MENU
zdravy-zivot

7 fermentovaných potravín posilní imunitu. ŠTVORKU musíte vyskúšať

Fermentované potraviny zobudia na jeseň telo. Na trávenie, chudnutie aj imunitu.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

7 fermentovaných potravín posilní imunitu. ŠTVORKU musíte vyskúšať

Aj vy ste doteraz poznali len kapustu a kyslé uhorky? Dôvodov, prečo dať šancu ďalším kvaseným potravinám je niekoľko. Spoznajte elixír zdravia.

Sú ľahšie stráviteľné, majú vyššiu výživovú hodnotu a naviac, vychádzajú zo slovenskej tradície. Fermentované potraviny sú bohatým zdrojom enzýmov, vitamínov a probiotických kultúr. Proces fermentácie bol známy po stáročia ako spôsob konzervovania potravín, ktorý sa používal na ich dlhodobé uskladnenie. Hoci dnes máme množstvo zdrojov, ako sa dostať celoročne k čerstvým potravinám, na fermentované potraviny by sme nemali zanevrieť. Práve naopak, sú skvelým zdrojom chýbajúcich živín a mikroorganizmov.

Prečo kvasia?

Fermentované potraviny prešli takzvanou mliečnou fermentáciou, čiže jednoducho povedané kvasením. Ide o proces, pri ktorom sa baktérie a kvasinky v jedle živia cukrom a škrobom, čím vytvárajú kyselinu mliečnu. To uchová potravinu dlho čerstvú a vytvára prospešné enzýmy, vitamíny skupiny B, omega-3 mastné kyseliny a rôzne druhy probiotík. Všetko dohromady predstavuje koktejl zdravia, ktorý nielen na jeseň vaše telo potrebuje.

Prečo jesť fermentované potraviny?

  • Obsahujú živé kultúry - mikroorganizmy, čiže baktérie a kvasinky.
  • Podporujú správne zloženie črevnej mikroflóry a tým zlepšujú trávenie.
  • Posilňujú funkciu imunitného systému.
  • Dodajú energiu a pomáhajú schudnúť.

Pre trávenie v pohode. Vyskúšajte TOP fermentované potraviny! Čítajte ►►►

Pokračovať Ďalej (1/8)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Môže priveľa produktov obsahujúcich fluór poškodiť zuby?

Je vhodné myslieť na to, že vždy všetkého veľa škodí. Fluór je pre organizmus potrebný a prijímame ho už vo vode, v strave, v zubných pastách, ako ste uviedli a aj v spomínanom géli. Fluór totiž prispieva k silnejším a odolnejším zubom a znižuje výskyt zubného kazu.

Nadmerný príjem sa prejavuje najmä podľa toho, akým spôsobom ho používate. Ak ide iba o použitie na zuby a nedochádza ku konzumácii prehltnutím, najčastejším prejavom sú biele škvrny na zuboch.

Ak by však dochádzalo k prehĺtaniu, čo je časté najmä u detí, môže dôjsť najmä k odvápneniu kostí a tkanív. To sa prejavuje bolesťami kĺbov, osteoporózou, krehkými zubami a podobne. V prípade nadmerných dávok môžu sa objaviť celkové príznaky, kam patrí najmä porucha pamäťových funkcií a kostná fluoróza, ktorá vedie k stuhnutosti kĺbov.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Ako si môžem pomôcť, aby sa mi zlepšili pečeňové funkcie?

Stukovatenie pečene, steatóza, je chronické ochorenie, pri ktorom sa tukové kvapôčky hromadia v hepatocytoch, pečeňových bunkách. Alkohol je len jednou z príčin vzniku steatózy, vo vašom prípade ide o poruchu metabolizmu, nadmernú telesnú hmotnosť, takzvanú nealkoholovú steatózu.

Pri správnej strave a dostatočnej fyzickej aktivite je možné steatózu zvrátiť. Pokúste sa viesť aktívny životný štýl, jesť správne, normalizovať telesnú hmotnosť. Je potrebné  plynule  znížiť hmotnosť, pretože prudký úbytok môže viesť k zrýchleniu procesov fibrózy pečeňového tkaniva. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, možnosťou je užívanie hepatoprotektorov, liekov na báze esenciálnych fosfolipidov, antioxidantov a rastlinných prípravkov, ktoré pomôžu zlepšiť odtok žlče.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor