Táto roláda z vás urobí v očiach okolia majstra. Ak sa do nej pustíte, nezabudnite nám poslať fotku a napísať vaše dojmy na adresu redakcie: [email protected]
- Koľko porcií ? 10
- Ako dlho trvá príprava? 35 minút
- Koľko budete zákusok piecť? 12 až 15 minút
Na korpus:
- 4 veľké vajcia
- 140 g cukru
- 3 lyžice cmaru alebo acidka
- 2 lyžice slnečnicového oleja
- 1 lyžička jablkového octu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 140 g hladkej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- štipka soli
Na náplň:
- 100 g jahodového džemu
- 200 g cream cheese alebo jemného tučného tvarohu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- kôra z polovice biocitróna
- 2-3 lyžice práškového cukru
- 200 g čerstvých jahôd
- Na ozdobenie:
- 250 ml šľahačkovej smotany 40-percentnej
- čerstvé jahody
1. Na plech s rozmerom 38 x 25 cm rozprestrite papier na pečenie. Rúru rozohrejte na 180 °C.
2. Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia s cukrom na penu. Následne pridajte cmar, olej, ocot, vanilkový extrakt a prešľahajte. Vsypte múku s kypriacim práškom, so soľou a premiešajte. Cesto vylejte do pripraveného plechu, jemne a rovnomerne rozotrite a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 12-15 minút.
3. Po upečení nechajte korpus 5 minút chladnúť a následne ho preklopte na čistú utierku dobre posypanú práškovým cukrom. Odstráňte papier na pečenie a pomocou utierky korpus zrolujte. Nechajte celkom vychladnúť.
4. Na krém vyšľahajte v mise cream cheese, vanilkový extrakt, citrónovú kôru a cukor.
5. Vychladnutý korpus rozprestrite, potrite jahodovým džemom, krémom, posypte nakrájanými jahodami a opatrne zaviňte. Roládu vložte do chladničky aspoň na 2 hodiny.
6. Šľahačkovú smotanu vyšľahajte na ľahké, mäkké špičky. Roládu dajte na podnos, povrch pokryte šľahačkou, poukladajte jahody a môžete podávať.