Polyfenoly patria do skupiny prírodných antioxidantov, ktoré účinne bojujú proti voľným radikálom. Okrem toho sú čučoriedky výborným zdrojom železa, draslíka, vitamínu C, E a zinku. Kým vás sušené čučoriedky zachránia pri hnačkách, čerstvé ovocie môže mať mierne laxatívne účinky.
Nielen pružné cievy
Medzi overené patria i protizápalové vlastnosti čučoriedok, ktoré majú vďaka takzvaným tanínom. Pravidelná konzumácia bobúľ poteší aj oči. Obsahujú totiž betakarotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A. Práve ten sa významne podieľa aj na posilnení zdravia očí. Vďaka polyfenolom pomáhajú tmavé bobule udržovať pružné cievy, čo môže viesť aj k zníženiu krvného tlaku. Cítite sa unavení? Dajte si za hrsť čučoriedok, zvýšia vám výkonnosť. Obsahujú síce železo len v miernom množstve, avšak v kombinácii s vysokým obsahom vitamínu C, sa tento minerál lepšie vstrebáva, podporuje krvotvorbu a transport kyslíka k jednotlivým bunkám, uvádza portál fitforfun.de.
Vylepšia hmotnosť
Výhodou je i obsah vlákniny, ktorá vám zabezpečí dlhý pocit sýtosti i zdravú črevnú mikroflóru. Hoci majú nízky obsah kalórií a poskytnú telu základné živiny, sú ideálnou súčasťou zdravých redukčných diét. Čerstvé ovocie si určite pravidelne prihoďte do jogurtu či ovsenej kaše. Čučoriedky sú veľmi citlivé na tlak, ľahko sa zdeformujú a môžu získať aj nahorkastú chuť. Ideálne je, ak ich hneď zužitkujete. Ak ich chcete skladovať dlhšie, môžete ich hneď zamraziť.
Niečo pre dámy
Šikovné bobule navyše spomaľujú starnutie pleti. Za hrsť čučoriedok sa aj pre krásu oplatí zjesť kedykoľvek.Za všetkým sa opäť skrývajú spomínané antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom. Práve tie sú zodpovedné za predčasné starnutie pleti. Tmavofialová farba pomáha bunkám odvrátiť škodlivé vplyvy prostredia tým, že podporuje ich obnovu. Navyše za hrsť čerstvých čučoriedok pokryje dennú dávku vitamínu C.
Počuli ste už náš podcast?