MENU
zdravy-zivot

Cukrovkári, tieto orechy by nemali chýbať vo vašom jedálničku

Každodenná konzumácia orechov napomáha kompenzácii cukrovky a je prevenciou jej komplikácii.
Zdroj: Shutterstock

Súvisiace témy

Zdravý život

Cukrovkári, tieto orechy by nemali chýbať vo vašom jedálničku

Orechy sú dobrým zdrojom výživy a poskytujú množstvo zdravotných výhod. Pre ľudí s cukrovkou sú niektoré orechy lepšie, ako iné.

Orechy obsahujú vysoké množstvo prospešných tukov. Nenasýtené tuky, ktoré sa nachádzajú v orechoch majú veľa prospešných funkcii pre ľudský organizmus. Podporujú rast buniek a chránia vnútorné orgány tela, vrátane srdca. Orechy sú tiež bohaté na bielkoviny a obsahujú celý rad ďalších živín, ktoré sú dôležité pre telesné zdravie, vrátane: vlákninu, vitamín E, kyselinu listovú, tiamín, minerály ako horčík a draslík, karotenoidy, antioxidanty a fytosteroly. 
Nie všetci orechy však prospievajú ľuďom s cukrovkou. Tí by sa mali vyhnúť najmä soleným orechom.

Čítajte tiež: Chcete znížiť riziko cukrovky o 53 percent? Je to easy, tvrdia vedci, stavte na rastlinnú stravu

Najlepšie orechy pre cukrovkárov:

Mandle 

V štúdii z roku 2017 sa skúmal vplyv dennej konzumácie mandlí počas 24 týždňov u ľudí s cukrovkou 2. typu. Zistilo sa, že začlenenie mandlí do stravy pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi a znižuje riziko srdcových chorôb. Mandle znižujú hladinu cholesterolu lipoproteínu (LDL) s nízkou hustotou v tele, ktorý môže blokovať tepny. Zvyšujú množstvo cholesterolu s vysokou hustotou lipoproteínu (HDL), ktorý pomáha odstraňovať LDL cholesterol z tepien. To je jedným z dôvodov, prečo mandle znižujú riziko srdcových chorôb.

Pokračovať Ďalej (1/4)

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Mám vysoký tlak, neodnesiem nákup, srdce mi búši. Aké potrebujem vyšetrenia?

Vysoký tlak krvi je potrebné liečiť. To isté platí pri zvýšenej frekvencii srdca. Vaša všeobecná lekárka by vás mala dôkladne vyšetriť a poslať na ďalšie doplňujúce vyšetrenia, ako je ultrazvukové zobrazovacie vyšetrenie prípadne 24-hodinové monitorovanie EKG. Na tieto vyšetrenia vás môže poslať aj špecialista – internista alebo kardiológ. Z praktického hľadiska je však jednoduchšie, ak to urobí lekár prvého kontaktu.

Všeobecná lekárka vám na základe vyšetrení môže predpísať lieky, ktoré zároveň ovplyvňujú tlak aj pulz. Najčastejšie ide o dva, alebo viac kombinovaných liekov. Až na základe výsledkov týchto vyšetrení sa môže vylúčiť spojitosť ďalších zdravotných ťažkostí s poškodením srdca z vysokého tlaku krvi.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor