Výhodou cukety nie sú len jej výživové hodnoty, ale i výborná chuť a všestrannosť. Pripraviť si ju môžete ako polievku, použiť sa dá aj do koláča, ku klasike však patrí zapekanie. Vďaka nízkemu obsahu sacharidov si môžete nasledujúci recept pokojne pripraviť aj na večeru. Minuli sa vám už zásoby cukety? Pokojne ju môžete zameniť aj za tekvicu, obed bude rovnako chutný.
Potrebujeme:
- 3 stredné cukety
- 3 paradajky
- 300 g pomletého mäsa, zvoľte si, ktoré máte najradšej hovädzie, bravčové, hydinové, v prípade vegetariánskej verzie môžete nahradiť ryžou alebo bulgurom
- 1 cibuľu
- 2 lyžičky olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 mozzarelu
- 3 lyžice postrúhaného parmezánu
- 2 lyžičky oregana
- bazalku
- soľ
- korenie
Postup:
- Cukety dôkladne umyte a rozrežte na polovicu. Vnútro trochu vydlabte, postačí vám na to lyžička.
- Na dvoch lyžičkách olivového oleja posmažte nakrájanú cibuľu. Potom pridajte pomleté mäso, zvyšky cukety, roztlačené tri strúčiky cesnaku. Všetko dochuťte soľou, korením a oreganom.
- Cukety položte na plech, na ktorý dáte papier na pečenie. Potom do cukiet dajte náplň nie však úplne povrch.
- Na náplň položte na kolieska nakrájané paradajky a mozzeralu. Všetko posypte trochou parmezánu.
- Pečte asi 20 minút, presný čas však upravte podľa hrúbky cukety. Pár minút pred dopečením položte na vrch lístky bazalky.