Po skončení fašiangov sa mnohým z nás začína búriť žlč. Pichanie v pravej hornej časti brucha signalizuje, že žlčník už nezvláda prísun tučnej zimnej stravy a bohatých zvyškov sladkostí a alkoholu. Ak sa teda aj vám po týždňoch hodovania otvára nožík nie vo vrecku, ale pod pravými rebrami, najlepšie bude obmedziť tuky a koreniny.
Kým nejde o vážnejší problém, pomôže pár týždňov striedmosti. Vyskúšajte šetriaci stravovací režim, ktorí lekári odporúčajú po operáciách žlčníka, ľuďom s chronickými i akútnymi problémami. Žlčníková diéta je postavená na obmedzení všetkého dráždivého, najmä tuku. Máte povolený iba veľmi kvalitný olej, najlepšie olivový, a maslo, pod podmienkou, že ho nerozškvaríte. Existuje tu aj celý zoznam zakázaných potravín.
ČIERNA LISTINA
Zo stravy úplne vylúčte: slaninu, masť aj emulgované tuky tučné mäso, najmä baraninu a divinu, ale aj bravčovinu tučné ryby, predovšetkým lososy, tuniaky, makrely a haringy údeniny, nakladané mäso a konzervy tučné a aromatické syry, najmä plesňové a zrejúce tukové a kysnuté cesto pikantné jedlá, korenie jedlá z vajec kakao, kávu, alkohol Nízkotučné mliečne výrobky sú v rozumnom množstve povolené.
Na desiatu či olovrant si vyberte odtučnený jogurt alebo tvaroh, acidofilné mlieko či kefír.
Zeleniny si môžete dopriať, koľko hrdlo ráči. Jedzte ju surovú, podusenú na vode alebo pare, prípadne mierne opečenú s kvapkou olivového oleja. Prospejú vám asi všetky druhy okrem tých, čo nafukujú, preto sa radšej vzdajte kelu, kapusty, kyslých uhoriek aj cibule. Ovocie si vychutnajte bez obáv.
POLIEVKY A ČAJÍKY
Pri plánovaní však nezabudnite, že žlčník šetríte aj tým, že sa na jedno posedenie neprejete veľkou porciou. Jedzte menšie porcie a dbajte na dostatok tekutín. Môžete medzi ne zaradiť aj polievky, no pozor: Na zápražky a smotanu treba zabudnúť. Pripravujte si vývary a zahusťujte ich hrsťou ovsených alebo pohánkových vločiek.
Rozbúrenú hladinu žlče upokoja aj bylinkové odvary. Pri zápaloch žlčových ciest a pri žlčníkových kameňoch znalci byliniek najviac odporúčajú mätu piepornú a púpavu lekársku. Prvá podporuje tvorbu a uvoľňovanie žlče, druhá takisto uľahčuje prietok žlče a upokojuje pečeň. Proti bolestivým kŕčom zaberá aj medovka lekárska, ľubovník bodkovaný a zemežlč menšia.