MENU
zdravy-zivot

Zdravý RECEPT: Slaný májový QUICHE s bryndzou a špargľou

Zdroj: Lýdia Czakó
Zdravý život

Zdravý RECEPT: Slaný májový QUICHE s bryndzou a špargľou

V stravovaní nemôžete urobiť lepšie ako variť zo sezónnych produktov. Tie jarné sú plné vitamínov. Špargľa a bryndza k nim rozhodne patria.

Špargľa obsahuje aj vitamíny A, C a E, vápnik, draslík, zinok, fosfor, železo a horčík. Podporuje vylučovanie vody, je prevenciou obličkových kameňov, podporuje látkovú výmenu, posilňuje imunitu a srdce.

zelená je v porovnaní s bielou bohatšia na vitamín C, má výraznejšiu chuť a má ešte jednu výhodu - nemusíte ju šúpať. Zapečte ju do bryndzového quiche, budete zdravo sýti a naozaj si pochutíte. A keď sme pri bryndzi, tešíte sa už na tú májovú? Je plná prírodných probiotík a vitamínov!

Ak vám slovo quiche nič nehovorí, neľakajte sa. Za komplikovaným názvom sa skrýva slaný koláč, ktorý sa pripravuje veľmi jednoducho.

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky,
  • 120 g masla,
  • 1 vajce,
  • 3 lyžičky ľadovej vody,
  • štipku soli.

Na plnku:

  • 100 g slaniny,
  • 100-200 g špargle,
  • 4 vajcia,
  • 250 ml šľahačkovej smotany,
  • 250 g bryndze,
  • soľ,
  • mleté čierne korenie,
  • štipka muškátového orieška,
  • 150 g nastrúhaného parmezánu

Postup

  1. Zamiesime cesto, ktoré sa dá vyvaľkať na doske, a na hodinu ho dáme do chladu.
  2. Vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska podľa veľkosti formy.
  3. Vyložíme nimi formy na pečenie vymastené maslom.
  4. Povrch cesta popicháme vidličkou a krátko, 5-10 minút, zapekáme pri teplote 200 stupňov.
  5. Necháme vychladnúť.
  6. Slaninu nakrájame na kocky, ľahko opečieme na panvici.
  7. Vajcia vymiešame so smotanou a s bryndzou.
  8. Ochutíme soľou, korením a nastrúhaným muškátovým orieškom.
  9. Zmiešame dokopy so slaninovou zmesou a vylejeme na quiche.
  10. Ozdobíme špargľou.
  11. Navrch nasypeme strúhaný parmezán.
  12. Takto pripravené miniquiche dopekáme pri teplote 200 stupňov asi 20 minút.
  13. Podávame teplé so sezónnym šalátom.

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Môže priveľa produktov obsahujúcich fluór poškodiť zuby?

Je vhodné myslieť na to, že vždy všetkého veľa škodí. Fluór je pre organizmus potrebný a prijímame ho už vo vode, v strave, v zubných pastách, ako ste uviedli a aj v spomínanom géli. Fluór totiž prispieva k silnejším a odolnejším zubom a znižuje výskyt zubného kazu.

Nadmerný príjem sa prejavuje najmä podľa toho, akým spôsobom ho používate. Ak ide iba o použitie na zuby a nedochádza ku konzumácii prehltnutím, najčastejším prejavom sú biele škvrny na zuboch.

Ak by však dochádzalo k prehĺtaniu, čo je časté najmä u detí, môže dôjsť najmä k odvápneniu kostí a tkanív. To sa prejavuje bolesťami kĺbov, osteoporózou, krehkými zubami a podobne. V prípade nadmerných dávok môžu sa objaviť celkové príznaky, kam patrí najmä porucha pamäťových funkcií a kostná fluoróza, ktorá vedie k stuhnutosti kĺbov.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Ako si môžem pomôcť, aby sa mi zlepšili pečeňové funkcie?

Stukovatenie pečene, steatóza, je chronické ochorenie, pri ktorom sa tukové kvapôčky hromadia v hepatocytoch, pečeňových bunkách. Alkohol je len jednou z príčin vzniku steatózy, vo vašom prípade ide o poruchu metabolizmu, nadmernú telesnú hmotnosť, takzvanú nealkoholovú steatózu.

Pri správnej strave a dostatočnej fyzickej aktivite je možné steatózu zvrátiť. Pokúste sa viesť aktívny životný štýl, jesť správne, normalizovať telesnú hmotnosť. Je potrebné  plynule  znížiť hmotnosť, pretože prudký úbytok môže viesť k zrýchleniu procesov fibrózy pečeňového tkaniva. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, možnosťou je užívanie hepatoprotektorov, liekov na báze esenciálnych fosfolipidov, antioxidantov a rastlinných prípravkov, ktoré pomôžu zlepšiť odtok žlče.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor