Vegáni a pescetariáni majú výhodu
Rastlinná strava s prevahou zeleniny, ovocia, strukovín, obilnín a nenasýteným tukov je základom zdravého stravovania. Vegáni, ktorí nejedia mäso a živočíšne produkty, bývajú všeobecne zdravší, vitálnejší a menej často trpia chronickými ochoreniami. Ale nielen oni, ale aj pescetariáni, skupina ľudí, ktorá sa zaraďuje k vegetariánom, ale konzumujú ryby. Tie vďaka vysokému obsahu bielkovín a omega-3 mastných kyselín znižujú riziko kardiovaskulárnych chorôb, mŕtvice, cukrovky, Alzheimerovej choroby, zmierňujú prejavy depresie, sú bohatým zdrojom vitamínu D, chránia zrak a zlepšujú kvalitu spánku. Čo ešte viac dodať, iba to, že prospievajú k zlepšeniu celkového zdravotného stavu a vitalite organizmu.
Možno ste sa nedozvedeli nič prevratné, ale zaujímavá je pozorovacia štúdia, v ktorej sledovali zdravotníkov v 6 krajinách počas kovidovej pandémie. Vedci vyslovili hypotézu, že strava môže zohrávať významnú úlohu pri infekcii, závažnosti symptómov a dĺžke kovidu. Do výskumného experimentu zapojili zdravotníkov, ktorí boli, a stále sú často vystavení pacientom s ochorením COVID-19. Na základe online prieskumu, ktorý trval od júla do septembra 2020, vedci zozbierali informácie o demografických charakteristikách, stravovacích návykoch a ochorení COVID-19 u týchto ľudí. Použili špeciálne logistické modely, na základe ktorých mohli vyhodnotiť súvislosť medzi diétami a kovidom, jeho závažnosťou, priebehom a trvaním.
Vzorku respondentov tvorilo 568 kovid prípadov a 2316 kontrol, čiže osôb, ktoré ochorenie nemali. Spomedzi kovidových pacientov malo 138 účastníkov závažný priebeh. Mierny až veľmi mierny kovid prekonalo 430 z nich. Účastníci štúdie, ktorí uviedli, že dodržiavali vegánsku alebo pescetariánsku diétu, mali menej závažný priebeh ochorenia v porovnaní s účastníkmi, ktorí tieto diéty nedodržiavali. Osoby, ktoré sa stravovali bez obmedzenia a nedodržiavali diétu, mali stredne ťažký až ťažký priebeh ochorenia COVID-19.