MENU
zdravy-zivot

Histamínová intolerancia: Čo to je a ako proti nej bojovať?

Ilustračné foto.
Zdroj: Gettyimages.com
Zdravý život

Histamínová intolerancia: Čo to je a ako proti nej bojovať?

Histamínová intolerancia je problémom, proti ktorému v súčasnosti bojuje čoraz viac ľudí. Prichádza náhle a mnohí ani len netušia, že ju majú.

Dôvodom sú najmä zavádzajúce príznaky. Niekedy je celoživotná, inokedy len prechodná. Čo vlastne histamínová intolerancia je a ako sa dá proti nej bojovať?

Čo je to histamínová intolerancia?

Histamínová intolerancia, často označovaná aj skratkou HIT, sa spája so zvýšenou hladinou histamínu. Histamín je látka, ktorá sa v našom organizme objavuje bežne. Jej malé množstvo nespôsobuje žiadne problémy. Telo si s ním dokáže poradiť, pretože ho postupne odbúrava.

Občas sa však môže stať, že telo odbúravanie histamínu nestíha. Práve v tomto prípade nastáva intolerancia. Dôvodov, prečo organizmus niekedy zlyháva, môže byť viacero:

  • nadmerný prísun histamínu
  • nadprodukcia histamínu v organizme
  • porucha aktivity enzýmu zodpovedného za proces odbúravania histamínu.

Ochorenie môže byť prechodné alebo celoživotné. O intolerancii sa vie málo. Lekári netušia, prečo sa jej niektorí zbavia a iní proti nej bojujú celý život. Rozhodne sa jej netreba báť. Dá sa s ňou žiť. Je však dôležité dodržiavať určité pravidlá a správne sa stravovať.

Aké sú príznaky histamínovej intolerancie?

Problém pri histamínovej intolerancii je ten, že má zmiešané príznaky. Najčastejšie sa prejavuje:

  • kŕčmi v žalúdku
  • bolesťami brucha
  • hnačkou
  • zápchou
  • nadúvaním
  • bolesťami hlavy
  • poruchami srdcového rytmu
  • závratmi
  • migrénou
  • poklesom krvného tlaku
  • červenými vyrážkami a miestami na pokožke.
Ilustračné foto.Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: Gettyimages.com

Niektorým ženám intolerancia ovplyvní aj reprodukčné orgány. Tehotné ženy s HIT majú vysoké riziko potratu. Tie, ktoré dieťa nečakajú, môžu bojovať s bolestivou a silnou menštruáciou.

Väčšinu z príznakov histamínovej intolerancie sa snažíme vyležať v posteli. Prípade si na ne dáme tabletku proti bolesti. Čakáme, že na druhý deň odídu. Bohužiaľ, mnohokrát neodídu a sú silnejšie.

Ak máte niektoré z príznakov aj vy, mali by ste zájsť za svojím ošetrujúcim lekárom. Rozhodne ich nezametajte pod koberec. Celú situáciu môžete len zhoršiť.

Vedeli ste, že…
… histamínová intolerancia sa objavuje u tehotných žien len veľmi zriedka? Dokonca, u tých, ktoré ňou trpia, sa často počas tohto obdobia “vytratí”.

Ako proti nej bojovať?

Hneď na začiatok je dobré povedať, že histamínová intolerancia sa nedá vyliečiť. To znamená, že ak ju máte, budete ju mať pravdepodobne celý život. Existujú aj situácie, kedy bola len prechodná, no sú to skôr výnimky.

Ak teda chcete s intoleranciou žiť, musíte si zvyknúť na zopár stravovacích pravidiel. Vďaka nim ju budete mať pod kontrolou.

Ľudia trpiaci touto chorobou vedia, že jednotlivé potraviny sa delia do dvoch základných skupín, a to na:

  • vhodné potraviny
  • nevhodné potraviny

Prípadne by sme ich mohli rozdeliť špecifickejšie do troch skupín:

  • potraviny obsahujúce histamín
  • potraviny, ktoré zvyšujú uvoľnenie histamínu
  • potraviny, ktoré znižujú uvoľnenie histamínu.
Ilustračné foto.Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: Gettyimages.com

Každý pacient s histamínovou intoleranciou by si mal zistiť, ktorým potravinám sa musí vyhýbať. Následne ich z jedálnička úplne vyšktrnúť.

A síce v lekárňach nenájdete žiaden liek vhodný na boj proti HIT, doktor vám jeden doplnok môže odporučiť. Ten dopĺňa nedostatok enzýmu, dôležitého na odbúranie histamínu. Celý priebeh ochorenia môžete vďaka nemu zlepšiť.

Rada odborníka
Stav organizmu pri histamínovej intolerancii nezhoršujú len potraviny. Na „čierny zoznam” sa môžu dostať aj vitamíny alebo výživové doplnky. Niektoré z nich pomáhajú produktovať histamín, čo rozhodne nechcete.

Vhodné potraviny
  • mliečne výrobky: mlieko, smotana, cottage syr, ricotta a niektoré typy syrov
  • chlieb, pečivo: obyčajný chlieb, rožky, neochutené cereálie, ovsené vločky, burizony, ryžové pečivo
  • ovocie: jablká, hrušky, hrozno, melón, mango, rebarbora, banán a kiwi (posledné dva druhy sú otázne)
  • zelenina: všetka čerstvá a mrazená zelenina okrem paradajok, tekvice, avokáda a baklažánu
  • mäso: všetky typy okrem kuracieho
  • vajcia: varené, praženica, volské oká
  • oleje: maslo, rastlinné oleje, bravčová masť, oškvarky
  • korenie: všetky čerstvé aj hlboko zmrazené a sušené korenia okrem škorice, klinčekov, chilli, horčice a kari
  • sladkosti: práškový a kryštálový cukor, med, melasa, čisté džemy, javorový a kukuričný sirup
  • nápoje: minerálne vody, čisté šťavy z povoleného ovocia a zeleniny, mlieko a z alkoholu len v malom množstve gin, vodka, biely rum. Otázna je káva, zelený a čierny čaj
  • rôzne: prášok do pečiva, želatína (čistá), lieky, vitamíny a výživové doplnky bez farbív a stabilizátorov, sóda bikarbóna
Nevhodné potraviny
  • mliečne výrobky: kefírové a acidofilné produkty, parmezán, rokfort, camembert, žinčica, cmar
  • zelenina a strukoviny: tekvica, špenát, avokádo, baklažán, paradajky, sójové bôby, olivy, fazuľa
  • ovocie: čerešne, višne, ríbezle, marhule, broskyne, ananás, papája, moruše, brusnice, čučoriedky, datle, citrusy, maliny, jahody, hrozienka
  • mäso: kuracie mäso, mušle, všetky typy rýb, krevety, raky, mleté spracované mäso, údeniny
  • chlieb, pečivo: biela múka, pohánka, slnečnica, kvasnice, kupované koláče, plnky, zákusky
  • oleje: všetky oleje s farbivami a konzervačnými látkami, margarín, kupované dressingy, omáčky
  • korenie: škorica, klinčeky, aníz, muškátový orech, chilli, kari, horčica
  • sladkosti: konzervované sirupy, kupované polevy, glazúry, plnky, nátierky a dekorácie, bonbóny, cukrovinky, kandizované ovocie
  • nápoje: ochutené mlieko, ovocné šťavy, džúsy a koktaily, alkohol (najmä pivo, víno, sekt), bylinkové čaje a cola
  • rôzne: kakao, čokoláda, bielok z vajíčka, kečup, kvasné octy, vitamíny a doplnky so zakázanými zložkami

Podľa všetkých spomenutých vhodných potravín si zostavte správny jedálniček. Snažte sa vyhýbať tým nevhodným. Mohli by zhoršiť zdravotný stav.

Zhrnutie

Histamínová intolerancia je problém, ktorý sa v súčasnosti nedá liečiť. Správnym zložením jedálnička a starostlivosťou o organizmus však môžete zlepšiť príznaky. Ešte predtým, ako sa pustíte do tvorenia jedálneho plánu, sa poraďte s lekárom. Poskytne vám všetky dôležité informácie.

 

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Čo znamenajú výsledky môjho gynekologického vyšetrenia?

Z uvedených informácii by som doporučila superkonziliárne ultrazvukové vyšetrenie a tiež by som zvážila MRI malej panvy.

Pri zvýšenom ROMA indexe, je potrebná obozretnosť, nakoľko môžu znamenať aj abnormálne zmeny v bunkách.

Povieme si o tom niečo bližšie. Onkomarkery sú substancie prítomné v tele, ktoré sú produkované nádorovými bunkami alebo aj bežnými bunkami organizmu ako reakcia na prítomnosť nádoru. Vznikajú v dôsledku vzniku a vývoja malígneho procesu. Ak je hodnota onkomarkerov nízka, nie vždy to zaručuje neprítomnosť nádorových zien . Vo všeobecnosti však platí, že pri benígnom ochorení sú zýšené koncentrácie onkomarkera len prechodné, naopak pri malígnych stavoch dlhodobejšie alebo stúpajú. Tu je dôležitou premonnou čas, ten je prognostickým ukazovateľom v priebehu ktorého sa koncentrácia markera zdvojnásobí.

HE4 je Humánny epididymálny proteín 4, ktorý sa vylučuje do krvi a patrí do skupiny proteínov s najvyššou senzitívnosťou na detekciu ovariálneho karcinómu v porovnaní s inými markermi, a to predovšetkým v štádiu I.

ROMA index nám signalizuje riziko prítomnosti epiteliálneho ovariálneho karcinómu.  Ide o algoritmus, ktorý vychádza z hodnôt HE4 a CA 125. Keďže u Vás  bol zvýšený HE4 automaticky to koreluje s vyšším Roma indexom. Celkovo sa tieto hodnoty u nás posudzujú na základe menopauzálneho stavu ženy a to nasledovne:

Premenopauzálne ženy:
ROMA > 11,4%: vysoké riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu
ROMA < 11,4%: nízke riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu

Postmenopauzálne ženy:
ROMA > 30%: vysoké riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu
ROMA < 30%: nízke riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu

čítať viac

Pukanie, praskanie a tuhnutie čeľuste? Vyhľadajte odborníka!

Bolesť v oblasti čeľustného kĺbu môže poukazovať na primárnu poruchu v ktorejkoľvek časti úst a tváre. Zvukové fenomény ako pukanie či vŕzganie vychádzajú z narušenia koordinácie pohybu kĺbového disku a ramena sánky. Čeľustný kĺb môže byť poškodený priamym úrazom, zápalom alebo opakovaným chronickým preťažovaním kĺbových plôch pri nesprávnej koordinácii svalového aparátu v oblasti čeľustného kĺbu, ale i v oblasti krčnej chrbtice.

Napríklad chybný zhryz či škrípanie zubov sa prejavujú bolesťou čeľustného kĺbu a žuvacích svalov. Tieto stavy môžu viesť k predčasnej a bolestivej osteoartróze čeľustného kĺbu, spojenej s pocitom stuhnutosti. Pri zápalových reumatických ochoreniach môže byť postihnutý ktorýkoľvek kĺb v tele, teda aj čeľustný.

Pri väčšine týchto ochorení sú však zapálené viaceré kĺby v typických lokalitách. Súčasne sa objavujú celkové príznaky, ako je únava, slabosť, zvýšená teplota. V rámci diferenciálnej diagnostiky bolesti čeľustného kĺbu sú potrebné vyšetrenia u viacerých odborných lekárov – stomatológa, ORL lekára, neurológa a reumatológa.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor