MENU
Zdravý život

Kovidu sa možno nevyhnete, ale priebeh ovplyvniť môžete. Viete ako?

Zdravá strava nielen proti kovidu

Strava založená na konzumácii rýb a zeleniny zlepšuje imunitu a bojuje proti ochoreniam.Strava založená na konzumácii rýb a zeleniny zlepšuje imunitu a bojuje proti ochoreniam.
Strava založená na konzumácii rýb a zeleniny zlepšuje imunitu a bojuje proti ochoreniam.
Zdroj: Shutterstock

COVID-19 je infekčné ochorenie dýchacích ciest, ktoré u niektorých osôb naozaj spôsobuje vážne komplikácie a v najhorších prípadoch končí aj smrťou. Počas pandémie bol veľký priestor a možnosti na výskumy v súvislosti s ochorením COVID-19, jeho príčinami, následkami a stravovaním. Predchádzajúce štúdie naznačujú, že nutričné faktory zohrávajú kľúčovú úlohu vo vrodenej aj adaptívnej imunite, ktorá ovplyvňuje infekciu, priebeh a trvanie kovidu.

Výskumy potvrdili, že obezita, cukrovka 2. typu, kardiovaskulárne ochorenia a vysoký krvný tlak sú rizikové faktory závažného ochorenia COVID-19. Príčina týchto stavov je do značnej miery spôsobená nezdravou výživou, nedostatkom pohybu a sedavým spôsobom života. Špecifické nutričné stratégie na podporu optimálnej imunitnej funkcie však neboli jasne opísané a štúdie na väčšom počte vzoriek stále pokračujú. Každý človek má rôznu závažnosť týchto ochorení, a to isté platí aj pri infekcii COVID-19. Ak sa niekto zdravo stravuje, nezaručuje mu to hneď, že neochorie na kovid, ale šance sa znižujú.

Analýzy štúdie zameranej na sledovanie vzťahu diét a priebehu kovidu potvrdili, že ľudia, ktorí jedli rastlinnú stravu a ryby, mali priebeh ochorenia bezpríznakový alebo mierny. Čo ale nedokázali potvrdiť, je to, že by rastlinná strava súvisela s nakazením alebo trvaním ochorenia.

Záverom vedcom je, že vegáni a pesceteriáni spomedzi zdravotníkov mali priebeh kovidu ľahší a rýchlejšie sa zotavili. Autori štúdie tvrdia, že zdravé stravovacie návyky možno považovať za určitú formu ochrany pred touto závažnou chorobou. Na potvrdenie priamej príčinnej súvislosti medzi stravou a závažnosťou ochorenia COVID-19 sú potrebné ďalšie a omnoho rozsiahlejšie štúdie. Ako prevenciu pred nielen kovidom, ale aj inými ochoreniami zaraďte do stravy viac zeleniny, ovocia, strukovín, rýb a orechov. Zabudnite na alkohol!

SPÄŤ
2/2
ĎALEJ

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Čo znamenajú výsledky môjho gynekologického vyšetrenia?

Z uvedených informácii by som doporučila superkonziliárne ultrazvukové vyšetrenie a tiež by som zvážila MRI malej panvy.

Pri zvýšenom ROMA indexe, je potrebná obozretnosť, nakoľko môžu znamenať aj abnormálne zmeny v bunkách.

Povieme si o tom niečo bližšie. Onkomarkery sú substancie prítomné v tele, ktoré sú produkované nádorovými bunkami alebo aj bežnými bunkami organizmu ako reakcia na prítomnosť nádoru. Vznikajú v dôsledku vzniku a vývoja malígneho procesu. Ak je hodnota onkomarkerov nízka, nie vždy to zaručuje neprítomnosť nádorových zien . Vo všeobecnosti však platí, že pri benígnom ochorení sú zýšené koncentrácie onkomarkera len prechodné, naopak pri malígnych stavoch dlhodobejšie alebo stúpajú. Tu je dôležitou premonnou čas, ten je prognostickým ukazovateľom v priebehu ktorého sa koncentrácia markera zdvojnásobí.

HE4 je Humánny epididymálny proteín 4, ktorý sa vylučuje do krvi a patrí do skupiny proteínov s najvyššou senzitívnosťou na detekciu ovariálneho karcinómu v porovnaní s inými markermi, a to predovšetkým v štádiu I.

ROMA index nám signalizuje riziko prítomnosti epiteliálneho ovariálneho karcinómu.  Ide o algoritmus, ktorý vychádza z hodnôt HE4 a CA 125. Keďže u Vás  bol zvýšený HE4 automaticky to koreluje s vyšším Roma indexom. Celkovo sa tieto hodnoty u nás posudzujú na základe menopauzálneho stavu ženy a to nasledovne:

Premenopauzálne ženy:
ROMA > 11,4%: vysoké riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu
ROMA < 11,4%: nízke riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu

Postmenopauzálne ženy:
ROMA > 30%: vysoké riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu
ROMA < 30%: nízke riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu

čítať viac

Pukanie, praskanie a tuhnutie čeľuste? Vyhľadajte odborníka!

Bolesť v oblasti čeľustného kĺbu môže poukazovať na primárnu poruchu v ktorejkoľvek časti úst a tváre. Zvukové fenomény ako pukanie či vŕzganie vychádzajú z narušenia koordinácie pohybu kĺbového disku a ramena sánky. Čeľustný kĺb môže byť poškodený priamym úrazom, zápalom alebo opakovaným chronickým preťažovaním kĺbových plôch pri nesprávnej koordinácii svalového aparátu v oblasti čeľustného kĺbu, ale i v oblasti krčnej chrbtice.

Napríklad chybný zhryz či škrípanie zubov sa prejavujú bolesťou čeľustného kĺbu a žuvacích svalov. Tieto stavy môžu viesť k predčasnej a bolestivej osteoartróze čeľustného kĺbu, spojenej s pocitom stuhnutosti. Pri zápalových reumatických ochoreniach môže byť postihnutý ktorýkoľvek kĺb v tele, teda aj čeľustný.

Pri väčšine týchto ochorení sú však zapálené viaceré kĺby v typických lokalitách. Súčasne sa objavujú celkové príznaky, ako je únava, slabosť, zvýšená teplota. V rámci diferenciálnej diagnostiky bolesti čeľustného kĺbu sú potrebné vyšetrenia u viacerých odborných lekárov – stomatológa, ORL lekára, neurológa a reumatológa.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor