Kým nedávno ľuďom lekári prikazovali dodržiavať diéty s nízkym obsahom tukov, dnes tvrdia, že to bola chyba. Uznali, že nevyvážená strava poškodzuje cievy, čo sa priamo dotýka celého srdcovo-cievneho systému.
„Mysleli sme si, že tak bude menej ochorení srdca, všetky prikázané nízkotučné diéty však mali opačný efekt, vyvolali epidémiu obezity a cukrovky,“ uviedli a poradili jedávať prírodné potraviny, ovocie, zeleninu a aj živočíšne tuky, pretože tie telu neškodia.
„Priveľa cukru, múky, sladkostí a nadbytok tuku, navyše s nesprávnym zložením mastných kyselín naozaj neprospieva organizmu,“ hovorí odborník na výživu MUDr. Peter Minárik. „No z druhej strany, nikto nemôže žiť bez tukov, dôležité je preto vedieť, ktoré telu prospievajú, ktoré škodia a dosiahnuť, aby sme ich konzumovali v správnom pomere.“
SPRÁVNY MIX
Platí pravidlo, že treba jesť len minimum nasýtených tukov, lebo vďaka nim sa zvyšuje hladina cholesterolu. Ten napomáha vznik aterosklerózy, a to už je len krok od problémov so srdcom. Do popredia sa dostávajú nenasýtené mastné kyseliny, teda mononenasýtené – kyselina olejová, a polynenasýtené, takzvané esenciálne omega-6- a omega-3-mastné kyseliny.
„Mastné kyseliny potrebujeme prijímať v správnom množstve a pomere,“ vysvetľuje MUDr. Peter Minárik. „Polynenasýtené mastné kyseliny delíme na omega-6 a omega-3. Väčšina z nás má v strave príliš veľa tých prvých, pretože sa prirodzene vyskytujú v mäse, vo vajciach, v zelenine a niektorých bežne konzumovaných rastlinných olejoch.
Získavanie omega-3 kyselín je ťažšie, pritom sa predpokladá, že veľmi pozitívne vplývajú na činnosť srdca, pomáhajú znižovať riziko arytmií, pôsobia protizápalovo a chránia pred rakovinou.
Nachádzajú sa v repkovom a ľanovom oleji, zo živočíšnych zdrojov sú omega-3-mastné kyseliny v tučných morských rybách, ako napríklad losos, sleď a makrela. Pomer omega-6- a omega-3-mastných kyselín v potrave pravekého človek bol 1 : 1, dnes je u väčšiny ľudí nevyhovujúci, lebo sa často blíži až k hodnotám 20 : 1,“ zdôrazňuje doktor Minárik. Ideálom by podľa neho mal byť pomer 4, najviac 5 : 1.
Pri výbere potravín by sme mali myslieť na to, že obsah tuku v celodennom príjme potravy má tvoriť dvadsaťpäť až tridsať percent, u ťažko fyzicky pracujúcich až tridsaťpäť percent, sacharidov päťdesiatpäť až šesťdesiat percent a zvyšok, obyčajne dvanásť až pätnásť percent, majú byť bielkoviny.
Vyznáte sa v tukoch?
Nasýtené tuky
- maslo
- bravčová masť
Polynenasýtené tuky
– omega-6-mastné kyseliny
- rastlinné oleje
– kukuričný, slnečnicový
- pšenica, sezam - niektoré margaríny
Polynenastýené tuky - omega-3-mastné kyseliny
- sardinky, makrela, losos, sleď
- ľanové semienka
- vlašské orechy
- sója - repka
TIP ZDRAVIA
Jednoduchý spôsob, ako zvýšiť príjem omega-3-kyselín je pridať si jednu polievkovú lyžicu ľanových semien, najlepšie čerstvo rozomletých, do cereálií.