Výhodou šalátov je ľahká príprava, stač zmiešať správne ingrediencie. Cícer sa určite oplatí jesť pravidelne. Sto gramov tejto strukoviny obsahuje napríklad 15,5 gramov vlákniny. Ide o polovicu množstva, ktoré by ste mali denne skonzumovať. Na rozdiel od iných strukovín, cícer vás nebude nafukovať. Ak ho budete jesť pravidelne, prirodzene znižujete riziko vzniku cukrovky, ale urobíte niečo aj pre zdravie ciev, lebo znížite hladinu cholesterolu.
Cenné minerály
Okrem vlákniny je cícer dobrým zdrojom vitamínov skupiny B, ale aj dôležitých minerálov, najmä železa, zinku, horčíka, vápnika a selénu. Škálu živín doplníte paprikou, ktorú pridáte do chutného šalátu podľa receptu z redakcie Dobré jedlo. Vedeli, ste že červená paprika je lepším zdrojom vitamínu C ako napríklad citrón?
Potrebujeme:
- 150 mg cíceru, nezabudnite, že ho deň pred prípravou musíte namočiť, môže byť aj sterilizovaný
- 100 gquinoy
- menšiu červenú cibuľu
- 1 červenú papriku
- 1 žltú papriku
- 1 zelenú papriku
- 1 cuketu
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžicelimetovej šťavy
- morskú soľ
- mleté čierne korenie
- olivový olej
Postup:
- Cícer uvarte do mäkka. Quinou prepláchnite a dajte na 15-20 minút variť do osolenej vody.
- Očistenú cibuľu nakrájajte na mesiačiky, papriky na menšie kusy a cuketu na kolieska.
- Všetko opečte v hlbšej panvici na rozohriatom oleji do polomäkka s plátkami očisteného cesnaku.
- Ochuťte morskou soľou a čerstvo pomletým čiernym korením. Po opečení nechajte vychladnúť.
- Vo väčšej mise zmiešajte opečenú zeleninu s quinoou a uvareným cícerom. Pokvapkajte citrónovou šťavou a podľa potreby dochuťte soľou a korením. Môžete podávať.