Reklama

Je salmonela prenosná?

Reklama

Môžem sa nakaziť od človeka, u ktorého sa začínajú prejavovať príznaky salmonelózy? Ako sa infekcia prenáša? Je infekčné aj podanie ruky alebo dych? Zdena

Odpovedá MUDr. Miloš Bubán
Železničná nemocnica a poliklinika Bratislava
www.znap.sk

Salmonelová enteritída alebo salmonelóza je črevné infekčné ochorenie, ktoré vyvolávajú baktérie salmonely. Prenos z človeka na človeka je však veľmi zriedkavý a tvorí len nepatrné množstvo prípadov. Môžete sa nakaziť priamo chorým zvieraťom, najmä ošípanými, hovädzím dobytkom či kačicami, alebo nepriamo - ich produktami, znečistenu vodou a potravou, ktorá nebola dostatočne tepelne spracovaná. Ide napríklad o mlieko, vajcia, huspeninu, tlačenku, nátierky, salámy, majonézu, zmrzlinu. Potraviny sa môžu kontaminovať aj počas skladovania alebo prepravy.

Keď sa baktérie dostanú do tenkého čreva, poškodzujú bunky a vyvolávajú zápal čreva. Príznaky sa objavia už o 8 -10 hodín po zjedení infikovaných potravín. Začínajú sa náhle, nevoľnosťou, bolesťou hlavy a zimnicou. Rýchlo nastupuje horúčka aj do 40°C. Nasleduje zvracanie, bolesti brucha a hnačky. Spočiatku kašovitá stolica sa rýchlo mení na vodnatú a sfarbenú na zeleno. Chorý hnačkami a zvracaním stráca veľké množstvo tekutín a elektrolytov. Tento stav pri klasickej forme trvá 2-3 dni, potom sa pomerne rýchlo normalizuje. Ťažká salmonelóza však môže pre veľké straty tekutín a solí ohroziť život. Vzácne sa infekcia môže rozšíriť krvou do celého tela a vyvolať komplikácie. V niektorých prípadoch sa človek stane dlhodobým bacilonosičom.

Stanovenie diagnózy sa opiera o klinické príznaky, vyšetrenie stolice, a ak ide o ťažšie formy postihujúce aj iné orgány, tiež o vyšetrenie moču a krvi. V liečbe je najdôležitejšie opäť zavodniť organizmus, dodržiavať diétu a užívať prípravky na črevnú dezinfekciu. Antibiotiká berú len pacienti s inou pridruženou chorobou alebo zoslabnutí ľudia, u ktorých treba predísť ďalším komplikáciám. Základnou prevenciou je tepelná úprava rizikových pokrmov, a samozrejme, pravidelná kontrola hospodárskych zvierat, potravín a zamestnancov v potravinárskom priemysle.