Prípravu, ktorá vám zaberie čosi vyše polhodiny, zvládnete aj v prípade, ak ste v pečení začiatočník. Výsledok môžete využiť dvojakým spôsobom. Špenátový koláč vám nemusí poslúžiť len ako dezert, pokojne si ho môžete dať aj na obed ako hlavné jedlo.
Potrebujeme na cesto:
- 250 g polotučného tvarohu
- 200 g hladkej špaldovej múky
- 2 ks žĺtky
- 1 lyžicu prášku do pečiva
- 1 lyžicu oleja
- štipku soli
Potrebujeme na plnku:
- 300 g špenátu
- 60 g kozieho syra
- 2 ks strúčiky cesnaku
- 2 ks jarné cibuľky
- 2 ks bielky
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
- Vo väčšej mise vyšľaháme žĺtky, vmiešame tvaroh a štipku soli. Múku zmiešame s práškom do pečiva a postupne pridáme k tvarohu. Nakoniec vmiešame olej a zapracujeme cesto.
- Špenátové listy sparíme horúcou vodou a prebytočnú vodu vytlačíme. Cesnak a cibuľu najemno nakrájame zmiešame so špenátom, syrom, dochutíme soľou a korením.
- Cesto rozvaľkáme a rozložíme do formy vymazanej maslo a vysypanej strúhankou. Na cesto rozotrieme špenátovú zmes a všetko zakryjeme snehom z bielkov. Pečieme do zlatista v rúre pri teplote 180 °C zhruba 30 minút.