Viete, čo majú spoločné Martina Moravcová, Petra Polnišová, Lucie Bílá a najväčšia hviezda americkej televíznej talkshow Oprah Winfreyová? Hapruje im štítna žľaza. Lenže kým známe československé trio trápi hypertyreóza, teda zvýšená činnosť tohto orgánu, Oprah má opačný problém. Štítna žľaza jej funguje nedostatočne. Hoci aj hypotyreóza je vážna diagnóza, ľudia s ňou majú jednu výhodu: zdá sa, že si môžu pomôcť stravou.
Ale môžu si ňou aj ublížiť. Experimentálne štúdie ukazujú, že nadmernú tvorbu tyroidných hormónov nemôžete jedlom ani vyvolať, ani potlačiť. Zníženú produkciu však strava ovplyvňuje. Existujú totiž potraviny, ktoré spomaľujú vstrebávanie jódu v tele, a tým utlmujú fungovanie štítnej žľazy. Niektorým z nich sa pacienti musia vyhýbať úplne, iné stačí mierne obmedziť. A sú aj také suroviny, ktoré tvorbu hormónov povzbudzujú.
5 až 6 %
ľudí trpí poruchami
činnosti štítnej žľazy.
Hypotyreóz je viac
ako hypertyreóz
a ľahšie sa liečia.
Vaši spojenci
Toto je dôležitý zoznam. Sú na ňom potraviny, ktoré slabo fungujúcu štítnu žľazu v tvorbe hormónov dokážu podporiť. Ak trpíte hypotyreózou, uprednostňujte celozrnný chlieb a pečivo a jedávajte ovsenú kašu. Naučte sa piecť z celozrnnej múky.
Pravidelne jedávajte čo najviac z týchto potravín:
zelenina: mrkva, špenát, špargľa, cvikla, petržlen
ovocie: marhule, banány, jahody, avokádo, olivový olej, slnečnicové semienka, tučné ryby
hnedé morské riasy
NEBEZPEČNÉ BYLINY
Možno si poviete, že
rastlinky na tanieri nemávate, no aj tak vás upozorníme na niekoľko druhov, ktoré sú pri zníženej funkcii štítnej žľazy nebezpečné.
Sú to tieto druhy:
lopúch, echinacea, americký ženšen, aloe, bambus, senovka grécka, králik biely
a všetky ostatné rastliny z čeľade chryzantémovitých
ZOZNAM PODOZRIVÝCH
Sú na ňom potraviny, ktoré síce chorobu nespúšťajú, ale pacientom s hypotyreózou môžu zhoršiť stav. Keďže všetky majú aj veľa pozitívnych účinkov, nemali by ste ich z jedálneho lístka vylúčiť úplne. Veďte si denník, do ktorého si budete zapisovať, čo ste zjedli, a potom to porovnáte s tým, ako sa cítite. Ak budete mať na druhý deň opuchnutú tvár alebo budete malátni, treba túto skupinu surovín jedávať iba veľmi opatrne.
Uškodiť vám môže:
hlúbová zelenina: brokolica, karfiol, kel, kapusta, kaleráb aj ružičkový kel
strukoviny: sója, kukurica a fazuľa, mesačná repa a kvaka, pšeno, semeno horčice a repky olejnej