Čo je doma, to pomáha. Staré recepty sú osvedčené nielen časom, ale najmä spokojnými užívateľmi.
Zázvor
Je to multitalent! Šálka zázvorového čaju zmierni triašku. Ako obklad na prsia či na chrbát uvoľňuje hlien z priedušiek a tlmí aj suchý kašeľ. Obsahuje vonné éterické oleje, ktoré zmierňujú smrkanie a zápal hrdla, brzdia množenie vírusov a baktérií a zvyšujú imunitu. Zlepšuje prekrvenie rúk a nôh, prehrieva celé telo. Podporuje chuť do jedla a trávenie, urýchľuje metabolizmus a má antiseptické účinky. Štipľavá zložka gingerol účinkuje podobne ako aspirín a pomáha pri bolestiach hlavy a migréne.
- Čaj
Spôsobov prípravy čaju je veľa. Ak si ho vypýtate v ázijskej reštaurácii, donesú vám čierny alebo zelený čaj ochutený zázvorom. To, čo pijeme bežne my, volajú zázvorová voda.
2-3 čajové lyžičky čerstvo nastrúhaného zázvoru zalejte 3-5 decilitrami vriacej vody. Nechajte lúhovať 5 minút. Zázvor vyberte, ak chcete, ochuťte citrónom a neskôr medom.
- Príprava zábalu
Dve čajové lyžičky čerstvo postrúhaného zázvoru zalejte štvrťlitrom vody s teplotou asi 70 stupňov Celzia. Lúhujte 10 minút. Do nádoby s odvarom namočte menšiu plachtu či utierku a dôkladne vyžmýkajte. Priložte na prsia alebo na chrbát, obviažte napevno šálom alebo väčším uterákom a nechajte hodinu pôsobiť. Opakujte dva razy denne.
Pozor: Zázvorový čaj je nevhodný pre malé deti a tehotné ženy. Denná dávka by nemala presiahnuť 4 gramy čerstvého postrúhaného zázvoru, v sušenej podobe 1 gram. Pite najviac dva razy denne.