Hrach sa oplatí lúskať, lebo je výborným zdrojom bielkovín. Do jedálneho lístka by ho mali zaradiť najmä vegetariáni a vegáni. Hrach má dokonca špeciálne postavenie aj medzi strukovinami. Vďaka špecifickej kombinácii aminokyselín, sú hrachové proteíny obzvlášť cenné pre budovanie svalov, uvádza nemecký portál gesundheit.de Zlepšujú aj kvalitu pokožky, vlasov a sú dôležité pre budovanie silného spojivového tkaniva. 

Živiny nestratí

Kým čerstvý hrach obsahuje 7 percent bielkovín, v prípadne sušeného sa táto hodnota zvýši až na 20 percent. Preto si ho prirpavujte aj po skončení čerstvej sezóny. Po lúskoch siahnite, ak si chcete zvýšiť hladinu kyseliny listovej. V bobulkách sú aj vitamíny A a C, rovnako ako aj vitamíny skupiny B, najviac je zastúpený niacín. Medzi cenné zložky patrí aj železo, draslík, vápnik, horčík a zinok. Čerstvý hrach nevydrží dlho. Avšak dobrou správou je, že ani po varení, sušení či mrazení výrazne nestráca výživové hodnoty. Výhodou je to, že obal chráni hrášky pred škodlivými vplyvmi prostredia, takže absorbujú minimum znečisťujúcich látok z okolitého prostredia.

Pozor pri diétach i dne

Ani s jedením zdravého hrachu sa to neoplatí preháňať. Pri väčšej konzumácii môžu negatívne ovplyvniť trávenie prirodzené fytochemikálie, ktoré sa v hrachu nachádzajú. Zelený hrášok môže spôsobiť nafukovanie a zápchu. Za nafukovaním sa skrýva nestraviteľné množstvo cukru, ktorý musia rozkladať baktérie v hrubom čreve. Práve tento proces vedie k tvorbe plynov. Pozornejší musíte byť aj v prípade, ak máte diagnostikovanú dnu. Hrach obsahuje relatívne vysoký obsah purínov, 100 gramov strukoviny obsahuje 85 miligramov. Práve preto si ho doprajte len občas. Platí to aj pri diétach, hoci vás potešia bielkoviny a vysoký podiel vlákniny, znižovanie hmotnosti môže pokaziť vyšší obsah cukrov.