Orechy obsahujú vysoké množstvo prospešných tukov. Nenasýtené tuky, ktoré sa nachádzajú v orechoch majú veľa prospešných funkcii pre ľudský organizmus. Podporujú rast buniek a chránia vnútorné orgány tela, vrátane srdca. Orechy sú tiež bohaté na bielkoviny a obsahujú celý rad ďalších živín, ktoré sú dôležité pre telesné zdravie, vrátane: vlákninu, vitamín E, kyselinu listovú, tiamín, minerály ako horčík a draslík, karotenoidy, antioxidanty a fytosteroly.
Nie všetci orechy však prospievajú ľuďom s cukrovkou. Tí by sa mali vyhnúť najmä soleným orechom.
Čítajte tiež: Chcete znížiť riziko cukrovky o 53 percent? Je to easy, tvrdia vedci, stavte na rastlinnú stravu
Najlepšie orechy pre cukrovkárov:
Mandle
V štúdii z roku 2017 sa skúmal vplyv dennej konzumácie mandlí počas 24 týždňov u ľudí s cukrovkou 2. typu. Zistilo sa, že začlenenie mandlí do stravy pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi a znižuje riziko srdcových chorôb. Mandle znižujú hladinu cholesterolu lipoproteínu (LDL) s nízkou hustotou v tele, ktorý môže blokovať tepny. Zvyšujú množstvo cholesterolu s vysokou hustotou lipoproteínu (HDL), ktorý pomáha odstraňovať LDL cholesterol z tepien. To je jedným z dôvodov, prečo mandle znižujú riziko srdcových chorôb.