Aký by to bol obed bez polievky?! Vyskúšajte niektorú z jarných receptov z redakcie Dobré jedlo. Máte radi špenát, pór či hrášok? Veríme, že si vyberiete.
Špenátová
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 šalotka
- 350 g mladých špenátových listov (+ zopár na ozdobu)
- 1 l horúceho hydinového vývaru
- 1 žĺtok
- 50 ml sladkej smotany
- štipka muškátového orieška
- 3 vajcia
- 2 lyžice octu
- soľ, mleté čierne korenie
- 1,5 lyžice masla, olej
Postup
- Maslo rozohrejte v hrnci, pridajte očistený a nadrobno nasekaný cesnak a šalotku. Špenátové listy opláchnite a nechajte odkvapkať na čistej utierke. Pridajte ho do hrnca, premiešajte, prikryte pokrievkou a nechajte 5 minút podusiť na miernom ohni.
- Podusený špenát zalejte teplým vývarom a priveďte do varu. Potom odstavte a do horúcej polievky vmiešajte žĺtok rozmiešaný v smotane. Ochuťte soľou, korením a štipkou muškátového orieška.
- Vo väčšom hrnci priveďte vodu do varu, pridajte ocot a vajce rozbite do pohára. Vodu prudko rozmiešajte, aby ste vytvorili vír, a opatrne vlejte vajce. Po 5 minútach ho vyberte dierovanou naberačkou a odložte do tepla. Rovnako uvarte aj zvyšné vajcia.
- Horúcu polievku podávajte so strateným vajcom, opečenou hriankou a ozdobte lístkami špenátu. Dobrú chuť!
VIDEOtip z kuchyne Zdravia