MENU
zdravy-zivot

Jahodová panna cotta, krásna a fantasticky jednoduchá topka!

Túto efektnú dobrotu zvládne aj úplný kuchynský amatér.
Zdravý život

Jahodová panna cotta, krásna a fantasticky jednoduchá topka!

Chcete ohúriť hostí alebo si len tak doma zamaškrtiť? S jahodami, ale aj iným letným ovocím ako marhule, čerešne, broskyne či maliny to nie je problém. Tento recept by zvládli aj deti. A chutí božsky!

Absolútne efektnou a chuťovo nedostižnou jahodovou panna cottou ohúrite deti, rodinu či hostí. S postupujúcim letom môžete jahody zameniť za iné druhy ovocia, postup prípravy sa prakticky nelíši. Na teplé dni je tento dezert fantastický.

Na 4 poháre potrebujete

Na panna cottu

  • 200 ml mlieka
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 1/2 PL (5 g) želatínového prášku
  • 1/4 šálky cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Na jahodovú časť

  • 450 g čerstvých jahôd
  • 2 PL vody
  • 1/3 šálky (70 g) cukru (podľa zrelosti a sladkosti jahôd)

Postup

  1. Želatínu rozpustite v 2 ČL studenej vody a nechajte asi 5 až 10 minút napučať.
  2. V stredne veľkom hrnci zmiešajte na miernom ohni smotanu, mlieko a cukor. Nevarte, keď sa cukor rozpustí, odstavte zmes z ohňa a pridajte vanilkový extrakt. Pred pridaním želatíny nechajte 5 minút vychladnúť.
  3. Do mliečnej zmesi pridajte želatínu a miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Nalejte do pohárov s objemom asi 150 ml a nechajte ich v chlade, kým nestuhnú, teda aspoň 4 hodiny alebo cez noc. Poháre si nakloňte ako je ukázané vo videu, tým získate ozaj efektný dezert!
  4. Na prípravu omáčky jahody umyte, dobre sceďte a odstráňte listy. Jahody nakrájajte na štvrtinky. Do malého hrnca dajte jahody, cukor a vodu. Priveďte k varu a ihneď odstavte z ohňa.
  5. Zmes rozmixujte na jemnú omáčku. Ak chcete jemnejšiu konzistenciu, preceďte cez sitko, aby ste odstránili jadierka. Zakryte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Potom dajte tiež do chladničky, až kým nepríde čas na podávanie fantastickej dobroty.
  6. Pred podávaním vyberte z chladničky poháriky s panna cottou,  prilejte jahodovú omáčku a podávajte. Fantastická dobrota!

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

V poslednom čase mi viac páchne moč, čo to znamená?

Moč môže zapáchať z viacerých príčin. Podiel na tom má zloženie stravy alebo pitný režim. Rovnako sa môže jednať o dôsledok užívania liekov alebo prejav zápalu. Infekcia močového mechúra je častejšia u žien než u mužov. U žien treba myslieť aj na gynekologickú oblasť – vaginálny sekrét.

V každom prípade, situáciu najlepšie vyhodnotí váš obvodný lekár a podľa potreby vás odošle za príslušným špecialistom.

čítať viac

Zle dojčím, ak bábätko stále štikúta? Čo pomôže?

Štikútka, singultus, je mimovoľný reflexný dej spočívajúci v krátkom kŕči bránice a v prudkom výdychu so súčasným uzáverom hlasiviek. Ide zväčša o bežný príznak podráždenia žalúdka objemným jedlom, šumivými nápojmi, teplotnými zmenami. Obvykle trvá krátko a spontánne vymizne. Môže byť však aj prejavom ochorenia. Pozornosť zasluhuje vtedy, ak počas krátkej doby spontánne alebo po jednoduchých manévroch neodoznieva. Pokiaľ dieťa prospieva a nemá príznaky žiadneho ochorenia, ide s veľkou pravdepodobnosťou o nezávažný symptóm. Overené tipy na štikutku sú pomalé jedenie, dôkladné požutie jedla, hlboký nádych, zadržanie dychu a pomalý výdych, alebo prelttnutie vzduchu naprádzno. Niekoľkokrát treba opakovať.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor