Príjem tukov do šesťdesiatich gramov denne, vysvetľuje základnú zásadu gastroenterologička MUDr. Tatiana Novotná. „Optimálny režim spočíva v častejšom príjme menšieho objemu potravy,“ hovorí a dietologička MUDr. Alexandra Frolkovičová dopĺňa: „Ľahko stráviteľné jedlo treba poriadne rozhrýzť a vyhradiť si naň dostatok času. Ak budete jesť pomaly, skôr sa dostaví pocit sýtosti a teda je šanca, že menej zjete. Počas dňa pite, ideálne medzi jedlami,“ odporúča, čo by si pankreatici mali osvojiť na celý život. Aj tí, čo ešte nekričia od bolesti.
Koľko?
- tuky - 20 až 25% denného príjmu, do 60 gramov za deň
- sacharidy - 60 až 70% denného príjmu, 6 gramov denne na kilogram
Hlavné zásady
Jedlá nevyprážajte, negrilujte. Poškodený pankreas zvládne len varené a dusené, olej pridajte až do hotového jedla. Polievky zahusťujte rozmixovaným zemiakom alebo zeleninou, na sucho opraženou múkou. Z ovocia vždy odstráňte šupky a zrniečka.
Dbajte najmä na prísun vitamínov rozpustných v tukoch, teda A, D, E, K ale aj vitamínu C a skupiny B. Ideálne v prirodzenej strave. Z minerálov stavte najmä na zinok, draslík, horčík, kobalt a selén.
Nejedzte
mastné bravčové, baranie mäso, divina, mastná hydina – hus, kačka, slanina, oškvarky, jaternice, údeniny, vnútornosti, plnotučné mlieko, šľahačka, smotana, plesňové syry, bryndza, čerstvé pečivo a chlieb, kapusta, kel, strukoviny, reďkovka, pór, paprika, uhorka, nakladaná zelenina, cibuľa, cesnak, maliny, jahody, čučoriedky, brusnice, ríbezle, hrozno, egreše, hrušky, orechy, mak, kysnuté koláče, zákusky, čokoláda, sladkosti, zmrzlina, nanuky, korenie, pikantné prísady, majonéza, tatárska a sójová omáčka, horčica, ocot, silný čaj, zrnková káva, sýtené nápoje, alkohol, cigarety
Jedzte
chudé mäso - hovädzie, teľacie, králičie, morčacie, kuracie, bravčové stehno, ryby, nemastný mäsový vývar, maslo, kyslé mlieko, tvaroh, jogurt, ovčí syr, eidam, rastlinné tuky a oleje, vajcia, zemiaky, ryža, cestoviny, dvoj-, trojdňové biele pečivo, chlieb, jablká, citrusy, banány, višne, čerešne, kompóty z ringlot, marhulí, broskýň, hlávkový šalát, špenát, koreňová zelenina, cvikla, tekvica, bylinkový čaj, biela káva