MENU
zdravy-zivot

Domáca banánová zmrzlina, jednoduchá a hotová raz dva

Domáca banánová zmrzlina.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Domáca banánová zmrzlina, jednoduchá a hotová raz dva

V rebríčku najzdravšieho ovocia je banán na 3. mieste, hneď po jablku a avokáde. Okrem toho, že je chutný a sýty, je výborný aj pri chudnutí. Čo tak skúsiť ho vo forme jednoduchej zmrzliny?

Keďže banány obsahujú 90 % sacharidov, niekedy sa považujú za ovocie s vysokým obsahom cukru, ktoré môže zvýšiť hladinu cukru v krvi. Glykemický index banánov je však 42 až 62, v závislosti od ich zrelosti. To znamená, že je nízky až stredný. 

Banány sú dokonca skvelé ovocie pre ploché brucho! Sú bohaté na zdravé vlákniny, ktoré pomáhajú potlačiť chuť do jedla a spôsobujú, že telo spaľuje tuky. Nestráviteľné vlákniny, ktoré sa v banánoch nachádzajú, alebo rezistentný škrob, blokujú vstrebávanie sacharidov do tela.

Jeden až dva banány denne vám preto nemôžu uškodiť, ani keď sa snažíte držať si líniu. A v teple vám možno lepšie padne banán vo forme domácej zmrzliny!

Potrebujete

  • 2 banány
  • 0 až 2 PL cukru (podľa chuti a podľa zrelosti banánov)
  • 120 ml plnotučného mlieka alebo smotany na varenie

Postup

  1. Nakrájajte banány na kolieska.
  2. Vložte ich do mixéru spolu s cukrom a mliekom.
  3. Zmixujte dohladka a prelejte do umelohmotnej nádobky.
  4. Pevne zatvorte a dajte do mrazničky na 5 až 6 hodín.
  5. Vychutnajte si hotovú zmrzlinu.

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako si môžem pomôcť, aby sa mi zlepšili pečeňové funkcie?

Stukovatenie pečene, steatóza, je chronické ochorenie, pri ktorom sa tukové kvapôčky hromadia v hepatocytoch, pečeňových bunkách. Alkohol je len jednou z príčin vzniku steatózy, vo vašom prípade ide o poruchu metabolizmu, nadmernú telesnú hmotnosť, takzvanú nealkoholovú steatózu.

Pri správnej strave a dostatočnej fyzickej aktivite je možné steatózu zvrátiť. Pokúste sa viesť aktívny životný štýl, jesť správne, normalizovať telesnú hmotnosť. Je potrebné  plynule  znížiť hmotnosť, pretože prudký úbytok môže viesť k zrýchleniu procesov fibrózy pečeňového tkaniva. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, možnosťou je užívanie hepatoprotektorov, liekov na báze esenciálnych fosfolipidov, antioxidantov a rastlinných prípravkov, ktoré pomôžu zlepšiť odtok žlče.

čítať viac

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor