Reklama

Je grilovanie mäsa nebezpečné? Odborníci v tom majú jasno!

Reklama
Norbert Skoupa

Norbert Skoupa

Prispievateľ

Vôňa jedla prskajúceho na grile je charakteristickým znakom letnej pohody. Odborníci však upozorňujú, že tento obľúbený spôsob prípravy jedál môže predstavovať zdravotné riziko.

Pri grilovaní mäsa pri vysokých teplotách alebo na otvorenom ohni môžu vznikať škodlivé chemické látky nazývané heterocyklické amíny (HCA) a polycyklické aromatické uhľovodíky (PAH). Tieto látky spojené so závažnými ochoreniami vrátane rakoviny, ako upozorňuje doktor Darin Detwiler, ktorý sa problematikou zaoberá. „HCA a PAH sú potenciálne karcinogény, čo znamená, že môžu zvyšovať riziko vzniku rakoviny,“ vysvetľuje Dr. Detwiler. Napriek tomu je pravdepodobné, že občasné grilovanie vášmu zdraviu výrazne neuškodí, naznačujú odborníci.

Zdroj: shutterstock

Na čo si pri grilovaní treba dať pozor?

Ako vznikajú riziká pri grilovaní mäsa? 

V svalovine, ako je hovädzie, bravčové, ryby a hydina, sa pri príprave na vysokom ohni alebo priamom plameni môžu tvoriť HCA a PAH. Čím dlhšie a na vyššej teplote sa mäso griluje, tým viac HCA sa tvorí. Na druhej strane PAH vznikajú inak; vznikajú, keď tuky a šťavy z mäsa kvapkajú na plamene a vytvárajú dym, ktorý tieto chemikálie prichytáva na povrchu mäsa. Pozoruhodné je, že PAH sú prítomné aj v cigaretovom dyme a vo výfukových plynoch áut. Dr. Detwiler zdôraznil: „Konzumácia týchto chemikálií vedie k ich metabolizácii na zlúčeniny, ktoré môžu poškodiť DNA a potenciálne spôsobiť rakovinu.“ Zaujímavé je, že sa to netýka len mäsa. Grilovaná zelenina, chlieb a dokonca aj marshmallow môžu tvoriť PAH, ak sa zuhoľnatejú. „Riziko z týchto potravín je nižšie ako z mäsa, ale existuje,“ dodal.

Záleží na veku aj na druhu mäsa

Faktory, ako sú genetika, existujúce zdravotné ťažkosti a vek, môžu ovplyvniť spôsob, akým telo spracúva tieto chemické látky, čo môže zvýšiť náchylnosť na ich škodlivé účinky. Okrem toho záleží aj na druhu mäsa. Napriek známej tvorbe karcinogénnych látok sú dôkazy, ktoré priamo spájajú grilovanie so zvýšeným rizikom rakoviny, zmiešané. Niektoré štúdie spájajú vysokú konzumáciu dobre prepečeného alebo grilovaného mäsa s určitými druhmi rakoviny, zatiaľ čo iné nezistili žiadne významné súvislosti. Doktorka Marion Nestleová, odborníčka na výživu, poznamenala: „Riziko z jednorazového vystavenia je pomerne malé, ale pri častom vystavení sa kumuluje.“ Takže opäť staré známe: Všetkého veľa škodí.

Zdroj: shutterstock

Grilovať mäso je rizikovejšie ako grilovať zeleninu.

Ako bezpečne grilovať?

Aj keď grilovanie môže zvýšiť vaše vystavenie škodlivým chemikáliám, existujú spôsoby, ako tieto riziká zmierniť:

  • Dajte prednosť plynovému grilu, ktorý horí čistejšie ako drevené uhlie, môže znížiť škodlivé emisie.
  • Predchádzajte kvapkaniu masti do pahreby odrezaním prebytočného tuku a používaním tácok, napríklad hliníkovej fólie.
  • Vyberajte si chudé kusy mäsa a vyhýbajte sa nadmernému pečeniu.
  • Mäso často obracajte, aby ste zabránili jeho zuhoľnateniu, a orezávajte všetky zuhoľnatené časti.
  • Zvýšte podiel grilovanej zeleniny v jedlách, pretože všeobecne je menej škodlivá.

Zdroj: Shutterstock

Všetko s mierou. S grilovaním to veľmi nepreháňajte.

Ak si osvojíte bezpečnejšie postupy grilovania a budete si vedomí rizík, môžete si grilovanie užívať a chrániť svoje zdravie. Dr. Detwiler vyzýva všetkých, aby sa „zamerali na minimalizáciu vystavenia škodlivým zlúčeninám prostredníctvom starostlivých postupov pri príprave jedla“.

Počuli ste náš podcast?

Autor článku

Norbert Skoupa

Prispievateľ
Najradšej píše o najnovších vedeckých štúdiách a poznatkoch, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť životy ľudí. Vo voľnom čase sa venuje behu, hudbe a čítaniu kníh.