Keďže banány obsahujú 90 % sacharidov, niekedy sa považujú za ovocie s vysokým obsahom cukru, ktoré môže zvýšiť hladinu cukru v krvi. Glykemický index banánov je však 42 až 62, v závislosti od ich zrelosti. To znamená, že je nízky až stredný.
Banány sú dokonca skvelé ovocie pre ploché brucho! Sú bohaté na zdravé vlákniny, ktoré pomáhajú potlačiť chuť do jedla a spôsobujú, že telo spaľuje tuky. Nestráviteľné vlákniny, ktoré sa v banánoch nachádzajú, alebo rezistentný škrob, blokujú vstrebávanie sacharidov do tela.
Jeden až dva banány denne vám preto nemôžu uškodiť, ani keď sa snažíte držať si líniu. A v teple vám možno lepšie padne banán vo forme domácej zmrzliny!
Potrebujete
- 2 banány
- 0 až 2 PL cukru (podľa chuti a podľa zrelosti banánov)
- 120 ml plnotučného mlieka alebo smotany na varenie
Postup
- Nakrájajte banány na kolieska.
- Vložte ich do mixéru spolu s cukrom a mliekom.
- Zmixujte dohladka a prelejte do umelohmotnej nádobky.
- Pevne zatvorte a dajte do mrazničky na 5 až 6 hodín.
- Vychutnajte si hotovú zmrzlinu.