Ako to s tým tukom vlastne je? Zjednodušene povedané, máme v tele dva druhy. Dobrý - hnedý tuk pomáha páliť kalórie procesom, pri ktorom sa vytvára teplo. Rastie hlavne v oblasti pliec a krku. Zlý, biely naopak kalórie hromadí a vyrába nám vankúšiky na bruchu, bokoch a stehnách a je zodpovedný za nadváhu a obezitu.

Veľký ZOZNAM tukožravých potravín: Tieto pomôžu spaľovať rýchlejšie

Nový je béžový

No zdá sa, že milióny obéznych sú vďaka vedcom z Washingtonskej univerzity o krok bližšie k spáleniu tučných tiel raz a navždy. „Našim cieľom je nájsť spôsob ako liečiť a predchádzať obezite. Predpokladáme, že zacielením na proteín v bielom tuku ho zmeníme na dobrý," hovorí endokrinológ Ifran Lodhi z výskumného tímu. Podľa neho je totiž možné tvorbu bieleho tuku jednoducho zablokovať. Slúžiť na to má špecifický proteín PexRAP, ktorý v bielom tuku spustí premenu na hnedý. Prechodne sa tak stane "béžovým", ktorý spaľuje kalórie podobne ako hnedý.

Môžete jesť rovnako

Takto sa správali telá myší, ktorým do génov proteín na premenu bieleho tuku primiešali. Štíhlejšie ako myšky bez genetickej úpravy boli napriek tomu, že jedli úplne rovnako. A spálili viac kalórií. Lodhi si myslí, že podobný proces - niečo ako genetická liposukcia, nie je problém spustiť aj u ľudí. Naozaj to bude také jednoduché? „Je výzva nájsť bezpečný spôsob bez toho, aby sme u človeka vyvolali prehriatie alebo horúčku," mieni expert, že nádejný liek proti obezite bude na dosah až po úspešných klinických skúškach. 

Čítajte aj: