MENU
zdravy-zivot

Za hrsť chutných čučoriedok vám vylepší dôležité hodnoty

Čučoriedky posilnia cievy.
Zdroj: Shutterstock

Súvisiace témy

Zdravý život

Za hrsť chutných čučoriedok vám vylepší dôležité hodnoty

Za ich pozitívnymi účinkami sa skrývajú najmä sekundárne metabolity rastlín, polyfenoly. Čerstvé bobule si dajte kedykoľvek.

Polyfenoly patria do skupiny prírodných antioxidantov, ktoré účinne bojujú proti voľným radikálom. Okrem toho sú čučoriedky výborným zdrojom železa, draslíka, vitamínu C, E a zinku. Kým vás sušené čučoriedky zachránia pri hnačkách, čerstvé ovocie môže mať mierne laxatívne účinky. 

Nielen pružné cievy

Medzi overené patria i protizápalové vlastnosti čučoriedok, ktoré majú vďaka takzvaným tanínom. Pravidelná konzumácia bobúľ poteší aj oči. Obsahujú totiž betakarotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A. Práve ten sa významne podieľa aj na posilnení zdravia očí. Vďaka polyfenolom pomáhajú tmavé bobule udržovať pružné cievy, čo môže viesť aj k zníženiu krvného tlaku. Cítite sa unavení? Dajte si za hrsť čučoriedok, zvýšia vám výkonnosť. Obsahujú síce železo len v miernom množstve, avšak v kombinácii s vysokým obsahom vitamínu C, sa tento minerál lepšie vstrebáva, podporuje krvotvorbu a transport kyslíka k jednotlivým bunkám, uvádza portál fitforfun.de.

Vylepšia hmotnosť

Výhodou je i obsah vlákniny, ktorá vám zabezpečí dlhý pocit sýtosti i zdravú črevnú mikroflóru. Hoci majú nízky obsah kalórií a poskytnú telu základné živiny, sú ideálnou súčasťou zdravých redukčných diét. Čerstvé ovocie si určite pravidelne prihoďte do jogurtu či ovsenej kaše. Čučoriedky sú veľmi citlivé na tlak, ľahko sa zdeformujú a môžu získať aj nahorkastú chuť. Ideálne je, ak ich hneď zužitkujete. Ak ich chcete skladovať dlhšie, môžete ich hneď zamraziť.

Niečo pre dámy

Šikovné bobule navyše spomaľujú starnutie pleti. Za hrsť čučoriedok sa aj pre krásu oplatí zjesť kedykoľvek.Za všetkým sa opäť skrývajú spomínané antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom. Práve tie sú zodpovedné za predčasné starnutie pleti. Tmavofialová farba pomáha bunkám odvrátiť škodlivé vplyvy prostredia tým, že podporuje ich obnovu. Navyše za hrsť čerstvých čučoriedok pokryje dennú dávku vitamínu C.

Počuli ste už náš podcast?

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako si môžem pomôcť, aby sa mi zlepšili pečeňové funkcie?

Stukovatenie pečene, steatóza, je chronické ochorenie, pri ktorom sa tukové kvapôčky hromadia v hepatocytoch, pečeňových bunkách. Alkohol je len jednou z príčin vzniku steatózy, vo vašom prípade ide o poruchu metabolizmu, nadmernú telesnú hmotnosť, takzvanú nealkoholovú steatózu.

Pri správnej strave a dostatočnej fyzickej aktivite je možné steatózu zvrátiť. Pokúste sa viesť aktívny životný štýl, jesť správne, normalizovať telesnú hmotnosť. Je potrebné  plynule  znížiť hmotnosť, pretože prudký úbytok môže viesť k zrýchleniu procesov fibrózy pečeňového tkaniva. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, možnosťou je užívanie hepatoprotektorov, liekov na báze esenciálnych fosfolipidov, antioxidantov a rastlinných prípravkov, ktoré pomôžu zlepšiť odtok žlče.

čítať viac

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor