MENU
zdravy-zivot

Jedlom proti RAKOVINE: Týchto 10 antioxidantov by vám nemalo chýbať na tanieri

Healthy,Food,Clean,Eating,Selection:,Fruit,,Vegetable,,Seeds,,Superfood,,Cereal,

Súvisiace témy

Zdravý život

Jedlom proti RAKOVINE: Týchto 10 antioxidantov by vám nemalo chýbať na tanieri

Ktoré potraviny fungujú ako prevencia pred vznikom rakoviny? Pýtali sme sa odborníkov.

Rakovina je jeden z najväčších strašiakov ľudstva. Nikto nemá stopercentný recept, ako túto chorobu liečiť, ale ak sa zameriate na prevenciu, získate šancu jej uniknúť. Športujte, jedzte veľa zeleniny, ovocia a v konzumácii mäsa buďte radšej striedmejší. Ktoré potraviny by ste mali zaradiť do jedálneho lístka?  

  1. Bobule: Jahody, čučoriedky, černice, brusnice a maliny obsahujú kyselinu ellagovú a polyfenoly, ktoré môžu spomaliť rast nádorov a pomôžu znížiť riziko vzniku rakoviny pľúc, žalúdka alebo ústnej dutiny. Čučoriedky navyše obsahujú veľké množstvo antioxidantov.
  2. Cesnak má antibakteriálne vlastnosti a môže pomôcť napraviť škody v DNA či zastaviť množenie rakovinových buniek.
  3. Koreňová a kapustová zelenina: Brokolica, karfiol, kel, červená repa, mrkva, špargľa, biela reďkovka či kaleráb vám tiež môžu pomôcť. Karfiol môže zvýšiť detoxikačnú kapacitu pečene, reďkovky, brokolica či kvaka obsahujú sulforafanu - sú to silné antioxidanty a likvidujú rakovinové bunky.
  4. Paradajky obsahujú silný antioxidant lykopén a majú vysoký obsah i ďalších antioxidantov, ktoré bojujú proti voľným radikálom v tele.
  5. Kurkumín, ktorý kurkuma obsahuje, zasahuje do bunkovej signalizácie a bráni rastu nádorových buniek aj tvorbe ciev, ktoré nádor vyživujú.
  6. Jablká: Vláknina v jablkách tvorí v tele po skonzumovaní zlúčeniny pomáhajúce v boji proti tvorbe rakovinových buniek. 
  7. Aj biely jogurt so živými baktériami je cenný bojovník. Má antibakteriálne aj protirakovinové účinky, zvyšuje obsah prospešných baktérií v čreve a tým posilňuje imunitný systém.
  8. Ryby by na vašom tanieri tiež nemali chýbať. Množstvo omega-3 nenasýtených mastných kyselín je v nich totiž vysoké.
  9. Otruby sú jedným z najbohatších zdrojov vlákniny. Ich konzumácia môže znížiť riziko rakoviny hrubého čreva.
  10. Zelený čaj: Sušené lístky obsahujú katechín. Chráni bunky pred voľnými radikálmi, ktoré môžu viesť k poškodeniu DNA.

Ako sa ešte môžete pred prepuknutím rakoviny chrániť? Ako by mal vyzerať naozaj zdravý jedálny lístok? Rady a tipy odborníkov prinášame v augustovom čísle mesačníka Zdravie.

Na čo sa môžete v augustovom Zdraví ešte tešiť?

  • Diana Hágerová nám prezradila, ako si užíva materstvo. Prečo rodila ako v americkom filme a ako to bude so svadbou?
  • Ako sa vyspať v teple? Máme pre vás 5 sviežich trikov na spánok v horúčavách.
  • Čo odhalí zápal srdcového svalu? A kto je najviac v ohrozní? 
  • Leto pleti škodí, no zároveň ponúka najviac možností, ako ju omladiť a osviežiť. Čo preto jesť a obmedziť?
  • Svrbí vás medzi prstami? Ak sa problémy nestrácajú, vyhľadajte odborníka. Mykóza sa môže rozšíriť na chodidlo i nechty.
  • Po dni na kúpalisku ste sa zrazu vyhádzali? Možno ste na slnko alergickí.
  • Držte si jazyk! Virálny cvik narovná zuby bez použitia strojčeka, odstráni chrápanie i bolesť chrbtice. Alebo je všetko inak?
zdravie 08/2021zdravie 08/2021
Zdroj: nmh

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Mám vysoký tlak a problémy so srdcom. Je riziko dať sa očkovať proti covidu?

Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 má len málo kontraindikácií, podobne ako očkovania proti iným vírusovým ochoreniam. Liečená hypertenzia medzi ne nepatrí. Je dôležité pravidelne užívať lieky, aby hodnoty tlaku boli v norme. Samozrejme, po podaní akejkoľvek očkovacej látky môže dôjsť k zmene hodnôt, je preto potrebné, aby ste si po očkovaní merali tlak krvi častejšie, aspoň jeden- až dvakrát denne.

Nepíšete, aké problémy so srdcom máte, ale predpokladám, že aj tie sú liečené alebo sledované u špecialistu. Podobne ako pri hypertenzii – ani  porucha rytmu srdca nie je prekážkou na vykonanie očkovania. Ak máte obavy, poraďte sa so svojim všeobecným lekárom alebo špecialistom.

čítať viac

V akom veku sa zvykne dieťaťu prestať zhoršovať krátkozrakosť?

Krátkozrakosť býva často dedičná. Tak ako píšete, máte to v rodine. Stredný typ krátkozrakosti (to je typ u Vášho syna) začína v detskom veku a postupne narastá až do obdobia okolo 20. roku života. Môže dosahovať  približne od -4 do -7 dioptrií. Po 20. roku života sa progresia krátkozrakosti výrazne spomalí, ale ešte stále môže mierne narastať aj do 35. roku života. Preto je nevyhnutné, aby deti do 18 rokov s krátkozrakosťou chodili na pravidelné očné kontroly minimálne raz ročne. A podľa potreby sa im  upravovali, teda zvyšovali dioptrie.  Krátkozrakosť sa časom nezlepší. Podstatou krátkozrakosti je predlžovanie očnej gule. Tým, že sa oko predlžuje a nezastavilo sa v raste, predlžuje sa predozadná os oka. Lúče, ktoré dopadajú do oka, sa lámu pred sietnicou, a preto vzniká neostrý obraz. Ak pred oko dáme mínusové sklo, takzvanú rozptylku, lúče sa rozptýlia a zalomia presne na sietnicu. Obraz sa tak zaostrí. V dnešnej dobe máme k dispozícii aj kontaktné šošovky, ktoré syn môže začať časom nosiť. V prípade, ak bude mať po 20. roku života stabilné dioptrie, tak môže zvažovať aj bezbolestné, bezpečné a rýchle laserové operačné odstránenie dioptrií s využitím femtosekundového lasera. V tomto prípade je však dôležité dbať na precízne vstupné vyšetrenie a výber samotnej kliniky.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor