MENU
zdravy-zivot

Dokonalá chuť leta: Jemná piškótová roláda s jahodami

JEMNÁ PIŠKÓTOVÁ ROLÁDA S JAHODAMI Veroniky Kollárovej
Zdravý život

Dokonalá chuť leta: Jemná piškótová roláda s jahodami

Pripravte si ľahučký koláčik, ktorý je na leto ideálny. Vaše chuťové poháriky poteší rovnako ako tých najmenších maškrtníkov.

Táto roláda z vás urobí v očiach okolia majstra. Ak sa do nej pustíte, nezabudnite nám poslať fotku a napísať vaše dojmy na adresu redakcie:  [email protected]

  • Koľko porcií ?  10
  • Ako dlho trvá príprava? 35 minút
  • Koľko budete zákusok piecť? 12 až 15 minút

Na korpus:

  • 4 veľké vajcia
  • 140 g cukru
  • 3 lyžice cmaru alebo acidka
  • 2 lyžice slnečnicového oleja
  • 1 lyžička jablkového octu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 140 g hladkej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • štipka soli

Na náplň:

  • 100 g jahodového džemu
  • 200 g cream cheese alebo jemného tučného tvarohu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • kôra z polovice biocitróna
  • 2-3 lyžice práškového cukru
  • 200 g čerstvých jahôd
  • Na ozdobenie:
  • 250 ml šľahačkovej smotany 40-percentnej
  • čerstvé jahody

1. Na plech s rozmerom 38 x 25 cm rozprestrite papier na pečenie. Rúru rozohrejte na 180 °C.

2. Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia s cukrom na penu. Následne pridajte cmar, olej, ocot, vanilkový extrakt a prešľahajte. Vsypte múku s kypriacim práškom, so soľou a premiešajte. Cesto vylejte do pripraveného plechu, jemne a rovnomerne rozotrite a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 12-15 minút.

3. Po upečení nechajte korpus 5 minút chladnúť a následne ho preklopte na čistú utierku dobre posypanú práškovým cukrom. Odstráňte papier na pečenie a pomocou utierky korpus zrolujte. Nechajte celkom vychladnúť.

4. Na krém vyšľahajte v mise cream cheese, vanilkový extrakt, citrónovú kôru a cukor.

5. Vychladnutý korpus rozprestrite, potrite jahodovým džemom, krémom, posypte nakrájanými jahodami a opatrne zaviňte. Roládu vložte do chladničky aspoň na 2 hodiny.

6. Šľahačkovú smotanu vyšľahajte na ľahké, mäkké špičky. Roládu dajte na podnos, povrch pokryte šľahačkou, poukladajte jahody a môžete podávať.

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Dcérku po suši už týždeň bolí brucho, lekári nič nezistili. Čo to znamená?

Charakteristickou súčasťou suši sú surové ryby ako tuniak, losos či makrela, ikry, plody mora, napríklad krevety, chobotnice, kalmáry, ježovky a kraby. Môže obsahovať aj zeleninu, vaječnú omeletu, tofu alebo huby. Ďalšou základnou surovinou sú morské riasy. Po jeho požití môže dôjsť k akútnej gastritíde, ktorá sa prejaví vracaním, bolesťou brucha. Môže ísť aj o potravinovú alergiu, tá má rôzne prejavy. Môže to byť kožná reakcia, svrbenie nosa či očí, kašeľ, kŕče a bolestí brucha, hnačka či zvracanie. Vtedy je najdôležitejšie pokúsiť sa konkrétny prejav spojiť s potravinami, ktoré sa v posledných hodinách konzumovali. Organizmus na ne môže reagovať rôzne, keďže ide o viaceré alergény súčasne. Ak alergie v rodine nemáte, tri roky je u dieťaťa vek, kedy suši môže ochutnať. Konzumácia surových rýb je bezpečná len pri normálnom zažívaní a ak ryba bola pripravená v čistom prostredí. Surové ryby sa, oproti vareným, ľahšie stanú útočiskom pre parazity a baktérie. Tie spôsobia hnačky či otravu.

čítať viac

Je vhodný transfer embrya s mozaikou po predimplantačnej genetickej diagnostike?

Mnoho IVF cyklov môže skončiť pre liečený pár sklamaním, pretože nedôjde  k zahniezdeniu embrya v maternici matky. Jednou z možných príčin tohto nezdaru môže byť nesprávne množstvo genetického materiálu, to je nesprávny počet chromozómov embrya, ktoré bolo prenesené do maternice ženy. Stav, kedy sa v embryu vyskytujú niektoré chromozómy navyše alebo kedy niektoré chromozómy naopak chýbajú, nazývame aneuploidiou.

Zatiaľ, čo niektoré typy aneuploidií môžu viesť k narodeniu dieťaťa s Downovym syndrómom spôsobeným nadbytočným chromozómom 21 či Edwardsovym syndrómom spôsobeným nadbytočným chromozómom 18, končí väčšina tehotenstiev z aneuploidných embryí spontánnym potratom. Len embryo s normálnym počtom chromozómov má šancu, že sa zahniezdi, nebude potratené a povedie k narodeniu zdravého dieťaťa.

PGD je metóda, ktorá je realizovaná v rámci IVF cyklu v prípade, že je vopred známe riziko prenosu genetického ochorenia z rodičov na potomstvo. Táto metóda umožňuje genetické vyšetrenie embryí pred ich vložením do maternice.

Lekár - klinický genetik je špecialista spolupracujúci s Centrom asistovanej reprodukcie. Ten, po ukončení diagnostiky na konzultácii vysvetlí páru, ktorý o vyšetrenie požiadal, výsledok vyšetrenia a odporučí transfer embrya. Na základe našich dlhoročných skúseností sa transfer embrya s mozaikou neodporúča.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor