Diabetická diéta
Diéta je primárne určená diabetikom, pri ktorej je regulované množstvo cukrov v jedle. Základom je plánované stravovanie a racionálna strava. Okrem zníženého množstva cukrov, je v strave nižší obsah nasýtených mastných tukov, cholesterolu a soli. Okrem diéty je potrebné zapojiť aj pohyb a zvýšiť fyzickú aktivitu.
Diétou by ste mali docieliť reguláciu hmotnosti a stabilizovať ochorenie. Ideálne je rozložiť si jedlo na 6 porcií denne s primeranými dávkami sacharidov. Na prípravu stravy používajte varenie, dusenie, paru alebo pečenie. Vyhnite sa vyprážaniu a grilovaniu kvôli nadbytočnému množstvu tukov.
Jedlá, ktoré sú pri diabetickej diéte zakázané a zvyšujú hladinu cukru v krvi patria najmä múčniky, zákusky, čokoláda, med, sirupy, sladké nápoje, sladké druhy ovocia, mastné a vyprážané jedlá a v neposlednom rade alkohol. Pri príprave jedál veľmi nesoľte, na dochutenie radšej použite bylinky.
Racionálny a vyvážený jedálniček diabetika musí obsahovať všetky potrebné živiny zastúpené v správnom pomere. Odporúčané zloženie stravy predstavuje 15 – 20 % bielkovín, 20 - 30 % tukov a 55 -60 % sacharidov.
Glykémia nalačno u diabetikov je do 6 mmol/l a 2 hodiny po jedle do 8 mmol/l. Na udržanie tohto stavu je potrebná nielen diéta, ale aj dostatok pohybu a správne nastavená liečba.