Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Focaccia stokrát inak: Recept na tradičný taliansky chlieb

Foccacia - upečte si ju sami.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Lenka Štefánková

Lenka Štefánková

Šéfredaktorka

Focaccia je tradičný taliansky chlieb, ktorý sa vyznačuje nadýchanou a vláčnou textúrou. Jeho príprava je jednoduchá a vyžaduje len základné suroviny. Stačí sa naučiť základný recept a následne môžete pridávať čokoľvek.

Focaccia sa považuje za predchodcu modernej pizze. Vznikla dávno predtým, než sa začala pripravovať pizza, a slúžila ako jednoduchý chlieb s olivovým olejom a bylinkami. Hoci focaccia existuje v rôznych regiónoch Talianska, jej najslávnejšia verzia, Focaccia Genovese, pochádza z oblasti Ligúrie, konkrétne z Janova. Táto verzia je známa tým, že má chrumkavý povrch a je bohato potretá olivovým olejom.

Zdroj: shutterstock

Talianska focaccia s bylinkami.

Focaccia bola obľúbeným pokrmom už v starovekom Ríme. Rimania pripravovali podobný chlieb s názvom "panis focacius", čo znamená „chlieb pečený na ohni“ (z latinského slova "focus" = oheň). V minulosti sa focaccia v Taliansku tradične podávala na svadbách a oslavách ako symbol šťastia a prosperity. Každý taliansky región má svoju vlastnú verziu focaccie. Napríklad Focaccia Barese (z Bari) obsahuje zemiaky v ceste, čo jej dodáva mäkšiu textúru. Focaccia di Recco je tenká verzia plnená syrom stracchino.

V Janove focacciu namáčajú v kapučíne

Typické jamky vo focacci sú tam nielen pre estetiku. Pomáhajú lepšie rozložiť olivový olej a udržať cesto vláčne počas pečenia. V minulosti sa do týchto dier pridávali aj bylinky či olivy. V Janove je bežné jesť focacciu na raňajky namáčanú do cappuccina! Tento nezvyčajný zvyk prekvapí turistov, ale miestni naň nedajú dopustiť. Hoci väčšina ľudí pozná focacciu v slanej verzii, existuje aj sladká verzia, napríklad Focaccia Veneta, ktorá sa pripravuje s cukrom, maslom a vanilkou a podáva sa počas sviatkov.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Tradičná focaccia Genovese je pred pečením bohato poliatá olivovým olejom a vodou, čo jej dodáva charakteristickú chrumkavú, ale zároveň vláčnu textúru.

V Taliansku sa focaccia často používa ako základ na sendviče (panini), pričom sa do nej vkladajú rôzne syry, šunky, či mortadella alebo mozzarella s paradajkami.

Recept na tradičnú Focacciu

Potrebujete:

  • 500 g hladkej múky
  • 10 g soli
  • 7 g sušeného droždia alebo 25 g čerstvého droždia
  • 350 ml vlažnej vody
  • 60 ml extra panenského olivového oleja
  • čerstvý rozmarín
  • hrubozrnná morská soľ

Postup:

  1. Príprava kvásku: Ak používate čerstvé droždie, rozmiešajte ho v troche vlažnej vody s lyžičkou cukru a nechajte 10 minút odstáť, kým sa nevytvorí pena.
  2. Miesenie cesta: V miske zmiešajte múku a soľ. Pridajte kvások (alebo sušené droždie), vlažnú vodu a 2 lyžice olivového oleja. Miešajte, kým nevznikne hladké a elastické cesto.
  3. Kysnutie: Cesto preložte do naolejovanej misy, prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
  4. Príprava na pečenie: Plech vyložte papierom na pečenie a potrite ho olivovým olejom. Vykysnuté cesto preložte na plech a jemne ho roztiahnite prstami do požadovaného tvaru, pričom vytvorte typické jamky.
  5. Dochutenie: Povrch cesta pokvapkajte olivovým olejom, posypte hrubozrnnou morskou soľou a čerstvým rozmarínom.
  6. Pečenie: Rúru predhrejte na 230°C. Focacciu pečte približne 15–17 minút, alebo kým nie je zlatistá.
  7. Servírovanie: Po vybratí z rúry nechajte focacciu mierne vychladnúť, potom ju nakrájajte a podávajte.
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 1:05
Remaining Time 1:05
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Chróm vám pomôže vylepšiť cukor. Poznáte jeho top zdroje?

    100-krát inak! Čo môžete na focacciu pridať?

    Nezabúdajte, že foccacia vznikla ako predchodkyňa pizze, takže všetko, čo vám chutí na pizzi môžete dať aj na foccaciu. Ako bude chutiť tá vaša focaccia záleží len na vás a vašich chuťových preferenciách. Vyskúšať môžete aj toto: olivy, cherry paradajky, sušené paradajky, mozzarella, gorgonzola, parmezán, ricotta, pecorino, feta, camembert, brie, ementál, čedar, údený syr, kozí syr, bazalka, oregano, tymian, rozmarín, majorán, šalvia, petržlen, koriander, estragón, rukola, špenát, cesnak, cibuľa, červená cibuľa, jarná cibuľka, šalotka, pór, čili papričky, čierne korenie, biele korenie, zelené korenie, kurkuma, údená paprika, sladká paprika, škorica, rasca, fenikel, muškátový oriešok, aníz, provensálske korenie, citrónová kôra, pomarančová kôra, limetková kôra, avokádo, tekvicové semienka, slnečnicové semienka, píniové oriešky, vlašské orechy, lieskové orechy, mandle, pistácie, kešu, sezamové semienka, mak, ľanové semienka, med, hrozno, figy, hrušky, jablká, sušené slivky, sušené marhule, hrozienka, granátové jablko, karamelizovaná cibuľa, grilované papriky, pečený baklažán, cuketa, artičoky, kapary, ančovičky, krevety, losos, tuniak, sardinky, šunka, prosciutto, mortadella, saláma, klobása, chorizo, kačacie prsia, hovädzie carpaccio, grilované kuracie mäso, trhané bravčové, hľuzovky, pečené gaštany, horčicové semienka, balsamico, sójová omáčka, jogurtový dresing, dijonská horčica, wasabi či trstinový cukor.

    Vypočujte si podcast

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Lenka Štefánková

    Šéfredaktorka
    V časopise Zdravie pracuje od roku 2006, od roku 2023 na pozícii šéfredaktorka. Je spoluautorka podcastu Dobré jedlo pre Zdravie.