MENU
zdravy-zivot

Zdravý RECEPT: Slaný májový QUICHE s bryndzou a špargľou

Zdroj: Lýdia Czakó
Zdravý život

Zdravý RECEPT: Slaný májový QUICHE s bryndzou a špargľou

V stravovaní nemôžete urobiť lepšie ako variť zo sezónnych produktov. Tie jarné sú plné vitamínov. Špargľa a bryndza k nim rozhodne patria.

Špargľa obsahuje aj vitamíny A, C a E, vápnik, draslík, zinok, fosfor, železo a horčík. Podporuje vylučovanie vody, je prevenciou obličkových kameňov, podporuje látkovú výmenu, posilňuje imunitu a srdce.

zelená je v porovnaní s bielou bohatšia na vitamín C, má výraznejšiu chuť a má ešte jednu výhodu - nemusíte ju šúpať. Zapečte ju do bryndzového quiche, budete zdravo sýti a naozaj si pochutíte. A keď sme pri bryndzi, tešíte sa už na tú májovú? Je plná prírodných probiotík a vitamínov!

Ak vám slovo quiche nič nehovorí, neľakajte sa. Za komplikovaným názvom sa skrýva slaný koláč, ktorý sa pripravuje veľmi jednoducho.

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky,
  • 120 g masla,
  • 1 vajce,
  • 3 lyžičky ľadovej vody,
  • štipku soli.

Na plnku:

  • 100 g slaniny,
  • 100-200 g špargle,
  • 4 vajcia,
  • 250 ml šľahačkovej smotany,
  • 250 g bryndze,
  • soľ,
  • mleté čierne korenie,
  • štipka muškátového orieška,
  • 150 g nastrúhaného parmezánu

Postup

  1. Zamiesime cesto, ktoré sa dá vyvaľkať na doske, a na hodinu ho dáme do chladu.
  2. Vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska podľa veľkosti formy.
  3. Vyložíme nimi formy na pečenie vymastené maslom.
  4. Povrch cesta popicháme vidličkou a krátko, 5-10 minút, zapekáme pri teplote 200 stupňov.
  5. Necháme vychladnúť.
  6. Slaninu nakrájame na kocky, ľahko opečieme na panvici.
  7. Vajcia vymiešame so smotanou a s bryndzou.
  8. Ochutíme soľou, korením a nastrúhaným muškátovým orieškom.
  9. Zmiešame dokopy so slaninovou zmesou a vylejeme na quiche.
  10. Ozdobíme špargľou.
  11. Navrch nasypeme strúhaný parmezán.
  12. Takto pripravené miniquiche dopekáme pri teplote 200 stupňov asi 20 minút.
  13. Podávame teplé so sezónnym šalátom.

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Dá sa zelený zákal operovať? Alebo existuje iná liečba?

Zelený zákal, glaukóm, je zákerné očné ochorenie, ktorého nástup človek necíti, nič ho nebolí. Postihuje však zrakový nerv a v prípade zanedbania preventívnych prehliadok a včasnej diagnostiky môže skončiť slepotou. Vyliečiť zelený zákal nie je úplne možné, no progres ochorenia sa dá vhodne nastavenou liečbou výrazne spomaliť. Liečba je konzervatívna formou kvapiek, no ak je táto forma nepostačujúca, je možné podstúpiť aj operačný zákrok. Avšak je potrebné uvedomiť si, že ani ten nevylieči poškodený zrakový nerv.

čítať viac

Potrebujem povzbudiť pamäť. Aké doplnky a strava je na to dobrá?

Na posilnenie pamäti sú okrem ginka vhodné omega-3 nenasýtené mastné kyseliny. V mozgových bunkách podporujú neuroplasticitu, prenos nervových vzruchov a zvyšujú kognitívne funkcie – pamäť, koncentráciu a schopnosť učiť sa. V klinických štúdiách bol zaznamenaný aj ich benefit pri liečbe demencie a Alzheimerovej choroby. Omega-3 nenasýtené kyseliny si človek nevie vytvoriť sám a preto ich musí prijímať z potravy. Bohaté na ne sú ryby, orechy, ľanové, konopné, chia semienka a rastlinné oleje. Na podporu funkcie mozgu môžete siahnuť aj po liekoch s účinnou látkou piracetam. Toto liečivo podporuje funkciu mozgových buniek a zvyšuje kognitívne funkcie. Na dosiahnutie maximálneho efektu je vhodné užívanie týchto doplnkov dlhodobo, tri a viac mesiacov.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor