MENU
zdravy-zivot

Dajte srdcu a cievam, čo im chutí: Majú rady omega-3 mastné kyseliny

Nikto nemôže žiť bez tukov, dôležité je preto vedieť, ktoré telu prospievajú, ktoré škodia a dosiahnuť, aby sme ich konzumovali v správnom pomere.
Zdroj: Profimedia.sk

Súvisiace témy

Zdravý život

Dajte srdcu a cievam, čo im chutí: Majú rady omega-3 mastné kyseliny

Vyčítate si, že ste zasa pribrali? Americkí lekári varujú, že nie kilami navyše, ale zlou stravou ubližujete svojmu srdcu. Kým nedávno ľuďom prikazovali dodržiavať diéty s nízkym obsahom tukov, dnes tvrdia, že to bola chyba.

Kým nedávno ľuďom lekári prikazovali dodržiavať diéty s nízkym obsahom tukov, dnes tvrdia, že to bola chyba. Uznali, že nevyvážená strava poškodzuje cievy, čo sa priamo dotýka celého srdcovo-cievneho systému.

„Mysleli sme si, že tak bude menej ochorení srdca, všetky prikázané nízkotučné diéty však mali opačný efekt, vyvolali epidémiu obezity a cukrovky,“ uviedli a poradili jedávať prírodné potraviny, ovocie, zeleninu a aj živočíšne tuky, pretože tie telu neškodia.

„Priveľa cukru, múky, sladkostí a nadbytok tuku, navyše s nesprávnym zložením mastných kyselín naozaj neprospieva organizmu,“ hovorí odborník na výživu MUDr. Peter Minárik. „No z druhej strany, nikto nemôže žiť bez tukov, dôležité je preto vedieť, ktoré telu prospievajú, ktoré škodia a dosiahnuť, aby sme ich konzumovali v správnom pomere.“

SPRÁVNY MIX

Platí pravidlo, že treba jesť len minimum nasýtených tukov, lebo vďaka nim sa zvyšuje hladina cholesterolu. Ten napomáha vznik aterosklerózy, a to už je len krok od problémov so srdcom. Do popredia sa dostávajú nenasýtené mastné kyseliny, teda mononenasýtené – kyselina olejová, a polynenasýtené, takzvané esenciálne omega-6- a omega-3-mastné kyseliny.

„Mastné kyseliny potrebujeme prijímať v správnom množstve a pomere,“ vysvetľuje MUDr. Peter Minárik. „Polynenasýtené mastné kyseliny delíme na omega-6 a omega-3. Väčšina z nás má v strave príliš veľa tých prvých, pretože sa prirodzene vyskytujú v mäse, vo vajciach, v zelenine a niektorých bežne konzumovaných rastlinných olejoch.

Získavanie omega-3 kyselín je ťažšie, pritom sa predpokladá, že veľmi pozitívne vplývajú na činnosť srdca, pomáhajú znižovať riziko arytmií, pôsobia protizápalovo a chránia pred rakovinou.

Nachádzajú sa v repkovom a ľanovom oleji, zo živočíšnych zdrojov sú omega-3-mastné kyseliny v tučných morských rybách, ako napríklad losos, sleď a makrela. Pomer omega-6- a omega-3-mastných kyselín v potrave pravekého človek bol 1 : 1, dnes je u väčšiny ľudí nevyhovujúci, lebo sa často blíži až k hodnotám 20 : 1,“ zdôrazňuje doktor Minárik. Ideálom by podľa neho mal byť pomer 4, najviac 5 : 1.

Pri výbere potravín by sme mali myslieť na to, že obsah tuku v celodennom príjme potravy má tvoriť dvadsaťpäť až tridsať percent, u ťažko fyzicky pracujúcich až tridsaťpäť percent, sacharidov päťdesiatpäť až šesťdesiat percent a zvyšok, obyčajne dvanásť až pätnásť percent, majú byť bielkoviny.

Vyznáte sa v tukoch?

Nasýtené tuky
- maslo
- bravčová masť

Polynenasýtené tuky
– omega-6-mastné kyseliny
- rastlinné oleje
– kukuričný, slnečnicový
- pšenica, sezam - niektoré margaríny

Polynenastýené tuky  - omega-3-mastné kyseliny
- sardinky, makrela, losos, sleď
- ľanové semienka
- vlašské orechy
- sója - repka

TIP ZDRAVIA

Jednoduchý spôsob, ako zvýšiť príjem omega-3-kyselín je pridať si jednu polievkovú lyžicu ľanových semien, najlepšie čerstvo rozomletých, do cereálií.

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Chcel som dať na vyrážky tekutý púder. Prečo sa už na kiahne nemá používať?

Tekutý púder sa neodporúča aplikovať na kiahne z dôvodu, že zaschne na vyrážke. Vytvorí nepriedušný film, pokožka preto nedýcha, pľuzgierové vyrážky sú extrémne vysušené, praskajú a ľahšie sa infikujú.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Lieky sa nemajú zapíjať perlivými minerálkami. A neperlivými môžem?

Čo sa týka perlivých nápojov, bublinky tvorí oxid uhličitý, ktorý znižuje pH vody a okysľuje ju. Toto zníženie môže mať vplyv na rozpustenie a vstrebanie tabliet. Samotné bublinky môžu tiež svojou aktivitou urýchliť rozpúšťanie tabliet, čo nemusí byť vždy žiadúce.

Väčším rizikom však môže byť zapíjanie liekov minerálnymi vodami – bez ohľadu na to, či sú perlivé. Minerálne vody totiž obsahujú rozpustené soli vápnika, horčíka, železa a iných látok, ktoré reagujú s viacerými liekmi, ako napríklad s niektorými antibiotikami, liekmi na štítnu žľazu alebo na Parkinsonovu chorobu. Preto je potrebné postupovať pri užívaní liekov podľa inštrukcií v príbalovom letáku alebo zapíjať lieky čistou vodou, či už balenou stolovou alebo z vodovodu. Taká voda neobsa­huje žiad­ne prímesi, ktoré by mohli ovplyvniť účinok lie­kov. Zapamätajte si, lieky treba zapíjať čistou vodou.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor