginálny sekrét.

V každom prípade, situáciu najlepšie vyhodnotí váš obvodný lekár a podľa potreby vás odošle za príslušným špecialistom.

čítať viac

Zle dojčím, ak bábätko stále štikúta? Čo pomôže?

Štikútka, singultus, je mimovoľný reflexný dej spočívajúci v krátkom kŕči bránice a v prudkom výdychu so súčasným uzáverom hlasiviek. Ide zväčša o bežný príznak podráždenia žalúdka objemným jedlom, šumivými nápojmi, teplotnými zmenami. Obvykle trvá krátko a spontánne vymizne. Môže byť však aj prejavom ochorenia. Pozornosť zasluhuje vtedy, ak počas krátkej doby spontánne alebo po jednoduchých manévroch neodoznieva. Pokiaľ dieťa prospieva a nemá príznaky žiadneho ochorenia, ide s veľkou pravdepodobnosťou o nezávažný symptóm. Overené tipy na štikutku sú pomalé jedenie, dôkladné požutie jedla, hlboký nádych, zadržanie dychu a pomalý výdych, alebo prelttnutie vzduchu naprádzno. Niekoľkokrát treba opakovať.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor