Neoslnila vás cvikla svojou chuťou? Názor možno zmeníte, keď spoznáte jej pozitívne účinky na zdravie. Pôsobí protizápalovo, zlepšuje krvotvorbu a celkovú fyzickú kondíciu. Často sa využíva pri diétach. Červená repa stimuluje funkciu pečene i žlčníka, pomáha udržiavať volné žlčové cesty. Zaisťuje tak telu hladké trávenie. Za týmito pozitívnymi účinkami sa skrýva aminokyselina betaín, ktorú chutná plodina obsahuje. Táto látka pomáha aj znižovať hladinu homocysteínu, ktorého vysokého hodnoty postupne vedú k poškodeniu ciev a k zvýšenému riziku vzniku srdcovo-cievnych ochorení.
Máte vysoký tlak?
Srdcovo-cievny systém posilní aj kyselina listová, na ktorú je cvikla skutočne bohatá. Jej pravidelnou konzumáciou pôsobíte najmä proti mŕtvici. Cviklovú šťavu sa oplatí preventívne piť aj v prípade, ak sa u vás objavil vysoký krvný tlak, prípadne máte k jeho vyšším hodnotám genetické predpoklady. Podľa štúdie z roku 2008 stačili dva poháre cviklovej šťavy denne na to, aby ste hodnoty tlaku udržali pod kontrolou. Pri teste, behom troch hodín, vypili dobrovoľníci 500 mililitrov šťavy a ich tlak klesol. Zníženie zostalo stabilné počas 24 hodín od konzumácie šťavy.
Z minerálov je bohatá na:
- sodík
- vápnik
- horčík
- draslík
- fosfor
- selén
Napomáha hojeniu
Zaujímavosťou je, že už Hippokrates odporúčal listy červenej repy na obväzovanie rán, ktoré sa pomaly hojili. Súčasní odborníci mu dali za pravdu. Pri pravidelnom pití cviklovej šťavy sa lepšie hojili vredy a zlepšoval sa i stav akné. Za všetkým sa skrýva betakarotén, ktorý je zodpovedný aj za výraznú farbu zeleniny. Ide o provitamín A, ktorý v pokožke zaisťuje napríklad obnovu buniek. Zároveň jej dodáva vlhkosť. Posilňuje i imunitný systém. Skladačku živín dopĺňa aj vitamín C, ktorý tiež obsahuje červená repa. V menšom množstvo sú zastúpené vitamín B, najmä B1, B2, B3 a B5.
Pri kameňoch pozor
Zemitá chuť mnohým prekáža a preto je cvikla často v nemilosti. Skúste si v tomto prípade nájsť šťavy kombinované, napríklad cviklovo-mrkvovú. Sladká mrkva chuť nápoja výrazne vylepší. Samozrejme stále platí, že najviac živín obsahuje čerstvá červená repa a šťava z nej. Ak si cviklou spestríte jedálny lístok, určite neurobíte chybu. Na jej konzumáciu si dávajte pozor, ak vás trápia obličkové kamene, zelenina má totiž vysoký obsah kyseliny šťavelovej. Rovnako pitie šťavy prekonzultujte s lekárom, ak už máte predpísanú liečbu alebo máte problémy s krvným tlakom.