Bazalka
Existuje viacero odrôd, vyšších aj nižších, preto si pri kúpe semienok premyslite, aké sú vaše možnosti pestovania. Bazalka má výrazné protizápalové a protivírusové účinky, takže pôsobí proti infekciám, má dobrý vplyv na imunitu, dodáva chuť do jedla, pomáha pri nevoľnosti, zlepšuje trávenie. Rastlinka má rada slnečné až poloslnečné stanovište a dobre sa jej darí v črepníkoch aj v záhradách. Listy bazalky sú skvelé do jedál talianskej a francúzskej kuchyne, pridávajú sa až tesne pred dovarením k rybám, do polievok, na omeletu. Používajú sa tiež do šalátov či na prípravu pesta.
Tip na pesto: Rozmixujte spolu dva poháre lístkov bazalky, 30 gramov opražených píniových orieškov a jeden strúčik cesnaku. Postupne prilievajte 60 mililitrov olivového oleja. Pridajte 30 gramov parmezánu, soľ, pár kvapiek citrónu a čierne korenie, domixujte. Skladujte krátko v chlade.