Raňajkujete pravidelne ovsené vločky? Servírujte si ich s mliekom, jogurtom alebo si pripravíte kašu. Ich výhodou je nielen vysoká výživová hodnota, ale i pestrosť, ktorú môžete pri ich príprave využiť. Pokojne si ich môžete rozmixovať s banánom, jahodami alebo bobuľovým ovocím a pripraviť si chutné smoothie.
Šikovná vláknina
Veľkou výhodou ovsených vločiek je obsah vlákniny. Výborne vás zasýti na dlhšiu dobu, vďaka čomu neskôr nebudete podliehať rozličným chutiam behom dopoludnia. Najmä rozpustná vláknina betaglukán vám pomôže znížiť hladinu cukru v krvi a cholesterolu. Ak si vločky uvaríte vo vode alebo v mlieku výborne stimulujú trávenie. Lepšie sa budú množiť i dobré črevné baktérie. Vláknina vám navyše pomôže aj pri prípadných ťažkostiach so zápchou.
Silné antioxidanty
Vďaka ovseným vločkám si posilníte imunitu, lebo sú bohaté na antioxidanty a polyfenoly, ktoré pôsobia antioxdačne. Telu tak pomôžu v boji so škodlivými voľnými radikálmi. Ich pravidelná konzumácia sa pozitívne podpíše aj na úprave krvného tlaku. Vo všeobecnosti platí, že telo lepšie vstrebá živiny z vločiek, ak ich dopredu namočíte. Je len na vás, či si kašu z nich pripravíte varením vo vode alebo mlieku.
Budete krajší
Organizmus poteší vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín i horčíka. To všetko podporí spaľovanie tukov. Bielkoviny, vitamíny skupiny B a už spomínaná vláknina sú dokonalým zdrojom energie, a to platí aj pre športovcov. Posilníte si i vlasy, spevníte nechty a vylepšíte pokožku. V ovsených vločkách totiž nájdete i biotín, ale i zinok, mangán a meď.
Recept na lahodnú kašu nájdete na ďalšej strane...