Obilniny (ryža, bulgur, kuskus, jačmeň, pohánka) sú bohaté na sacharidy, pseudoobilniny (quinoa, amarant, pšeno) sú plné bielkovín, neobsahujú lepok, zasýtia na dlhšie a večer sú vhodnejšie. Varte ich v pomere 1 šálka na 1,5 šálky vody. 

Tip: Ak zrná a semená pred varením namočíte, skrátite čas varenia. Môžete ich variť aj kratšie a nechať dôjsť pod pokrievkou.

Viac: Pohánka, pšeno či kamut nielen pre štíhlu líniu: Ako ich pripraviť

Pšeno

Je to proso zbavené ťažko stráviteľných obalov. Prečo ho jesť? 

  • pre vysoký obsah železa prospieva krvotvorbe,
  • bráni prekysleniu žalúdka a upravuje trávenie,
  • účinne bojuje proti únave a depresiám,
  • varte ho v pomere 1 : 1,5 vo vode asi 15 minút,
  • pripravujte naslano i nasladko.

Tip: Hľadáte silu v proteínoch? Pripravte si sóju na 3 spôsoby  
FOTO: 8 NAJ zdrojov bielkovín. Pre svaly, zdravý zrak aj mozog

Amarant

Semená láskavca majú vysoký podiel bielkovín.

  • podporuje tvorbu mozgových buniek a duševný vývoj, najmä u detí,
  • prospieva cievam, lebo obsahuje rutín,
  • bráni množeniu herpetických vírusov vďaka obsahu lyzínu,
  • varí sa 20 minút vo vode v pomere 1 : 1,5 až 1 : 2.
    Ideálna rýchla večera? Tieto potraviny plné bielkovín sú zdravé a chutnéIdeálna rýchla večera? Tieto potraviny plné bielkovín sú zdravé a chutné
    Zdroj: Profimedia

    Zdroj foto: Profimedia.sk

Quinoa

Semená mrlíka majú veľa farieb a sú extrémne bohaté na bielkoviny.
Viac: Quinoa: Ako to vysloviť a prečo ju vlastne jesť?

  • konzumáciou predchádzate cukrovke a srdcovocievnym ochoreniam,
  • tlmí zápalové procesy v organizme,
  • zasýti na veľmi dlho,
  • varí sa 15 minút vo vode v pomere 1 : 1,5 a je uvarená, keď sa „otvoria“ prstienky,
  • pridáva sa aj do koláčov, samotná sa je skôr naslano.

Recepty z kuchyne Zdravia: