Do jedálnička si pridajte koreniny, čili papričky, zázvor, cibuľu a iné osvedčené potraviny.
Recepty na hrdlo
Keď vás už škriabe v hrdle, kloktajte vlažnou slanou vodou alebo do nej nakvapkajte rastlinnú tinktúru či kvapky z lekárne. Proti kašľu pomáha cibuľový odvar. Osvedčené je céčko, či už vo forme čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy, šumivých tabliet, alebo kapsúl, ktoré sa môžu kombinovať so zinkom. Zázraky robí propolis, najlepšie od včelára.
Nedáte dopustiť na cesnak?
Strúčik nepohryzte, ale nakrájajte ho na drobné kúsky a tie zapite čajom. Nebude ho z vás cítiť. Pite veľa tekutín, napríklad lipový, šalviový či zázvorový zápar. Môžete si ich ochutiť citrónom a medom, ak naň nie ste alergickí. Med však nekvapkajte do horúceho nápoja, znehodnotili by ste jeho antibakteriálne účinky.
Pri intolerancii potravín
„Ľudia s potravinovými intoleranciami by mali byť opatrní pri domácich receptoch s chrenom, mätou, citrónom, cesnakom, eukalyptom a ďalšími potravinami,“ varuje imunológ Martin Lešťan.