MENU
zdravy-zivot

​Fermentované dobroty zobudia telo. Na trávenie, chudnutie aj imunitu

Skúsili ste niekedy kefír?
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

​Fermentované dobroty zobudia telo. Na trávenie, chudnutie aj imunitu

Aj vy ste doteraz poznali len kapustu a kyslé uhorky? Dôvodov, prečo dať šancu ďalším kvaseným potravinám je niekoľko, spoznajte elixír zdravia.  

Sú ľahšie stráviteľné a majú vyššiu výživovú hodnotu a naviac, vychádzajú zo slovenskej tradície. Fermentované potraviny sú bohatým zdrojom enzýmov, vitamínov a probiotických kultúr. Proces fermentácie bol známy po stáročia ako spôsob konzervovania potravín, ktorý sa používal na ich dlhodobé uskladnenie. Hoci máme dnes množstvo zdrojov ako sa dostať celoročne k čerstvým potravinám, na fermentované potraviny by sme nemali zanevrieť. Práve naopak, sú skvelým zdrojom chýbajúcich živín a mikroorganizmov.

Prečo kvasia   

Fermentované potraviny prešli takzvanou mliečnu fermentáciou, čiže jednoduchšie povedané kvasením. Ide o proces, pri ktorom baktérie a kvasinky v jedle sa živia cukrom a škrobom, čím vytvárajú kyselinu mliečnu. To uchová potravinu dlho čerstvú a vytvára porspešné enzýmy, vitamíny skupiny B, omega-3 mastné kyseliny a rôzne druhy probiotík. Všetko dohromady predstavuje koktejl zdravia, ktoré nielen na jeseň vaše telo potrebuje.

Prečo jesť fermentované potraviny:

  • obsahujú živé kultúry - mikroorganizmy, čiže baktérie a kvasinky
  • podporujú správne zloženie črevnej mikroflóry a tým zlepšujú trávenie
  • posilňujú funkciu imunitného systému
  • dodajú energiu a pomáhajú schudnúť

Poznáte miso?

Známe najmä v ázijskej kuchyni, kde ho po stáročiach používali na posilnenie imunitného systému. Miso patrí medzi základ japonskej medicíny a bežne sa používa na urýchlenie trávenia. Vyrába sa z kvaseného žita, jačmeňa, ryže alebo fazule a je známa ako polievka alebo pasta. Ak si chcete spraviť probiotickú polievku, stačí pridať lyžicu pasty miso do teplej vody a polievku bohatú na probiotické baktérie máte hneď hotovú.

TOP fermentované potraviny. Skúsili ste všetky?

Pokračovať Ďalej (1/6)

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako si môžem pomôcť, aby sa mi zlepšili pečeňové funkcie?

Stukovatenie pečene, steatóza, je chronické ochorenie, pri ktorom sa tukové kvapôčky hromadia v hepatocytoch, pečeňových bunkách. Alkohol je len jednou z príčin vzniku steatózy, vo vašom prípade ide o poruchu metabolizmu, nadmernú telesnú hmotnosť, takzvanú nealkoholovú steatózu.

Pri správnej strave a dostatočnej fyzickej aktivite je možné steatózu zvrátiť. Pokúste sa viesť aktívny životný štýl, jesť správne, normalizovať telesnú hmotnosť. Je potrebné  plynule  znížiť hmotnosť, pretože prudký úbytok môže viesť k zrýchleniu procesov fibrózy pečeňového tkaniva. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, možnosťou je užívanie hepatoprotektorov, liekov na báze esenciálnych fosfolipidov, antioxidantov a rastlinných prípravkov, ktoré pomôžu zlepšiť odtok žlče.

čítať viac

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor