Strukoviny potešia najmä vysokým obsahom vitamínov skupiny B a vylepšia vám náladu i výkonnosť mozgu. Do hŕstkovej polievky si však nedáte len jeden druh strukovín. Prihodíte si tam za hrsť šošovice, fazule i hrachu. Rastlinné bielkoviny a množstvo vlákniny vám pomôže udržať po kontrolou hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
Ešte viac živín
Živiny doplní koreňová zelenina. Napríklad mrkva má pozitívny vplyv nielen na pokožku, ale poteší i žalúdok. Petržlen zase poteší pečeň, ale často sa spomína aj jeho diuretický účinok. Pripravte si z týchto kvalitných ingrediencií tradičnú hŕstkovú polievku. Všetko dochutí cesnak a cibuľa. Recept z Dobrého jedla vám určite bude chutiť.
Vyskúšajte hŕstkovú
Potrebujeme:
- za hrsť strakatej fazule
- za hrsť hrachu
- za hrsť šošovice
- cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- 2 zemiaky
- soľ
- mleté čierne korenie
- petržlenovú vňať na dozdobenie
Postup:
- Fazuľu, hrach a šošovicu zalejte vodou a nechajte cez noc odležať. Na druhý deň vodu zlejte a strukoviny dajte variť s cibuľou a cesnakom do čistej vody. Varte, kým strukoviny zľahka nezmäknú.
- Potom pridajte očistenú mrkvu s petržlenom a zemiaky nakrájané na kocky. Varte, až kým strukoviny úplne nezmäknú.
- Dochuťte soľou a korením. Pred podávaním vmiešajte do polievky nasekanú petržlenovú vňať.