Špargľa obsahuje aj vitamíny A, C a E, vápnik, draslík, zinok, fosfor, železo a horčík. Podporuje vylučovanie vody, je prevenciou obličkových kameňov, podporuje látkovú výmenu, posilňuje imunitu a srdce.
Tá zelená je v porovnaní s bielou bohatšia na vitamín C, má výraznejšiu chuť a má ešte jednu výhodu - nemusíte ju šúpať. Zapečte ju do bryndzového quiche, budete zdravo sýti a naozaj si pochutíte. A keď sme pri bryndzi, tešíte sa už na tú májovú? Je plná prírodných probiotík a vitamínov!
Ak vám slovo quiche nič nehovorí, neľakajte sa. Za komplikovaným názvom sa skrýva slaný koláč, ktorý sa pripravuje veľmi jednoducho.
Potrebujeme:
Na cesto:
- 250 g hladkej múky,
- 120 g masla,
- 1 vajce,
- 3 lyžičky ľadovej vody,
- štipku soli.
Na plnku:
- 100 g slaniny,
- 100-200 g špargle,
- 4 vajcia,
- 250 ml šľahačkovej smotany,
- 250 g bryndze,
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- štipka muškátového orieška,
- 150 g nastrúhaného parmezánu
Postup
- Zamiesime cesto, ktoré sa dá vyvaľkať na doske, a na hodinu ho dáme do chladu.
- Vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska podľa veľkosti formy.
- Vyložíme nimi formy na pečenie vymastené maslom.
- Povrch cesta popicháme vidličkou a krátko, 5-10 minút, zapekáme pri teplote 200 stupňov.
- Necháme vychladnúť.
- Slaninu nakrájame na kocky, ľahko opečieme na panvici.
- Vajcia vymiešame so smotanou a s bryndzou.
- Ochutíme soľou, korením a nastrúhaným muškátovým orieškom.
- Zmiešame dokopy so slaninovou zmesou a vylejeme na quiche.
- Ozdobíme špargľou.
- Navrch nasypeme strúhaný parmezán.
- Takto pripravené miniquiche dopekáme pri teplote 200 stupňov asi 20 minút.
- Podávame teplé so sezónnym šalátom.