Sú ľahšie stráviteľné a majú vyššiu výživovú hodnotu a naviac, vychádzajú zo slovenskej tradície. Fermentované potraviny sú bohatým zdrojom enzýmov, vitamínov a probiotických kultúr. Proces fermentácie bol známy po stáročia ako spôsob konzervovania potravín, ktorý sa používal na ich dlhodobé uskladnenie. Hoci máme dnes množstvo zdrojov ako sa dostať celoročne k čerstvým potravinám, na fermentované potraviny by sme nemali zanevrieť. Práve naopak, sú skvelým zdrojom chýbajúcich živín a mikroorganizmov.
Prečo kvasia
Fermentované potraviny prešli takzvanou mliečnu fermentáciou, čiže jednoduchšie povedané kvasením. Ide o proces, pri ktorom baktérie a kvasinky v jedle sa živia cukrom a škrobom, čím vytvárajú kyselinu mliečnu. To uchová potravinu dlho čerstvú a vytvára porspešné enzýmy, vitamíny skupiny B, omega-3 mastné kyseliny a rôzne druhy probiotík. Všetko dohromady predstavuje koktejl zdravia, ktoré nielen na jeseň vaše telo potrebuje.
Prečo jesť fermentované potraviny:
- obsahujú živé kultúry - mikroorganizmy, čiže baktérie a kvasinky
- podporujú správne zloženie črevnej mikroflóry a tým zlepšujú trávenie
- posilňujú funkciu imunitného systému
- dodajú energiu a pomáhajú schudnúť
Poznáte miso?
Známe najmä v ázijskej kuchyni, kde ho po stáročiach používali na posilnenie imunitného systému. Miso patrí medzi základ japonskej medicíny a bežne sa používa na urýchlenie trávenia. Vyrába sa z kvaseného žita, jačmeňa, ryže alebo fazule a je známa ako polievka alebo pasta. Ak si chcete spraviť probiotickú polievku, stačí pridať lyžicu pasty miso do teplej vody a polievku bohatú na probiotické baktérie máte hneď hotovú.