Pre koho sú vhodné a kto by sa im mal vyhnúť?
Vegáni nekonzumujú nič živočíšne, teda ani vajcia ani mliečne výrobky, a veľa ľudí si myslí, že ide o rovnakú kategóriu potravín. Vedia si ich ale nahradiť napríklad ľanovými a chia semienkami, ovsenými a agarovými vločkami, banánom, orieškovým maslom, nemliečnym pudingom, jablkovým pyré, hrachovou múkou, strúhaným zemiakom alebo tofu.
U ľudí s laktózovou intoleranciou sa často naskytá otázka, či môžu konzumovať vajcia. Práve naopak, keďže nemôžu mliečne výrobky, pre nich sú vajcia a ryby ideálne ako zdroj vitamínu D a bielkovín. Vápnik je pre ich telo mimoriadne dôležitý, a práve vitamín D podporuje jeho vstrebávanie a využitie v tele.
Osoby s vysokým cholesterolom vajcia zakázané nemajú, čo potvrdzujú aj výskumy, ale ich konzumácia by mala byť striedma. Veľmi vysoká spotreba cholesterolu a vajec je spojená s vyšším rizikom hypertenzie a vysokého cholesterolu.
Aj na vajcia môžete byť alergickí. V tomto prípade pre vás tiež existujú alternatívne náhrady vajec v prášku dostupné v lekárňach alebo obchodoch so zdravou stravou. Nikdy však nebudú obsahovať rovnaké zastúpenie živín ako slepačie vajcia.