MENU
zdravy-zivot

Za hrsť zdravia. Pripravte si tradičnú slovenskú polievku

pôstna hŕstková polievka

recept: 
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 1 HODINA
• za hrsť strakatej fazule • za hrsť hrachu
• za hrsť šošovice
• 1 cibuľa
• 1 strúčik cesnaku
• 2 mrkvy
• 2 petržleny
• soľ, mleté čierne korenie
• petržlenová vňať na ozdobu
1. Fazuľu, hrach a šošovicu zalejte vodou a nechajte cez noc odležať. Na druhý deň vodu zlejte a strukoviny dajte variť s cibu- ľou a cesnakom do čistej vody. Varte, kým strukoviny zľahka nezmäknú.
2. Potom prid
Zdroj: Laura Witteková
Zdravý život

Za hrsť zdravia. Pripravte si tradičnú slovenskú polievku

Trochu šošovice, trochu hrachu... Kedy ste si naposledy uvarili babkinu hŕstkovú polievku? Bude vám to po nej aj lepšie myslieť.

Strukoviny potešia najmä vysokým obsahom vitamínov skupiny B a vylepšia vám náladu i výkonnosť mozgu. Do hŕstkovej polievky si však nedáte len jeden druh strukovín. Prihodíte si tam za hrsť šošovice, fazule i hrachu. Rastlinné bielkoviny a množstvo vlákniny vám pomôže udržať po kontrolou hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

Ešte viac živín

Živiny doplní koreňová zelenina. Napríklad mrkva má pozitívny vplyv nielen na pokožku, ale poteší i žalúdok. Petržlen zase poteší pečeň, ale často sa spomína aj jeho diuretický účinok. Pripravte si z týchto kvalitných ingrediencií tradičnú hŕstkovú polievku. Všetko dochutí cesnak a cibuľa. Recept z Dobrého jedla vám určite bude chutiť.

Vyskúšajte hŕstkovú

Potrebujeme:

  • za hrsť strakatej fazule
  • za hrsť hrachu
  • za hrsť šošovice
  • cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 2 zemiaky
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • petržlenovú vňať na dozdobenie

Postup:

  1. Fazuľu, hrach a šošovicu zalejte vodou a nechajte cez noc odležať. Na druhý deň vodu zlejte a strukoviny dajte variť s cibuľou a cesnakom do čistej vody. Varte, kým strukoviny zľahka nezmäknú.
  2. Potom pridajte očistenú mrkvu s petržlenom a zemiaky nakrájané na kocky. Varte, až kým strukoviny úplne nezmäknú.
  3. Dochuťte soľou a korením. Pred podávaním vmiešajte do polievky nasekanú petržlenovú vňať.

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Môže priveľa produktov obsahujúcich fluór poškodiť zuby?

Je vhodné myslieť na to, že vždy všetkého veľa škodí. Fluór je pre organizmus potrebný a prijímame ho už vo vode, v strave, v zubných pastách, ako ste uviedli a aj v spomínanom géli. Fluór totiž prispieva k silnejším a odolnejším zubom a znižuje výskyt zubného kazu.

Nadmerný príjem sa prejavuje najmä podľa toho, akým spôsobom ho používate. Ak ide iba o použitie na zuby a nedochádza ku konzumácii prehltnutím, najčastejším prejavom sú biele škvrny na zuboch.

Ak by však dochádzalo k prehĺtaniu, čo je časté najmä u detí, môže dôjsť najmä k odvápneniu kostí a tkanív. To sa prejavuje bolesťami kĺbov, osteoporózou, krehkými zubami a podobne. V prípade nadmerných dávok môžu sa objaviť celkové príznaky, kam patrí najmä porucha pamäťových funkcií a kostná fluoróza, ktorá vedie k stuhnutosti kĺbov.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Ako si môžem pomôcť, aby sa mi zlepšili pečeňové funkcie?

Stukovatenie pečene, steatóza, je chronické ochorenie, pri ktorom sa tukové kvapôčky hromadia v hepatocytoch, pečeňových bunkách. Alkohol je len jednou z príčin vzniku steatózy, vo vašom prípade ide o poruchu metabolizmu, nadmernú telesnú hmotnosť, takzvanú nealkoholovú steatózu.

Pri správnej strave a dostatočnej fyzickej aktivite je možné steatózu zvrátiť. Pokúste sa viesť aktívny životný štýl, jesť správne, normalizovať telesnú hmotnosť. Je potrebné  plynule  znížiť hmotnosť, pretože prudký úbytok môže viesť k zrýchleniu procesov fibrózy pečeňového tkaniva. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, možnosťou je užívanie hepatoprotektorov, liekov na báze esenciálnych fosfolipidov, antioxidantov a rastlinných prípravkov, ktoré pomôžu zlepšiť odtok žlče.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor