MENU
zdravy-zivot

Spomalí starnutie, ochráni bunky. Na ktorý dôležitý antioxidant sa neplatí zabúdať?

Ani v lete nezabúdajte na pravidelný príjem céčka.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Spomalí starnutie, ochráni bunky. Na ktorý dôležitý antioxidant sa neplatí zabúdať?

Väčšinou si na tento vitamín spomeniete počas zimných viróz. Na jeho príjem dbajte celoročne, dôležitú úlohu zohráva aj v lete.

Vitamín C sa najčastejšie spája s prevenciou rozličných vírusových ochorení, jeho úloha v tele je však oveľa širšia. Patrí k silným antioxidantom a pomáha chrániť bunky pred voľnými radikálmi. Tie vznikajú pôsobením oxidačného stresu. Spôsobuje ho aj UV žiarenie, ktorého hodnoty bývajú počas letných mesiacov skutočne vysoké. Oxidačný stres, za ktorým sa skrýva slnečné žiarenie môže mať na telo rôzne nepriaznivé účinky, vrátane poškodenia DNA, predčasného starnutia kože, zvýšenia citlivosti na slnko. Zároveň sa zvyšuje riziko vzniku kožných ochorení, vrátane melanómu.

Čerstvé zásoby

Ak sa k tomu pripočíta zvýšená fyzická aktivita, vyššie denné teploty a potenie, určite si treba dávať na príjem céčka pozor. Pomáha aj tvorbe kolagénu, ktorý je potrebný pre zdravú pokožku i tkanivá. Vitamín C navyše zlepšuje absorpciu železa z potravy. Ani v lete navyše nie je na škodu posilnenie imunity. Výhodou je, že v letných mesiacoch nájdete množstvo zdrojov vitamínu C, ktoré dozrievali v domácich, prirodzených podmienkach. Tento vitamín je totiž veľmi citlivý na teplo, svetlo, ale i kontakt so vzduchom. Jeho hodnoty tak klesajú počas skladovania, spracovania i varenia. Najviac céčka získate z čerstvej zeleniny a ovocia, ktoré skonzumujete čo najrýchlejšie po odtrhnutí a nakrájaní. Vhodná tepelná úprava je blanšírovanie.

Chutné zdroje

Jedným z najlepších sú napríklad jahody, ktoré si môžete vychutnať samostatne, ale i ako prílohu do osviežujúcich smoothies. Určite neobíďte kríky s čiernymi a červenými ríbezľami. Výborným zdrojom je paprika, najmä červená a žltá. Určite si pochutnajte aj na malinách, čučoriedkach alebo broskyniach. Ku grilovanej rybe si zasa môžete pripraviť chutný zeleninový šalát z baby špenáty, rukoly, hlávkového šalátu, červenej papriky, uhorky, cherry paradajok a červenej cibule, a tak si chutne doplniť vitamín C. Ochutiť ho môžete koriandrovým dresingom, ktorý pripravíte z koriandru, olivového oleja, citrónovej šťavy, s trochou soli a korenia.

Počuli ste už náš podcast?

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Je ich toľko druhov. Aké sú vhodné probiotiká na zápal žalúdka?

Ak sa jedná o gastritídu alebo žalúdočné vredy, ktoré spôsobuje Helicobacter pylori, tak ako doplnková starostlivosť k liečbe antibiotikami, ale aj preventívne, je vhodné podávanie probiotík. Vhodným kmeňom v boji proti H. pylori je Lactobacilus reuteri. Táto probiotická skupina ako jediná produkuje látku reuterin, ktorá má preukázateľné antimikróbne  vlastnosti.

Vhodné sú aj kmene Lactobacillus  acidophillus LA-5 a Bifidobacterium lactis BB-12. Probiotiká majú pozitívny vplyv na trávenie. Stimulujú tvorbu žalúdočných mucínov (ochranných faktorov žalúdočnej steny) a pomáhajú zvyšovať imunitnú odpoveď v čreve.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Užívam liek na zníženie krvného tlaku, môžem sa ísť opaľovať?

Výrobca uvádza v informácii o lieku fotosenzitivitu ako nežiaduci účinok, ktorý sa môže vyskytovať veľmi zriedkavo, čo znamená menej ako 1 človek z 10 000 ľudí. Fotosenzivita spôsobená liekmi sa objavuje ako rozsiahly výsyp na tele – najčastejšie na hrudníku, bruchu, rukách, tvári a stehnách. Ak trpíte týmto nežiaducim účinkom, treba o tom informovať lekára, ktorý vám liek naordinoval a poprípade vám môže zvoliť iné liečivo. V žiadnom prípade neodporúčam liek svojvoľne vynechávať a meniť liečbu. Tým, že si liek budete dávať večer, nežiaduci účinok nezmiernite. Liečivo má polčas rozpadu a eliminácie z tela, takže presunutie dávky liečiva nemá zmysel. Samozrejme, že pri dlhšom pobyte na slnku používajte faktor 50+ a v čase, keď je slnko najsilnejšie – teda od 11. do 15. hodiny – sa zdržiavajte v tieni.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor